UT MED ANTIRASISTENE: Frp liker dårlig måten Antirasistisk senter beskriver partihistorien deres på. Nå vil de kutte statsstøtten. Foto: Jacques Hvistendahl.
UT MED ANTIRASISTENE: Frp liker dårlig måten Antirasistisk senter beskriver partihistorien deres på. Nå vil de kutte statsstøtten. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Frp i rasismekrangel

Frp raser over påstander om kontakt med nynazister og pengestøtte fra apartheidregimet i Sør-Afrika. Nå vil de fjerne statsstøtten til Antirasistisk senter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter skulle fortelle Stortingets kommunalkomité om sitt arbeid og argumentere for mer penger - men havnet i rasismekrig. Mens Partapuoli holdt sitt innlegg, hisset Frp-erne Morten Ørsal Johansen og Gjermund Hagesæter seg opp over en rapport om høyreekstremisme som Partapuoli hadde delt ut på forhånd.

- Injurierende
Der skriver senteret at Frp-grunnlegger Anders Lange pleiet kontakt med apartheidregimet i Sør-Afrika og mottok valgkampstøtte derfra. Johansen grep mikrofonen og hevdet at Frp har motbevist påstandene flere ganger. Partapouli ga seg ikke, og la til at Frp også har hatt kontakt med nynazister. Da kokte det over for Frp-erne.

- Jeg vil gjerne ha dokumentert hvor du har de påstandene fra! Det går ikke an å stille opp her og komme med den typen injurierende påstander, ropte Hagesæter.

Se videoen her (spol til 47:00 ut i videoen.)

Nå vil Frp ta statsstøtten fra senteret.

- De skal jobbe mot rasisme, men når de trykker ut av seg sånne påstander, har de ingenting i debatten å gjøre. De fortjener ikke statsstøtte, sier Johansen til Dagbladet.

- Ufint
Partapuoli mener Frp overreagerer.

- Vi kommenterer på ting folk sier som er i strid med det vi jobber for, uavhengig av partitilhørighet. Det er jobben vår. Frp har trukket bevilgningene til vårt ungdomsarbeid i Oslo kommune fordi de er uenige i det vi står for. Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved den demokratiske framferden her. Jeg håper at Frp også ønsker et kritisk sivilsamfunn. Uten det, så er ikke dette et fungerende demokrati, sier Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.

Partapuoli har sendt komiteen en klage på Frps oppførsel. Hun mener hun har dekning for sine påstander.

Begge krever bevis
- Frp hadde forbindelser til Hvit Valgallianse på 90-tallet. Påstandene om støtte fra Sør-Afrika på 70-tallet er basert på memoarene til Eschel Rhoodie, tidligere statssekretær i den sørafrikanske regjeringen. Hvis Frp kan bevise at dette ikke skjedde, vil vi selvsagt endre teksten vår, sier hun.

Frp blir ikke kvitt Sør-Afrika-saken. Den dukker opp med jevne mellomrom. I 2006 avviste Frp-veteranene Carl I. Hagen og Geir Mo historien som vås. Andre Frp-ere hadde vage eller ingen minner om den.

- Å avkrefte dette er helt umulig. Men man må komme med dokumentasjon for så alvorlige beskyldninger. Vi kan ikke nekte for at Anders Lange hadde samtaler med regimet i Sør-Afrika, men pengestøtte er noe annet. På den tida hadde også venstresida kontakt med tvilsomme regimer i Asia, men det er det ingen som tværer på, sier Johansen.

Partapuoli mener at Frps historie må med, men understreker at de ser på Frp som et høyrepopulistisk, ikke et høyreekstremt parti.

- Vi ser jo at høyreekstreme ofte går ut av Frp fordi de ikke finner det de søker. Det er fint at Frp tar avstand fra den kontakten de har hatt med ekstreme grupper. Det er på tide, sier hun.

- HISTORIEN MÅ MED: Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, mener hun har god nok dokumentasjon for påstandene om Frps historie. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
- HISTORIEN MÅ MED: Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, mener hun har god nok dokumentasjon for påstandene om Frps historie. Foto: Erlend Aas / Scanpix. Vis mer