Frp: Kan bli ulovlig å hente ektefelle til Norge mer enn én gang

For å bekjempe flerkoneri, kan det bli sterke begrensninger på familieetablering - for alle nordmenn.

VIL STRAMME TIL: Jon Helgheim (Frp) åpner for sterke begrensninger for familieetableringer for nordmenn - for å bekjempe flerkoneri. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL STRAMME TIL: Jon Helgheim (Frp) åpner for sterke begrensninger for familieetableringer for nordmenn - for å bekjempe flerkoneri. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Per Ervland / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

I regjeringsplattformen som ble presentert sent i går kveld, heter det at regjeringen skal «vurdere begrensninger i antall familieetableringer for å bekjempe flerkoneri».

Det betyr i praksis at regjeringen vil utrede hvor mange ganger nordmenn kan gifte seg med en fra utlandet - og hente ektefellen til Norge.

- Vi legger opp til at det blir en maksgrense for hvor mange ganger man kan hente en ektefelle til Norge. Har du hentet en kone fra utlandet, er det ikke sikkert du får hentet en til.

- Frp's utgangspunkt er at man kan hente en ektefelle én gang, sier innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim i Fremskrittspartiet.

Vil hindre misbruk

Utgangspunktet for utredningen og et eventuelt lovforslag er ønsket om å bekjempe flerkoneri, men loven vil også ramme dem som finner en livsledsager under studier eller ferie i utlandet.

Etablerer man seg i Norge, har den norske statsborgeren «brukt opp» sin ene mulighet til å finne kjærligheten i utlandet og ha et liv i hjemlandet.

Helgheim presiserer at de ser an utredningen og hvilke konsekvenser en slik lovendring vil ha, men utgangspunktet er klart.

- Det viktigste hensynet er å forhindre flerkoneri og at personer i Norge misbruker en ordning. Vi har eksempler på ektefeller som blir truet og dumpet i Pakistan, og mange av disse ekteskapene går ikke bra. Mange blir ikke behandlet på en ordentlig måte.

- Vet du noe om omfanget av flerkoneri i Norge?

- Vi vet at en del henter koner fra hjemland eller utland flere ganger. Det fører til dårligere integrering og høyere ankomster til Norge, sier Helgheim.

Ap åpne for forslaget

Innvandringspolitisk talsperson-kollega i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, vil ikke på stående fot ta stilling til forslaget.

- Flerkoneri er allerede ulovlig i Norge, men vi er for tiltak som stopper misbruk av familieetablering. Om et sånt forslag kan avdekke eller bekjempe det, skal Arbeiderpartiet se på det.

- Det er vanskelig å vite omfanget av flerkoneri. Vi må aldri være naive og være tydelige på at det er uakseptabelt, sier Gharahkhani.

- Manglende Frp-gjennomslag

Lederen av Arbeiderpartiets Migrasjonsutvalg peker på andre tiltak som kunne truffet vel så bra for å bekjempe flerkoneri.

- Arbeiderpartiet har foreslått forbud mot ekteskap mellom søskenbarn og ekteskap under psykisk tvang. Vi har også foreslått at trossamfunn må forplikte seg på våre verdier, ellers kutter man i statsstøtten.

- Dette er konkrete forslag man kan iverksette ganske raskt, og som har god integreringseffekt. Det er rart Frp ikke har fått gjennomslag for det, sier Gharahkhani, som mener regjeringsplattformen viser at det er stor enighet på innvandrings- og integreringsfeltet i Norge.

- Hvis du ser på helheten, så er det ingen tvil om at plattformen viser at det er stor konsensus i norsk innvandringspolitikk. Selv om enkelte i Frp kan komme med drøye utspill, er det de har lagt fram veldig tett på det vi kom med i Migrasjonsutvalget vårt.

Hvem stjeler hvem sine klær?

Arbeiderpartiets Migrasjonsutvalg - ledet av Gharahkhani - la fram sine tiltak i fjor høst.

Men Jon Helgheim, som kjenner Gharahkhani godt fra felles oppvekst i Drammen og politisk rivalisering både i hjembyen og Stortinget, er ikke enig i at Frp har stjålet Arbeiderpartiets klær.

- Gharahkhani prøver alt han kan å innføre Frp's innvandringspolitikk i Arbeiderpartiet. Dessverre blir han overkjørt gang på gang i egne rekker, sier Helgheim.

Og får svar fra sin innvandringspolitiske talsperson-kollega:

- Jeg bare registrerer at regjeringsplattformen legger seg på linjen til Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg. Det er bare å ønske velkommen etter!

- Men har du med deg resten av partiet på Migrasjonsutvalgets linje?

- Migrasjonsutvalget var enstemmig, så det er et godt utgangspunkt før det endelig skal vedtas på landsmøtet til våren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer