FLYKTNINGER: En kurdisk gutt og et annet barn titter ut fra et av teltene til FNs høykomisær for flyktninger i Tyrkia. Foto: Bulent Kilic/AFP
FLYKTNINGER: En kurdisk gutt og et annet barn titter ut fra et av teltene til FNs høykomisær for flyktninger i Tyrkia. Foto: Bulent Kilic/AFPVis mer

Frp-kommuner er ikke negative til Syriaflyktninger

Tre av fem Frp-kommuner sier «ja» til flere Syria-flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp's landsmøte var klokkeklare tidlig i mai. Partiet sa «nei» til å ta i mot 10 000 flyktninger fra Syria de neste to årene. På talerstolen ble det argumentert for ikke å ta i mot en eneste flyktning mer enn det Norge allerede har forpliktet seg til.

Men en gjennomgang av svarene som et kommet inn til Barne-, likestilling-, og inkluderingsdepartementet (BLD), viser at Frp-styrte kommuner ikke er mye mer negative til å ta i mot flyktninger enn det andre kommuner er.  Departementet har bedt alle landets kommuner svare på hvordan de stiller seg til å ta i mot flere flyktninger fra Syria.

Mange kommuner har bedt om utsatt svarfrist, men en gjennomgang Dagbladet har gjort av de svarene som BLD har publisert viser at 40 kommuner så langt har gitt et svar som kan tolkes som enten positivt eller negativt. 28 kommuner åpner opp for å ta i mot flere flyktninger, mens 12 kommuner er hovedsakelig avvisende.

Dugnad Fem Frp-styrte kommuner har så langt svart, og av disse er tre positivt innstilt til flere Syria-flyktninger. Men i flere av Frp-kommunene har ordføreren måttet bøye av for et flertall.

- Det som står i brevet er rådmannens innstilling, og det er noe han står for alene foreløpig. Vi må avvente den politiske behandlingen, sier ordfører i Bamble Jon Pieter Flølo (Frp).

Hvaler-ordfører Eivind Normann Borge (Frp) sier han er blitt overkjørt av de andre partiene.

- Det må jeg bare respektere, sier han.

Bergen styres av de to regjeringspartiene og her snakker FrP-byråden for  sosial, bolig og områdesatsing Eiler Macody Lund varmt for nødvendigheten av at alle kommuner stiller opp.

- Dette er en nasjonal dugnad og jeg forventer at alle kommuner stiller opp. Som Norges nest største by vil vi selvsagt gjøre vårt, så lenge regjeringen stiller opp med de midlene som er nødvendig, sier Eiler Macody Lund (FrP), byråd for sosial, bolig og områdesatsing i Bergen kommune.

Han har akkurat postlagt Bergens svar, og der går byen inn for å ta imot 146 ekstra flyktninger i år og 114 ekstra til neste år. Men også hans invitasjon til syrerne er noe motvillig. Som leder av Bergen Frp er hans holdning at byen ikke skulle tatt i mot flere.

- Venstre er glad for at både FrP og Høyre lokalt viser større vilje til å ta i mot flere flyktninger, sier partiets nestleder Ola Elvestuen.

Han viser til at det borgerlig byrådet i i Tromsø går enda lenger, og vil ta i mot flere enn myndighetene ber dem om.

- Det sier ganske mye om om solidariteten og dugnadsviljen i byen, sier han.

Forlik I formiddag fortsatte forhandlingene mellom de parlamentariske lederne på Stortinget. Selv om det er et klart flertall for 10 000 Syria-flyktninger er det like klart at så mange ikke vil bli invitert.

-  Vi trenger en tverrpolitisk dugnad i og med kommunene for å bosette flere flyktninger. Det er nok større vilje i kommunene til å bosette
flere flyktninger en det enkelte har hevdet. Man skal ikke undervurdere solidariteten og dugnadsviljen i norske kommuner, sier Elvestuen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at han ønsker seg et bredt forlik om saken. Dermed ligger alt til rette for en enighet godt under 10 000 flyktninger.

En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at spørsmålet deler befolkningen omtrent på midten.

Da de gikk fra hverandre etter det første forhandlingsmøtet fredag var det i følge Audun Lysbakken stor avstand mellom partene. Han har tatt til orde for at Stortinget skal tvinge gjennom de 10 000 flyktningene som et flertall av representantene har landsmøtevedtak på at de støtter.