Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp i Stortinget: Vil ta asylsøkeres verdisaker Frp i regjering: Ikke noe vi vil prioritere nå

- Ikke erfaringsgrunnlag for å si at det kommer veldig mange velstående asylsøkere til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist uke innførte Danmark en ny lov som gjør at myndighetene i landet kan beslaglegge asylsøkeres verdisaker hvis de er verdt over 10.000 kroner, så fremt de ikke har affeksjonsverdi for eieren.

I Dagsnytt 18 sist fredag tok Mazyar Keshvari til orde for at Norge bør følge etter for å bruke asylsøkeres verdisaker til å betale kostnadene staten får ved asylsøkerne.

- Vi vil foreslå en lovendring i tråd med den Danmark har gjort. Vi er nødt til å se på beløpsgrenser og andre ting, men det viktigste er å slå fast prinsippet om at folk ikke kan komme hit med realiserbare verdier og tro at de får gratispenger fra staten, sier Keshvari til Dagbladet lørdag.

- Vil ikke prioritere det Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp) sier til Dagbladet at stortingsgruppa til Frp foreløpig ikke har diskutert Keshvaris forslag. Og skal man tro signalene fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, kan de spare seg arbeidet. Det er nemlig ikke noe Ap vil støtte. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i justisdepartementet, tror heller ikke regjeringens støttepartier vil gå med på det. 

- I situasjonen vi står i i departementet i dag, kommer vi ikke til å prioritere det. For det første anser vi ikke at sannsynligheten er stor for å få dette gjennom i Stortinget, og da vil vi heller prioritere andre innstramminger, sier Kallmyr, som påpeker at det er mye arbeid bare å forberede et slikt lovforslag.

Usikker på effekten Dessuten er han usikker på hvor mye penger staten kan få igjen for det.

- Vi har ikke erfaringsgrunnlag for å si at det kommer veldig mange velstående asylsøkere til Norge, for vi kjenner ikke mye til bakgrunnen deres ennå. Vi vet veldig lite om hvorvidt de er rike eller fattige, og hvis vi skulle bruke mye ressurser på økte kontroller, vet vi ikke hva vi ville fått tilbake, sier Kallmyr.

- Er det ikke litt rart at Keshvari sier han vil fremme et slikt forslag uten å ha snakket med departementet først?

- Nei, politiske partier fremmer forslag hele tida, og regjeringen innretter seg etter de forslagene et stortingsflertall stiller seg bak.

- Stiller det ikke seg litt annerledes når han er fra samme parti som faktisk leder departementet?

- Det er helt naturlig at Frp har en aktiv rolle i Stortinget, slik de også hadde i forbindelse med at Stortinget vedtok asylforliket med de 18 innstrammingsforslagene, sier Kallmyr.
- Helt naturlig Mazyar Keshvari sier han ikke synes det er noe rart at Kallmyr ikke vil prioritere forslaget, all den tid forslaget ikke er formelt foreslått ennå.

- Det er jo et helt naturlig svar da dette er et forslag fra Frp, og ikke regjeringen, vi har jo ikke levert forslaget ennå, sier Keshvari.

Han er ikke bekymret for mangelen på stortingsflertall for ideen, og sier Frp er blitt vant til å være først ut med nye regelforslag på asyl- og innvandringsfeltet.

- Det er ikke noe nytt for oss i Frp at vi er premissleverandører på asyl- og innvandringsområdet. Når vi først kommer med forslag er folk veldig sure og sinte, og så går det et halvt år så blir de med likevel, sier han.
 
Ingen splittelse Etter at Dagbladet intervjuet de to Frp-politikerne søndag i forrige uke, tok Kallmyr kontakt for å presisere at uttalelsene hans ikke betyr at partiet er splittet i saken, men at det er «business as usual» at regjeringspartiets fremmer forslag i Stortinget som regjeringen ikke nødvendigvis kan sette ut i live.

- Regjeringens rolle er å gjennomføre den politikken som stortingsflertallet bestemmer. Når FrP fremmer et forslag i Stortinget vil regjeringen først arbeide med forslaget når Stortinget har bedt regjeringen om å gjøre det gjennom et flertall. Selv om FrP er i regjering, må regjeringen uansett forholde seg til det som er et stortingsflertall. I denne saken er ikke engang forslaget fremmet, og før det får et flertall kommer ikke vi til å prioritere å lage et sånt forslag. Det har vi ikke kapasitet til i dag, sier Kallmyr.

- Du er også faglig uenig i forslaget?

- Det jeg sier om at vi ikke har erfaringsgrunnlag til å si noe om hvorvidt de 30.000 som kom i 2015 er rike eller fattige, det er en ren faktaopplysning, sier Kallmyr.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media