Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp i januar: - Ap vingler når de er kritiske til enkeltforslag. Erna i februar: - Vi må revurdere noen av forslagene

Høyre og Frp krever uforbeholden støtte av Ap, men tar selv forbehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Arbeiderpartiet vingler». Det har vært kjenningsmelodien til regjeringspartiene i 2016.

Bakgrunnen var at Trond Giske i romjula sa til VG at Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag «i stor grad» følger linjene i flyktningpolitikken til Stoltenberg- og Solberg-regjeringene.

Over nyttår, etter å ha studert forslagene grundigere, sa Støre til Dagbladet at de var kritiske til flere av forslagene, blant annet utvidelse av midlertidig opphold.

Det fikk regjeringspartiene til å tenne på alle pluggene. Frp's parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sa følgende til Dagbladet i januar:

- Det signalet Jonas sender ut er meget spesielt. Det viser at han har begynt å vingle igjen. Det vi trenger mot det som kan komme til våren, er minst av alt usikkerhet rundt politikken som skal føres. Han går mot helheten i asylforliket, som handler om hvilke signaler vi sender ut. Prinsippet om økt midlertidighet har Ap vært med på, sa Nesvik.

Erna tok forbehold I Stortingets spørretime onsdag, og i den påfølgende debatten, hadde regjeringspipa fått en annen lyd.

Statsminister Erna Solberg understreket da flere ganger at det Listhaug hadde lagt fram var et høringsforslag, og at de selvfølgelig måtte lytte til innspillene som kom, og gjøre eventuelle endringer:

- Det arbeidet som har vært gjort på endringer, har vært gjort med rekordhurtig fart på et veldig stort og komplisert felt, så det kan være områder i høringsutkastet som bør vurderes på en annen måte etter de høringsinnspillene som har kommet, sa Solberg i spørretimen.

Hun utdypet overfor pressen etterpå:

- Vi jobbet på spreng med disse forslagene, og det vil skje endringer i neste runde fordi det vil være tilfeller hvor noen av forslagene slår hverandre litt i hjel, sa Solberg.

Også Frp vil vente I politisk kvarter torsdag gjentok innvandringspolitisk talsperson i Høyre, Ingjerd Schou at Ap har vinglet. Men på spørsmål fra programlederen viste Frp's innvandringspolitiske talsperson Mazyar Keshwari at også de forbeholdt seg retten til å avvente utfallet av høringsrunden.

- Hvilke forslag vil Frp gå tilbake på? spurte programlederen.

- Vi svarer når vi vet hva regjeringen legger fram for stortinget. Programlederen har glemt at dette er en høringsrunde, og i den forbindelse har folk kommet med tilbakemeldinger, sa Keshwari.

- Stiller andre krav til Ap Trond Giske reagerer sterkt på at regjeringspartiene krever full støtte fra Ap, mens de samtidig forbeholder seg retten til å avvente høringssvarene.

- Det viser at det politiske spiller har vært viktigere for Høyre og Frp enn det å finne gode løsninger for Norge. De stiller andre krav til oss enn til seg selv. Jeg sa i romjula at vi støtter hovedlinjene, men det betyr ikke at vi støtter alle enkeltforslagene. Da ble vi kraftig angrepet, men nå sier også Høyre og Frp at de må lytte til høringsutspillene. Er det bare uansvarlig når Ap sier det, eller også når regjeringspartiene gjør det, sier Giske til Dagbladet.

- Burde du sagt i klartekst at dere måtte se nærmere på enkeltforslag?

- Jeg sa to ting. At vi støtter hovedlinja, men at det var for svakt på integrering. Jeg uttalte meg en time etter at 40 forslag hadde blitt sendt ut på høring, så det innebærer selvfølgelig ikke et ja til alle 40 forslagene. Høyre og Frp ønsker konflikt i stedet for samarbeid, og det skader Norge, sier Giske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!