Frp hasteinnkaller til landsstyremøte

Frp har hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte søndag for å oppdatere om status i bompengeforhandlingene.

BOMPENGEKRAV: Dersom Frp skal fortsette i regjering, må partiet levere bompengefri E8. Her er Erna Solberg og Siv Jensen avbildet under Arendalsuka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOMPENGEKRAV: Dersom Frp skal fortsette i regjering, må partiet levere bompengefri E8. Her er Erna Solberg og Siv Jensen avbildet under Arendalsuka. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Det bekrefter statssekretær Atle Simonsen (Frp) i Finansdepartementet. Det var avisa Nordlys som først meldte om saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har innkalt til landstyremøte på søndag for å oppdatere landsstyret på status i forhandlingene om bompenger, sier statssekretær Atle Simonsen i Finansdepartementet i en sms til Dagbladet.

Per-Willy Amundsen, som er stortingsrepresentant for Troms og landsstyremedlem i Frp, sier han antar at regjeringsdeltakelse er tema for møtet.

- Det har vært utgangspunktet hele tiden for vår diskusjon om bompenger, så jeg vil anta at temaet regjeringsdeltakelse skal diskuteres, sier stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen, som er medlem i landsstyret og stortingsrepresentant fra Troms, til Dagbladet.

Det er uklart om det ekstraordinære landsstyremøtet innebærer at regjeringspartiene er ferdig med å diskutere bompengeløsninger.

- Det er for tidlig å si. Det jobbes, og vi håper å ha en oppdatert status å gi til landsstyret søndag, sier Simonsen til Dagbladet.

Han vil ikke si noe konkret om hva som diskuteres i sluttfasen av forhandlingene.

Amundsen har ett soleklart krav, som han mener regjeringen må innfri: Bompengefri E8.

Ultimatum

- Vi er lei av å vente, og forventer at man finner fram til en løsning som handler om at man skal få bygd denne veien. Det lovte både Erna og Siv i 2013, og nå er det på tide å levere, sier han.

Det er å betrakte som et ultimatum fra Frps landsstyremedlemmer i de to nordligste fylkene, ifølge Amundsen.

- Vi i nord begynner å bli litt lei, og det er nok blant kravene vi vil fremme på møtet, sier han til Dagbladet.

- Betyr det at dere vil mene at Frp skal ut av regjering hvis dette ikke innfris nå?

- Ja, det gjør det. Vi forventer rett og slett av at regjeringen leverer, sier Amundsen, som tidligere i kveld ga uttrykk for lignende synspunkt overfor Nordlys.

Møtet vil bli holdt på Fremskrittspartiets partikontor i Oslo sentrum kl 13 søndag.

- Helt naturlig

På spørsmål om hvorvidt det har vært framgang i forhandlingene om en bompengeløsning, svarer Simonsen følgende til NTB:

- Vi har bestemt oss for å orientere landsstyret om status, sier statssekretæren, som er partileder Siv Jensens nære rådgiver.

Siv Jensen har gjentatte ganger tidligere sagt at hennes fokus ikke er regjeringsdeltakelse eller ikke, men å vinne fram i forhandlingene.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er naturlig at Frp konsulterer sitt landsstyre i den pågående prosessen om bompenger mellom regjeringspartiene.

– Vi jobber for å finne løsninger og forankre saker både om bompenger og statsbudsjettet. At Frp konsulterer sitt landsstyre, er en helt naturlig prosess i dette, sier Solberg i en kommentar til NTB sent fredag kveld.

Hun er i Nordland og Troms i helgen, og skal så seint som i 19-tiden søndag legge ned grunnsteinen for ny skole i Evenes, ifølge NTB.

På spørsmål fra Dagbladet svarer statssekretær Rune Alstadsæter som følger, på spørsmål om hvorvidt reisen går som planlagt:

- Vi fortsetter valgkampen som planlagt.

Siv Jensen er på sin side i Telemark lørdag, og etter det Dagbladet kjenner til var det fredag kveld ikke avtalt ytterligere møter mellom de fire partiene i helga.

Landsstyremøtet er ventet å starte klokka 13 søndag.

Diskuterer flere grep

Lederne for Høyre, Frp, Venstre og KrF har siden starten av juni samtalt om lettelser i bilistenes bompengeutgifter, etter et bompengeopprør i Frp.

Under Arendalsuka kom det signaler om at de går mot slutten.

Landsstyret i Frp har klare forventninger om betydelige gjennomslag i god tid før valget, men Venstre og KrF stritter imot.

Midt i innspurten av forhandlingene, ba Venstres Abid Raja Frp om å legge bort staheten, og godta GPS-basert veiprising som et alternativ.

Frp-leder Siv Jensen, som i vår innkalte de andre regjeringspartiene til krisemøte om bompenger, sa under Arendalsuka at hun håpet på en snarlig løsning.

- Mitt håp er vi i løpet av svært kort tid kan presentere en løsning både i byene og utenfor. Problemet er at mange opplever at lokalpolitikerne sender regninga til innbyggerne. Staten må bruke mer penger på å redusere belastningen for bilistene, sa Jensen til Dagbladet.

Blant grepene de fire regjeringspartiene har drøftet, er:

* Økt statlig bidrag til kollektivutbygging.
* Kutt i bompengene i byene og i distriktene.

* Skattelettelser for de med de høyeste bompengebelastningene.

* Bompengegjelden kan bli redusert.

Elbilfordelene røres ikke i denne omgang, skrev Dagbladet under Arendalsuka.