Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp inviterer til internasjonal pressekonferanse

Tirsdag for å ta til motmæle mot den måten partiet er blitt omtalt på.

Frp-leder Siv Jensen og hennes partifeller mener de er blitt framstilt på en «urimelig» måte i internasjonale medier. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen og hennes partifeller mener de er blitt framstilt på en «urimelig» måte i internasjonale medier. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressekonferansen skal holdes tirsdag klokka 12 i Fremskrittspartiets hovedkvarter i Karl Johans gate. Både nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-leder Himanshu Gulati vil være til stede.

Bakgrunnen er den «urimelige» koblingen flere utenlandske medier har gjort mellom Frp og terrordømte Anders Behring Breivik.

«Han var en gang et medlem, men trakk seg ut fordi han ikke fikk noen støtte for sine synspunkter i partiet», skriver Frp i en pressemelding.

Misliker merkelapper I pressemeldingen fastslår Frp samtidig at det er «urimelig og ukorrekt» å bruke betegnelser som «ytre høyre», «høyrepopulistisk og «xenofobisk» om partiet.

«Vi er et pragmatisk, klassisk liberalt/liberalkonservativt parti som fremmer lavere skatter, fritt valg i helse og utdanning og et nytt anker i den økonomiske politikken, og som er sterkt for globalisering og internasjonalt samarbeid. Hjørnesteiner i vår utenrikspolitikk er forsvar for menneskerettigheter, demokrati og frihandel», forteller Frp om seg selv.

Frp fastslår videre at det er stor forskjell på å være for en streng innvandringspolitikk og på å være innvandringsfiendtlig.

Fremskrittspartiet har kjempet for en kontrollert og begrenset innvandring, men aldri for full stans i innvandringen, forklares det.
Kartlegging Utenriksdepartementet har tidligere i uka kartlagt hvordan utenlandske medier har skrevet om valget i Norge. Gjennomgangen viser at pressen i 12 av 19 land knytter Frp til Breivik, meldte Dagbladet før helgen.

UD-rapporten bygger på innsendte landrapporter etter valget.

Ifølge rapporten inneholder medienes dekning som oftest ingen direkte faktafeil. «Men framstillinga av Frp kan likevel sees som til dels spekulativ når partiet knapt blir nevnt uten av Anders Behring Breivik også blir omtalt som tidligere partimedlem», fastslås det.

I noen tilfeller blir det ifølge UD skapt et indirekte inntrykk av at Frp «har lignende synspunkter» som Breivik.

Debatt om merkelapper Den siste uka har det også oppstått debatt i Norge om merkelappene som brukes på Frp internasjonalt. Debatten blusset spesielt opp da Heikki Eidsvoll Holmås (SV) skrev på Twitter at det var naturlig å omtale Frp som «høyrepopulistisk».

Partiet avviser selv denne merkelappen som urettferdig, men flere forskere har gitt Holmås støtte.

I statsvitenskapen brukes betegnelsen populistisk om partier som gjør krav på å representere «folket» som en motsetning til «eliten»

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling