Frp kan snu om sprøyterom

Frp-leder Siv Jensen tror Oslo bystyre vil rydde opp.

VIL SNU: Frps nestleder Per Arne Olsen og Frp-leder Siv Jensen håper Frp snur i Oslo og beholder sprøyterommet. I går tok Per Arne Olsen, og en rekke andre stortingspolitikere, imot Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, og flere rusavhengige. Inne på Stortinget ble Frp utfordret på hvorfor Frp-byråd Sylvi Listhaug vil legge ned Norges eneste sprøyterom. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL SNU: Frps nestleder Per Arne Olsen og Frp-leder Siv Jensen håper Frp snur i Oslo og beholder sprøyterommet. I går tok Per Arne Olsen, og en rekke andre stortingspolitikere, imot Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, og flere rusavhengige. Inne på Stortinget ble Frp utfordret på hvorfor Frp-byråd Sylvi Listhaug vil legge ned Norges eneste sprøyterom. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Frps byråd i Oslo for eldre og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug, har foreslått å legge ned det sprøyterommet for narkomane i Oslo som omtrent 550 mennesker bruker hver dag.

På Stortinget
Nå taler Frp-ledelsen henne midt i mot, og håper Oslo bystyret finner penger til å bevare sprøyterommet i sin behandling av budsjettet.

I går møtte Frp-leder Siv Jensen og Frps nestleder Per Arne Olsen et trettitalls rusavhengige og støttespillere til møte inne på Stortinget.

- Det er ingen som ønsker det mer enn meg at sprøyterommet skal bestå, sier Olsen til Dagbladet.

Fått signaler
Etter møtet forteller Siv Jensen, som også var til stedet på møtet, at hun tror det fortsatt vil bli sprøyterom for de narkomane i Oslo.

- Kan du nå berolige de narkomane om at de kan få beholde sprøyterommet?

- Løpet er ikke kjørt. Jeg har fått signaler på at det kan løse seg, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Selv om Frps egen byråd har foreslått nedleggelse, kan Frp i bystyret sitte på nøkkelen til at sprøyterommet likevel ikke blir nedlagt.

- Jeg velger å håpe at Oslo finner en løsning. Riktignok mener jeg regjeringen burde ta ansvaret, men det er fordi dette er et nasjonalt problem. Oslo kommune har hatt valget mellom å redusere botilbudet og sprøyterommet, men jeg håper bystyret finner penger og tar det ansvaret som regjeringen burde ha tatt, sier Jensen.

- Dårlig kommuneøkonomi
- Hva er det som gjør at Frp ikke kan prioritere sprøyterommet i utgangspunktet, hvis dere mener det er så viktig?

- Jeg tror dette handler om at det er en veldig vanskelig situasjon for Oslo kommune, og den beklager jeg. Regjeringen overfører stadig flere oppgaver til kommunene uten å finansiere dem. Det er en daglig kamp mellom lovpålagte oppgaver. Det illustrerer at vi ar et mye mer omfattende problem som følge av dårlig kommuneøkonomi. Jeg skjønner godt at dette er krevende, sier Jensen.

Frps forhandlingsleder Mazyar Keshvar i Oslo bystyret, vil ikke «gi slike signaler nå».

- Det blir helt feil av meg å kommentere budsjettet midt i forhandlingene, sier han.

- Behold sprøyterommet
Foreningen for human narkotikapolitikk ledet av Arild Knutsen krever at Siv Jensen og de andre politikerne gjør sitt for å redde sprøyterommet som Frp-byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, vil legge ned.

- Også i fjor truet byrådet i Oslo med å legge ned sprøyterommet. Denne gangen er det enda viktigere at det ikke skjer. Nå kan vi få en sprøyteromslov som gir en kommune lov til å opprette et permanent sprøyterom, sier Knutsen.

- Hvorfor er sprøyterommet så viktig?

- Fordi det redder liv. Det er flere brukere som mener at sprøyterommet er det eneste stedet hvor de blir behandlet som mennesker.

Sterke reaksjoner
Nedleggingen av sprøyteromme har vakt sterke reaksjoner. Også i fjor måtte det politisk kamp til før Oslo-byrådet beholdt tilbudet.

Nå må altså Oslo bystyre rette opp byrådens forsøk på å legge det ned fordi hun mener Oslo kommune ikke har penger. Det har mange reagert på, blant andre Aps Trond Jensrud, som mener Listhaug og Frp sverter John Alvheims politiske minne.

- Det er ikke slik at alternativet til sprøyterom er at ingen setter sprøyter. I stedet kommer de til å vaske sprøytene i søleputter, ikke bruke rensemiddel, dele sprøyter med andre og setter doser på uforsvarlige måter. Det at de får praktisk veiledning og et tilbud med fagpersoner til stedet, er mye tryggere for rusmisbrukerne enn at noen setter en sprøyte alene under ei bru. Sprøyterommet redder liv, sa Jensrud til Dagbladet.

INN PÅ TINGET: Ifjor inviterte Frp-leder Siv Jensen de narkomane på boller og kaffe inne på Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl
INN PÅ TINGET: Ifjor inviterte Frp-leder Siv Jensen de narkomane på boller og kaffe inne på Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer