Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp.-Holstad frifunnet

Forretningsmannen og Frp-politikeren Henning Holstad ble i Oslo byrett i dag blankt frifunnet for svindel med moms. Derimot ble han dømt til en bot på 5.000 kroner for å ha belastet regnskapet i firmaet Tiny Transport med utgifter til en valgkampbrosjyre for Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av dommerne stemte for frifinnelse også på dette punktet. Holstad ble ikke dømt til å betale saksomkostninger.

- Når man vurderer denne dommen opp mot tiltalen, er det åpenbart grunnlag for en erstatningssak, sier advokat Per Danielsen i en kommentar.

Han understreker imidlertid at Holstad ikke har tatt stilling til dette spørsmålet ennå.

- Først og fremst forventer vi nå en unnskyldning fra påtale- og skattemyndigheter, så får vi se hva vi gjør. Det er jo grenser for hvor mye av sitt liv et menneske skal bruke til å kjempe mot offentlige myndigheter, sier Danielsen.

Redusert tiltale

Da rettssaken mot Holstad startet i byretten i september i fjor, lød tiltalen på lovbrudd som samlet hadde en strafferamme på ni års fengsel. I løpet av rettssaken ble tiltalen redusert til skattesvik. Aktors påstand var fengsel i ett år og sju måneder.

Politikk og butikk

Skattesviket besto i at Holstad belastet sitt firma, Tiny Transport a.s., med utgiftene til en Frp-brosjyre i stedet for å bruke private midler. Dessuten gjaldt tiltalen flere forhold i tilknytning til innbetaling av merverdiavgift.

Kjemperazzia

Den langvarige striden mellom Oslo kemnerkontor og fylkesskattesjefen på den ene siden og Henning Holstad på den andre, startet med en stor razzia i lokalene til Tiny Transport i 1992. Holstad ble da siktet for brudd på skattebetalingsloven.

Deretter fulgte fire års bokettersyn som førte til en omfattende tiltale i 1996. Påtalemyndigheten mente at Holstad totalt hadde unndratt nærmere ni millioner kroner i moms og skatt mellom 1988 og 1991.

Tiltalen ble tatt ut dagen før Høyre og Fremskrittspartiet innledet byrådsforhandlinger i Oslo i mars 1996. Holstad deltok i disse forhandlingene, og saken ble derfor gjenstand for ekstra stor oppmerksomhet.

Mot aviser

Før straffesaken kom opp, saksøkte Henning Holstad blant andre Arbeiderbladet og Dagens Næringsliv for ærekrenkelser. Avisene førte sakene helt opp til Høyesterett, men ble dømt til å betale Holstad betydelige beløp i erstatning.

Derimot fikk ikke Holstad Høyesteretts medhold i at avisene VG, Dagbladet og Arbeiderbladet skulle pålegges å oppgi sine kilder hos skattemyndighetene.

NTB

FRIKJENT: Frp.-polikeren og forretningsmannen Henning Holstad har grunn til å glede seg. Skattemyndigetene tapte aken mot ham på alle punkter så nær som ett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!