Frp herjes av ondsinnede rykter

Fremskrittspartiets nestleder Terje Søviknes tror ikke rykter vil ha betydning under avstemningene på nominasjonsmøtet i Hordaland Frp lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle midler tas i bruk før lørdagens nominasjonsmøter i Hordaland Frp og i Oslo Frp. I Hordaland truer Søviknes' motstandere med å offentliggjøre rykter om hans privatliv. I Oslo varsler den suspenderte Dag Danielsen at han vil stille som kandidat til tredje plassen på Frps Oslo-liste.

Ubehagelig

Terje Søviknes vil overhodet ikke kommentere ryktene, men opplever dem likevel som en ubehagelig og stor belastning, ikke minst for familien.

- Det er utrolig hva man tåler og må tåle. Men ryktespredningen har nådd et lavmål som verken tjener Frp eller norsk politikk, sier Søviknes.

Men han frykter ikke at nominasjonsmøtet i Hordaland Frp lørdag skal fjerne ham fra den tiltenkte førsteplassen. Landsstyret i Frp vedtok sist høst at de to nestlederne i partiet skulle føres så høyt opp på stortingslistene fra sine hjemfylker som mulig.

- I utgangspunktet frykter jeg ikke å miste førsteplassen. Jeg har fått en mengde henvendelser fra lokallag og enkeltmedlemmer som gir sin fulle tilslutning til forslaget fra flertallet i nominasjonskomiteen, sier Søviknes til NTB.

Motkandidat

I tillegg varsles det at det vil bli fremmet forslag på en motkandidat til Søviknes til førsteplassen på Hordaland Frps stortingsliste. Fram til lørdag skal det være hemmelig hvem motkandidaten vil være.

- Forslaget vil bli fremmet. Gjøres navnet kjent nå, vil belastningen for vedkommende bli større, derfor skal han få være anonym fram til lørdag, sier leder i Odda Frp, Kjell Einar Nilsen, til NTB.

Roald Steinseide skal lede nominasjonsmøtet i Hordaland Fremskrittsparti. Han mener at nominasjonsmøtet vil være bundet av landsstyrets resolusjon om å sette nestformann Terje Søviknes på førsteplass.

- Men det er delegatene som styrer, sier Roald Steinseide til NTB.

Hans ambisjoner er at møtet skal foregå rolig og debatten være saklig, selv om han erkjenner at det kan bli en krevende oppgave.

- Fordi jeg skal være møteleder har jeg holdt meg langt unna alle diskusjoner og rykter. Jeg har fått besøk og telefoner i mengdevis, men har ikke tatt stilling til noe, sier han.

Gjørmebryting

Også i Oslo Frp fortsetter bråket foran lørdagens nominasjonsmøte. Dag Danielsen varsler at han vil stille opp som kandidat. Han vil bli foreslått på tredje plass, opp mot varaordfører Svenn Kristiansen. Det ligger an til en ny runde politisk gjørmebryting i stor stil.

- Jeg har bestemt meg for å stille opp, etter oppfordringer fra store deler av Oslo-partiet, sier Danielsen til NTB.

Men partiets generalsekretær Geir Mo mener Danielsen ikke er valgbar.

- Det er overhodet ingen mulighet for å nominere Danielsen. Han er ikke valgbar kandidat, og alle stemmer på ham vil uten videre bli forkastet som ugyldige, sier partiets generalsekretær Geir Mo.

Sjokkerende

- Dersom partiledelsen gjør noe slikt, vil det være brudd på loven. Det vil være en sjokkerende opptreden fra et lov og orden-parti som Fremskrittspartiet, sier Danielsen.

På Oslo-partiets årsmøte torsdag og fredag vil Hagen-fløyen og formannen Arve Lønnum trolig få relativt lett spill, da opposisjonen ennå ikke har klart å mønstre en habil motkandidat. Men på nominasjonsmøtet blir situasjonen langt mer åpen, fordi Danielsen nekter å kaste kortene.

Ifølge Oslo-opposisjonens nyhetsbrev Frp-Blikk ønsker et klart flertall av utsendingene til nominasjonsmøtet at Danielsen skal bli nominert på sikker plass. Flere rundspørringer i lokallag bekrefter at den suspenderte representanten fortsatt har stor støtte.

Frp-ledelsen mener at partiets vedtekter gjør det umulig å nominere suspenderte medlemmer til stortingslisten.

(NTB