- Frp har ikke følelse av å ha vunnet valget

Det forklarer noen av Sivs brøl valgnatta, ifølge SV-Kristin.

FRP HAR INGEN SEIERSFØLELSE: Det tror Kristin Halvorsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRP HAR INGEN SEIERSFØLELSE: Det tror Kristin Halvorsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Kristin Halvorsen har såvidt lagt en høydramatisk valgnatta bak seg. SV var like ved å havne under sperregrensa.

Ut av regjeringskontorene bærer det nå med kunnskapsministeren og resten av de rødgrønne. Nå er det de borgerlige partilederne som skal til dyst.

- Avhengig av tillit Den tidligere SV-lederen mener personlig kjemi kan bli helt avgjørende for om de fire partilederne greier å komme til enighet i regjeringsforhandlingene.

- De fire er avhengig av å ha full tillit til hverandre, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

VALGBRØLET: Frp-leder Siv Jensen holdt en kraftfull tale til partiet på valgvaken mandag. Til venstre skuespiller Tom Sterri. Nærmest scenen sitter moren til Siv Jensen, Monica Kjelsberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VALGBRØLET: Frp-leder Siv Jensen holdt en kraftfull tale til partiet på valgvaken mandag. Til venstre skuespiller Tom Sterri. Nærmest scenen sitter moren til Siv Jensen, Monica Kjelsberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet med stor sikkerhet at det hadde ikke vi fått til hvis det ikke var et solid tillitsforhold mellom Jens, Åslaug og meg.

- Dårlig valg for Frp Etter åtte år med regjeringssamarbeid og forhandlinger med Ap, vet Halvorsen også at det er «kjøttvekta som rår». Derfor mener Halvorsen at Frp's valgresultat på ingen måte er godt nytt for Siv Jensen.

- Det er et stort poeng å få med seg at Frp og Jensen nå er et parti som har mistet 12 mandater, nesten en tredjedel av stortingsgruppa fra forrige gang, sier hun og legger til:

- Frp har ikke følelse av at de har vunnet valget. De to forrige stortingsvalgene hadde de over 22 prosent. Nå er de nede på 16,3 prosent. Det preger nok psykologien internt i Frp veldig, sier Halvorsen og legger til:

- Det forklarer ihvertfall noen av brølene til Siv Jensen på valgnatta, sier Kristin Halvorsen.

Da Jensen talte til Frps valgvake takket hun Jens Stoltenberg av som statsminister med blant annet et «Morn'a Jens!».

Ikke styrket i opposisjon Halvorsen mener også det er oppsiktsvekkende at KrF og Venstre ikke gjorde et bedre valg.

- I 2005 hadde KrF 6,8 prosent. Etter åtte år i opposisjon har de 5,6 prosent. Venstre hadde 5,9 i 2005, men bare 5,2 prosent nå. De har kommet seg over sperregrensa, men begge disse hadde nok håpet på mer.

- Det er viktig for å forstå psykologien inn i forhandlingene. Slikt sett har Høyre et betydelig fortrinn, sier hun.