Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp har økt elavgiften med milliarder

Senterpartiet har døpt om Siv Jensen til Norges første «avgiftsminister». Hun svarer med å vise til skattekuttene.

AVGIFTSMINISTER: Senterpartiet mener Siv Jensen bør endre yrkestittel. Finansministeren svarer med å si at Sp har lite troverdighet, all den tid partiet går til valg på regjeringssamarbeid med venstresida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVGIFTSMINISTER: Senterpartiet mener Siv Jensen bør endre yrkestittel. Finansministeren svarer med å si at Sp har lite troverdighet, all den tid partiet går til valg på regjeringssamarbeid med venstresida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror mange stemte på Frp i tro om at avgiftene kom til å gå ned. Avgiftsministeren Siv Jensen har gitt vanlige folk et avgiftssjokk uten like, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Det er særlig elavgiften på strømregninga som får Vedum til å se rødt. Siden Frp kom i regjering i 2013 har elavgiften økt med 36 prosent. Ifølge Finansdepartementets egne tall henter staten årlig inn 1,7 milliarder mer i elavgift i dag enn for seks år siden.

Senterpartiet mener tallet er langt høyere - opp mot ni milliarder, ifølge partiets beregninger, som blant annet inkluderer momsen på avgiften. Paritet viser til at elavgiften har økt med om lag 6000 kroner i året på en enebolig med forbruk 25 000 kilowattimer per år.

- De rikeste i Norge fått store skattekutt. Hovedsponsor er avgiftshoppet folk flest er blitt servert av Siv Jensen. Alle som har fylt ut skattemeldingen de siste ukene har registrert at fradragene er blitt dårligere. Fordelingseffekten minsker når Siv Jensen henter inn store summer i milliarder fra vanlige folk gjennom å øke avgiftene, blant annet på strøm, sier Vedum.

Et løfte Frp holdt

Sp-lederen viser til at daværende olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i 2013 sa at han ønsket dyrere strøm i Norge, ifølge Teknisk Ukeblad.

- Her har vi i det minste ett løfte Frp har holdt etter de kom i regjering, bemerker Vedum syrlig.

- Og så har Jensen gitt betydelige skattekutt, også?

- Ja, de rike har fått mye. Hundrelappene folk flest har fått spises med god margin opp av alle de økte avgiftene. Avgiftene er mye høyere i dag enn da vi forlot regjeringskontorene i 2013.

Vedums løfte

Vedum lover at Senterpartiet skal trappe elavgiften gradvis ned dersom partiet kommer til regjeringsmakt.

- Velgerne har god grunn til å være skuffet. At Frp er partiet som tenker på lommeboka til folk flest er ren bløff. Når strømregninga blir høyere, enten som følge av eksportert strøm eller elavgiften, er problemet størst for de som har minst.

Da regjeringen tirsdag la fra Revidert nasjonalbudsjett for inneværende år (RNB) sa Vedum at ekstrautbyttet på én milliard fra Statkraft burde blitt pløyd tilbake til lommebøkene til strømkundene.

- Jeg synes det er rart at de tar ut en milliard i ekstra utbytte fra Statkraft på grunn av høye strømpriser, så gir de ikke noe tilbake. Det er egentlig strømregningen din som har vært med å finansiere Siv Jensens budsjett, fortalte Sp-lederen til Dagbladet.

Finansminister Siv Jensen på sin side minner Vedum om at Frp i år foreslo å sette ned elavgiften.

- Og skatte- og avgiftsnivået er redusert med 25 milliarder kroner under denne regjeringen. Det har kommet vanlige folk, bilister og pensjonister til gode. Før jul foreslo Vedum å øke skatter og avgifter med 4,3 milliarder kroner, så angrepet hans er helt uten troverdighet, sier hun til Dagbladet.

TAR INGEN SELVKRITIKK: Men Jøran Kallmyr presiserer overfor Dagbladet at han takket alle som deltok i krigen mot nazistene. Foto/reporter: Fredrik N. Filtvedt / Torun Støbakk / Dagladet. Vis mer

40 000 kroner

Frp-lederen viser til at Sp i opposisjon foreslått økte drivstoffavgifter, de har foreslått økte årsavgifter for bil, de har stemt imot lavere bompenger og foreslått økte engangsavgifter. Disse foreslåtte avgiftsøkningene fra Senterpartiet er riktignok flere år tilbake i tid - i fjor forslo Senterpartiet å kutte i drivstoffavgiftene.

- I flere år mens Senterpartiet satt i regjering var strømprisene for husholdningene høyere enn nå. Men vi så ikke at Senterpartiet kjempet for å senke elavgiften den gang. Elavgiften ble ikke redusert gjennom åtte år med Senterpartiet i regjering. Og Senterpartiet siste hilsen som regjeringsparti var å foreslå å øke elavgiften med 1,12 øre i 2013. Det året hadde også husholdningene høye strømutgifter, sier Jensen.

Hun sender Dagbladet en e-post med tabeller som viser at det samlede skattetrykket i Norge er gått ned.

- Hadde ikke vi endret skatteregimet til Vedums parti fra 2013, ville en vanlig norsk familie ha betalt 40 000 kroner mer i skatt til sammen de siste seks årene.

- Legg merke til dette

Senterpartiet kontrer Jensens med å be leserne «legge merke til at vi angriper på avgifter, og hun svarer med skatt», og at Senterpartiets ønskede skatteøkninger «i all hovedsak dreier seg om høytlønnede».

Siden Frp kom i regjering, er det samlede avgiftsnivået i Norge økt med seks milliarder kroner. Siv Jensen er likevel klar på at Vedum må skifte politisk fil før hans angrep på «avgiftsministeren Jensen» er troverdig.

- Senterpartiet vil ikke samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet, de to partiene på Stortinget som gjennom alle år har stått for lavere skatter og avgifter. I stedet skal de samarbeide med SV, MDG, Ap og Rødt. Hva har disse partiene til felles? Jo, de er alle helt konsekvente tilhengere av høyere skatter og avgifter. Alle forstår at MDG-samarbeid vil bety enda mer avgifter og et mareritt for norske bilister og lommebøker. Vedum blinker til høyre, men han kjører til venstre, sier Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!