Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp i strupen på KrF

Bård Hoksrud mener bistand er blitt ei hellig ku det er umulig å diskutere, selv etter at budsjettet automatisk har økt med 8 milliarder kr på seks år. Det vil Frp-profilen ha slutt på.

HELLIG KU: - Vi kan ikke lenger ha det sånn at KrF først får sin hellige ku, og så skal vi fordele i det handlingsrommet som er igjen. Det må jo koste KrF noe også, mener Bård Hoksrud. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet
HELLIG KU: - Vi kan ikke lenger ha det sånn at KrF først får sin hellige ku, og så skal vi fordele i det handlingsrommet som er igjen. Det må jo koste KrF noe også, mener Bård Hoksrud. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet Vis mer

Dermed går Frp rett i strupen på KrF på den tidligere regjeringspartnerens kanskje aller viktigste hjertesak, bare to uker etter bruddet.

- Jeg etterlyser en ærlig debatt om bistandsbudsjettene, sier Bård Hoksrud, som inntil nylig satt i finanskomitéen på Stortinget.

- Vi må tørre å diskutere bistand med et åpent sinn. Vi kan ikke lenger ha det sånn at KrF først får sin hellige ku, og så skal vi fordele i det handlingsrommet som er igjen. Det må jo koste KrF noe også, sier han.

Geir Jørgen Bekkevold, parlamentarisk nestleder i KrF, er dypt uenig med Bård Hoksruds synspunkter.

- Jeg er stolt av å tilhøre et parti som klarer å se litt utenfor svenskegrensa. Vi er i en unik situasjon hvor vi faktisk har mulighet til å gjøre noe med verdens nød. Jeg har ingen forståelse for at et rikt land som Norge ikke skal kunne bidra med den ene prosenten av statsbudsjettet, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Bistandsbudsjettet passerte for første gang 30 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2014. I finansminister Siv Jensens siste statsbudsjett, for 2020, hadde bistandsbudsjettet ekspandert til 39,2 milliarder.

Havner i skyttergravene

Bård Hoksrud forteller at han har sett seg lei på at politikerne havner i skyttergravene når bistand er på den politiske agendaen.

- Under våre drøyt seks år i regjering økte altså bistandsbudsjettet automatisk med 8,5 milliarder kroner, så mye mer er én-prosenten verdt i 2020 enn i 2014 - fordi statsbudsjettet er utvidet. Det handler altså ikke om at man nødvendigvis trenger åtte milliarder kroner mer til bistand, sier han.

Og fortsetter:

- Mitt poeng er at dette skjer uten diskusjon om det er behov for så mye penger i en situasjon der Perspektivmeldingen viser at vi står overfor store utfordringer med å bevare det norske velferdssamfunnet i årene som kommer.

- Ei hellig ku

Hoksrud mener det må være mulig å ta med bistand i den store diskusjonen om hva staten skal bruke penger på.

- Da kan ikke bistand være ei hellig ku det ikke er lov å snakke om. Jeg opplever det underlig at selv om bistandsbudsjettet automatisk fyker til himmels, så skal det likevel vernes fra alt annet. Tenk hva andre sektorer i samfunnet kunne fått ut av åtte milliarder, sier Bård Hoksrud.

Bård Hoksrud understreker at verken han eller Frp er mot bistand.

- Jeg mener vi skal hjelpe i nærområdene, og er villig til å bruke bistandsmidler der. Men vi er opptatt av at pengene blir brukt fornuftig, på noe som gir effekt og betyr noe for de menneskene det handler om. Poenget er at vi ikke sløser bort bistandsmidlene på byråkrati og administrasjon, sier Frp-representanten.

KrF: - Synd at han hamrer løs

Geir Jørgen Bekkevold i KrF forteller til Dagbladet at han er veldig glad for at det er et klart flertall på Stortinget for å beholde 1-prosenten.

KLOKT: Geir Jørgen Bekkevold, parlamentarisk nestleder i KrF, mener at norske bistandsmidler brukes klokt og fornuftig, både til nødhjelp og til bistand. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KLOKT: Geir Jørgen Bekkevold, parlamentarisk nestleder i KrF, mener at norske bistandsmidler brukes klokt og fornuftig, både til nødhjelp og til bistand. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- For KrF har det vært en prioritert sak, både i opposisjon og i regjering, å yte bistand til verdens fattigste, sier han.

Bekkevold er fornøyd med at bistandsbudsjettet har sterk forankring i Granavolden-avtalen.

- Nå har jo Frp forlatt regjeringen, så jeg skjønner at de nå helst vil snakke om egen primærpolitikk. Men jeg synes det er synd at Bård Hoksrud begynner med å hamre løs på bistandsbudsjettet, sier KrF-nestoren.

- Brukes klokt og fornuftig

Bekkevold har full tiltro til at bistandsmidlene kommer fram.

- Jeg er helt trygg på det, fordi Utenriksdepartementet har gjort et godt stykke arbeid for å sikre at pengene går til dem som trenger det.

- Norske bistandsmidler brukes klokt og fornuftig, både til nødhjelp og til bistand, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Høyre: - Fortsatt høyt bistandsnivå

Høyres leder i Stortingets finanskomité, Mudassar Kapur, understreker at 1-prosenten til bistand ligger fast i Granavold-plattformen fram til 2021.

RESULTATER: - For Høyre er det avgjørende hvor mange som ble vaksinert, ikke hvor mange vaksiner vi bevilget penger til, opplyser Mudassar Kapur, leder av Stortingets finanskomité. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
RESULTATER: - For Høyre er det avgjørende hvor mange som ble vaksinert, ikke hvor mange vaksiner vi bevilget penger til, opplyser Mudassar Kapur, leder av Stortingets finanskomité. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Høyre som parti vedtok seinest på fjorårets landsmøte at vi vil videreføre et høyt nivå på norsk bistand. Samt å ha et mer resultatbasert fokus, der Norge avslutter prosjekter som ikke gir samfunnsendring på sikt, opplyser Mudassar Kapur.

Han er ikke enig med Bård Hoksrud i at politikerne går i skyttergraver i bistandsdebatten.

Ønsker åpenhet om resultater

- Jeg opplever at vi i Høyre har konstruktive diskusjoner på dette feltet. Vi er opptatt av klare mål, som for eksempel at bistanden bidrar til at flere jenter fullfører utdanningen sin. På 2019-landsmøtet vedtok vi å etablere en resultatportal for norsk bistand, slik at måloppnåelsen i utviklingspolitikken blir offentlig og tilgjengelig, sier finanskomitéens leder.

Og legger til:

- Vi må være åpne om resultatene. For Høyre er det avgjørende hvor mange som ble vaksinert, ikke hvor mange vaksiner vi bevilget penger til. Det er den debatten som går i vårt parti, noe som også vil gjenspeiles i utarbeidelsen av Høyres nye partiprogram, sier Mudassar Kapur.