Frp i 2013: Kritisk til skattekutt til de rikeste. Frp i 2014: Gir størst skattekutt til de rikeste

Lovet skattelette til «folk flest» i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når finansminister Siv Jensen (Frp) senker prosentsatsen for formueskatt fra dagens 1 prosent til 0,75 prosent, gir det naturlig nok størst uttelling for dem med de største formuene.  

Ifølge VG vil Norges ti rikeste få redusert skatten med 12,5 millioner kroner - i gjennomsnitt - mens husholdninger med en gjennomsnittlig formue på top millioner kroner vil få 4000 kroner årlig mer å rutte med. 

Under dagens pressekonferanse ble hun spurt om hvorfor hun ikke i større grad har prioritert å øke bunnfradraget - noe som ville medført at en mindre andel av skattekuttet på 4,1 milliarder hadde havnet i lomma på de aller rikeste og mer til «folk flest».

- Du har tydeligvis latt deg påvirke av retorikken til noen rødgrønne politikere, svarte Frp-lederen E24s utsendte. 

Men det som er rødgrønn retorikk i dag, var også Frp's politikk så seint som i februar i fjor.

Lovet mer til «folk flest» Da var nemlig Frp skeptisk til Høyres forslag til kutt i formuesskatten og lovet å gi mer skattelette til «folk flest» - nettopp gjennom å heve bunnfradraget. 

Både Høyre og Frp vil fjerne formuesskatten på sikt. Men i fjor var Frp altså skeptisk til å redusere prosentsatsen, slik Høyre hadde foreslått, nettopp fordi dette i for stor grad ville tjene de rikeste - og ikke folk flest.  

- I neste fireårsperiode bør innslagspunktet for formuesskatten opp til rundt 30 millioner kroner. Da vil vanlige folk som har spart i bolig, gründere og de fleste småbedriftseiere slippe unna formuesskatten. På sikt skal formuesskatten bort, men vi vil heller øke bunnfradraget raskere fremfor å prioritere kutt i skatteprosenten, sa Frp's finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen etter å ha lest et Høyre-forslag til lettelser i formuesskatten.

I budsjettforslaget som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram i dag, er prosentsatsen redusert til 0,75 prosent. I tillegg er bunnfradraget økt fra én million kroner til 1,2 millioner kroner. Det betyr at alle med formue under 1,2 millioner kroner slipper å betale formuesskatt.

Les også: De rike får mest.

Ifølge regjeringen medfører dette at rundt 100 000 nordmenn vil slippe formuesskatten helt. Hadde en større andel av skattekuttet på totalt 4,1 milliarder gått til å øke bunnfradraget, ville det tallet vært betydelig større.
  - Dette er vanlige folk På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor hun har valgt enn innordning på skattekuttet som gir mest til de aller rikeste, svarer finansministeren:

- Dette forslaget vil neste år gjøre at 100 000 færre mennesker i Norge vil måtte betale formuesskatt. Det vil være folk bosatt over hele landet, som driver bedrifter, små og store, og som på den måten kan investere mer kapital i å trygge bedriftene sine. I tillegg er det 280 000 pensjonister som neste år får mindre formuesskatt å betale. Det vil jeg kalle vanlige folk, og jeg er glad for at også de får lettelser neste år.

- I februar i fjor var daværende finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen skeptisk til å kutte i prosentsatsen, og tok til orde for å heve bunnfradraget, for å sørge for at en større andel gikk til folk flest. 

- Det er derfor regjeringens forslag på skatte- og avgiftssiden både handler om å redusere satsen, øke bunnfradraget - og ikke minst: kraftige reduksjoner i vanlige skatter og avgifter.

- Men økningen i bunnfradraget er ganske beskjeden i forholdt til det ønsket i februar i fjor: Da snakket dere om å øke dette til 30 millioner i løpet av fire år. Nå foreslår dere å øke bunnfradraget fra én million til 1,2 millioner?      

- Det betyr altså 2,4 millioner kroner i bunnen for et ektepar. Det er jo en god start. Så er det også slik de lettelsene vi innfører på andre deler av skatte- og avgiftsområdet, vil komme vanlige folk til gode.

• Sjekk hvordan din skatt blir i denne helt ferske skattekalkulatoren.