TILLIT: - Per og jeg har et godt forhold, og jeg registrerer at han sier han har full tillit til meg, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Hun måtte i formiddag kommentere boka til nestlederen. Bildet er fra landsmøtet i vår da Sandberg ble gjenvalgt som nestleder for ett år til. Foto: Nina Hansen
TILLIT: - Per og jeg har et godt forhold, og jeg registrerer at han sier han har full tillit til meg, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Hun måtte i formiddag kommentere boka til nestlederen. Bildet er fra landsmøtet i vår da Sandberg ble gjenvalgt som nestleder for ett år til. Foto: Nina HansenVis mer

- Frp har stor takhøyde. Vi er vant til å ha debatt om oss

Men Frp- leder Siv Jensen vil ikke kommentere interne forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister og Frp-leder Siv Jensen kom til Stortinget i formiddag for å svare på et spørsmål om garantier for bankinnskudd idet nestleder Per Sandberg avsluttet pressekonferansen om boka  «Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv».

Presset Dermed ble Jensen bombartert av spørsmål om boka og sin nestleder da hun kom ut fra Stortingssalen. Han forsøkte å tone ned det faktum at partiets nestleder går ut med interne forhold og kritikk av partifeller, få uker etter at partiet har kommet inn i regjering.

- Er det illojalt av en nestleder i et parti å gå ut på en slik måte?

- Det er generelt stor takhøye i Frp. Vi tåler at det blir litt debatt om ting som har skjedd. Men jeg som partileder kommenterer aldri interne forhold i partiet, og det har jeg ikke tenkt å gjøre nå heller.

Taus om interne forhold - Men din nestleder kommenterer interne forhold. Hva sier du til det?

- Jeg har ingen kommentar til det utover at jeg ikke kommenterer interne forhold. Det er en sunn og riktig praksis for en partileder. Så får andre vurdere hvordan de vil forholde seg til det, svarer Jensen.

Godt forhold Hun forsikret at hun og Per Sandberg fortsatt har et godt forhold.

- Jeg registrerer at Per i dag har vært tydelig på at han har full tillit til meg, og at vårt forhold er så godt som det alltid har vært. Det er jeg helt  enig i. At vi har hatt våre uenigheter gjennom 16 år, det skulle da bare mangle. Så har han tatt de valgene han har tatt, og det respekterer jeg.

- Hvordan virker en slik kritisk bok fra nestleder inn på partiet?

- Frp har stor takhøyde. Vi er vant til å ha debatt om oss og rundt oss. Og det har vi også nå.

Ikke spesielt dramatisk - Er det dårlig timing at Sandberg kommer med bok akkurat nå?

- Vi skal ha et avslappet forhold til at det gis ut bøker. Det skjer hele tiden. Han bruker mye tid til fortelle om sitt liv, sin historie, sin barndom og oppvekst, og litt om sitt politiske liv som jeg skjønner at vekker interesse, men synes ikke det er spesielt dramatisk.

- Sandberg  er bekymret for at Frp er i ferd med å tape sin sjel, deler du den bekymringen?

Må få gjennomslag - Jeg merker meg at han også gir honnør til den prosessen som har vært i partiet det siste året. Han slutter seg helt og holdent til de forhandlingene som ble gjennomført.

Og så er jeg den første til å være enig i at når vi sitter i regjering, må vi få gjennom vår politikk. Det har jeg sagt hele tiden, at vi skulle ikke inn i regjering for å sitte i svarte biler, vi skulle i regjeirng fordi vi hadde et politisk prosjekt, og det er vi i gang med.

- Per Sandberg mener partiet har blitt for tamt, og i for liten grad representerer mannen i gata. Hva sier du til det?

- Jeg hørte det han sa på pressekonferansen i dag, der han snarere var stolt og fornøyd over den prosessen vi har hatt i partiet særlig det siste året, som har ledet oss inn i regjering.

Og det han er tydelig på, som vi er enig om, er at når vi først sitter i en mindretallsregjering med Høyre, er det viktig at vi konsentrerer oss om å gjennomføre saker som har klar Frp-profil. Og det er vi godt i gang med.

22.juli-debatt I boka skriver Per Sandberg at Frp var for tamme i oppfølgingen av 22. juli. Til det svarer Jensen:

- Det er lett å ha mange debatter i etterpåklokskapens lys om ting som har skjedd tidligere. Men jeg kommenterer aldri vurderinger som har vært gjort internt i partiet. Det er min jobb som partileder å la interne debatter være interne, sier Jensen.

Hun ble også spurt om hun er redd for at Frp skal havne i SV-fella, og miste profil og oppslutning på grunn av regjeringsdeltakelse.

Mindretallsregjering - Jeg har vært veldig tydelig på at noe av det viktigste når Frp er i mindretallsregjering, som er en krevende øvelse i seg selv.  fordi forslagene som regjeringen legger fram skal også få sin tilslutning i Stortinget, er at da kan vi ikke bare fremme våre prmærstandpunkter, men må ta hensyn til at vi skal forhandle med andre partier i Stortinget for å få flertall.

Når vi nå er i vår første regjering påhviler det oss alle et stort ansvar for å får fram vår profil og våre kjernesaker. Det må gjøres i samarbeid med vår regjeringspartner Høyre og på en slik måte at vi får flertall i Stortinget. Det er en balansekunst, sier Jensen.

Personkonflikt I boka kommer Sandberg med krass kritikk av partifelle, stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms.

- Dette er først og fremst en personkonflikt dem i mellom som jeg ikke vil kommentere. Det er personer jeg har jobbet med i lang tid, og som jeg har tillit til, sier Jensen

Statsråd senere? Per Sandberg antydet på pressekonferansen i går at han kan aktuell som statsråd senere. Til spørsmål om hvorvidt boka er en god søknad, svarer Jensen:

- Dere vet utmerket godt at statsråder ikke blir utnevnt på den måten. Hvis skal  gjøres endringer i regjeringen, vil det gjøres av statsministeren, sier finansministeren.

Skal lese boka i jula Jensen sier hun skal lese boka, men at det trolig blir først i jula.

- Jeg har lyst til å lese boka. Det har vært en misforståelse at jeg ikke ville lese den. Det jeg har svart på, er om jeg skulle lese den før den kom. Det har jeg ikke hatt mulighet til, sier Jensen.