Frp knuser Ap i nord

Carl I. Hagen vet ikke hvorfor fire av ti nordlendinger sier de vil stemme på partiet hans. Frp får en fantastisk oppslutning i Nord-Norge og er landets desidert største parti ifølge MMIs ferske partibarometer for Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takken for at Frp-formann Hagen tidligere har kalt finnmarkinger for «sutrete barn» og vil fjerne så godt som all ekstra pengestøtte til landsdelen, er en oppslutning på 40 prosent i Nord-Norge på MMIs ferske partibarometer for Dagbladet. Målingen brutt ned på landsdeler viser at Frp er dobbelt så stort som det nest største partiet i nord, SV, og fire ganger så stort som Ap. I landet sett under ett befester Frp sin stilling med en samlet oppslutning på 27,3 prosent.

- Gode målinger er alltid hyggelig. Det gjør oss ydmyke i forhold til velgerne, sier Frp-formannen.

- Hvorfor har du fått et slikt drag på nordlendinger?

- Det tror jeg egentlig ikke jeg kan forklare. Du får spørre dem selv, svarer han etter en lang tenkepause.

Hagen-kutt

Og Hagens oppslutning i Nord-Norge er ikke lett å forklare. For ingen har foreslått mer drastiske kutt for Nord-Norge enn nettopp han.

  • Frp vil fjerne Nord-Norge-tilskuddet. Utgjør 1,5 milliarder kroner i 2002. For kommunene i Finnmark betyr det 5780 kroner per innbygger.
  • Partiet ønsker kvitte seg med regionaltilskuddet. Utgjør 8,3 millioner kroner i kommunene i Finnmark og Nord-Troms.
  • Frp vil fjerne basistilskuddet og fordele dette på kommunene etter antall innbyggere. Utgjør 5,5 millioner kroner for hver kommune i dag.
  • Ønsker å avvikle SND.
  • Vil kutte i fiskeristøtten.
  • Ønsker å fjerne Sametinget.

Sutrete barn

Hagens oppslutning i nord beviser også at tidligere massiv utskjelling av nordlendinger for lengst er glemt.

I februar 1991 skapte Hagen storm da han stemplet finnmarkingene som «sutrete og klagete barn», men han står knallhardt på at det er feilsitering at han noen gang har kalt dem for latsabber.

Han proklamerte også friskt at «det er altfor mange sosialister i Finnmark som forventer og forlanger at resten av landets innbyggere skal dekke alle regninger, uten å stille krav til dem som foretrekker å leve av støtte og overføringer».

Men nå er det andre toner fra partiformannen.

- Nordlendinger er fornuftige mennesker som gjennomskuer alle former for slik argumentasjon. En hovedoppgave nå blir å holde på velgerne både i Nord-Norge og resten av landet, sier Hagen.

STØRST: Hele fire av ti nordlendinger har blitt Frp-velgere. Her er Carl I. Hagen på vei oppover Reisaelva i Troms i fjor sommer.