Frp-kandidater sier nei til EU

Et stort flertall av Frps stortingskandidater sier nei til norsk EU-medlemsskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei til EU advarer EU-motstanderne mot å stemme på Høyre ved stortingsvalget.

Bakgrunnen er en kartlegging av EU-holdningene til stortingskandidatene som organisasjonen har foretatt. Kartleggingen viser at representanter som sier nei til EU-medlemskap kan komme i et større mindretall i kommende stortingsperiode enn det situasjonen er i dag.

Ifølge de siste meningsmålingene kan det ligge an til at bare om lag 60 av Stortingets 165 representanter i kommende fireårsperiode vil være klare nei-folk. En tilsvarende undersøkelse Nei til EU foretok før stortingsvalget i 1997 viste at 73 av dem som da ble valgt til Stortinget i denne perioden var imot norsk EU-medlemskap.

Underlagsmaterialet fra en av de siste gallupene viser at om lag 35 prosent av dem som svarer at de vil stemme Høyre ved høstens stortingsvalg sier nei til norsk EU-medlemskap.

Ifølge lederen i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik, er alle Høyres kandidater som har svart på henvendelsen fra organisasjonen tilhengere av norsk medlemskap i EU.

Ifølge undersøkelsen er Fremskrittspartiet blitt et nei-parti, i hvert fall i kommende stortingsperiode. Av de 21 Frp-kandidatene som har svart, er det bare to som sier ja til norsk EU-medlemskap.

(NTB)