UTFORDRER: Sylvi Listhaug, leder av Fremskrittsparrtiets kunnskaps- og familieutvalg, utfordrer Arbeiderpartiet om arrangerte giftemål. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UTFORDRER: Sylvi Listhaug, leder av Fremskrittsparrtiets kunnskaps- og familieutvalg, utfordrer Arbeiderpartiet om arrangerte giftemål. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Frp krever Ap-svar om arrangerte ekteskap

Sylvi Listhaug vil ha avklaring fra nestlederen i Arbeiderpartiet. - Vi er mot tvang, forsikrer Hadia Tajik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mener Hadia Tajik det samme som nestleder i Arbeiderpartiet som da hun var kulturminister, spør Sylvi Listhaug, leder av Fremsmkrittspartiets kunnskaps- og familieutvalg.

- Høsten 2012 uttalte Tajik til Dagens Næringsliv: «Prinsipielt mener jeg at det å arrangere ekteskap er like legitimt som det å forelske seg og gifte seg på den måten.» Står Tajik og Arbeiderpartiet for dette synet i dag, spør Listhaug.

Debatten om arrangerte ekteskap er aktualisert gjennom Nazish Khans nyutgitte dokumentarbok «Da himmelen falt».

Uten press Til Dagbladet sier Sylvi Listhaug:

- Arrangerte ekteskap var noe vi avskaffet i Norge for mange generasjoner siden, fordi vi er et sivilisert samfunn der menn og kvinner selv kan velge hvem de vil gifte seg med, uten press eller tvang fra foreldre og familie.

- Når man velger å flytte til Norge, må man innrette seg etter det samfunnet man kommer til.

- Da er det skikker man ikke bør ta med seg, som tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, sier Sylvi Listhaug.

Kvinneundertrykking Hun mener grensen mellom arrangerte ekteskap og tvangsekteskap er vanskelig å få øye på.

- Hvordan kan man vite at det ikke er et snev av tvang når arrangerte ekteskap gjennomføres i miljøer mange mener er kvinneundertrykkende. Dette handler ikke bare om muslimske miljøer, men også andre miljøer som har denne typen utfordringer.

- Fremskrittspartiet kommer aldri til å akseptere tvangsekteskap.

- Slike avgjørende livsvalg som hvem man skal gifte seg med er spørsmål mennesker må ta basert på forelskelse og kjærlighet, sier Sylvi Listhaug.

- Vi er mot tvang Hadia Tajik forsikrer at hun og partiet er imot tvangsekteskap.

- Disse sitatene prøvde Siv Jensen å bruke mot meg allerede i 2013, og jeg kan forsikre Frp igjen i dag som for to år siden, at jeg og Arbeiderpartiet er for frihet og mot all form for tvang. Da vi satt i regjering sørget vi for over 70 millioner kroner i arbeidet mot tvangsekteskap fordi dette er en kamp som er viktig for oss, sier Tajik til Dagbladet.

- Nå jobber vi med et representantforslag om en handlingsplan mot sosial kontroll, som går rett inn i kjernen av problemet. Jeg inviterer gjerne Frp til å bidra konstruktivt i dette arbeidet, sier Tajik.

Hadia om ekteskap Dette sa Hadia Tajik til DN 29. september 2012:

«Prinsipielt mener jeg at det å arrangere ekteskap er like legitimt som det å forelske seg og gifte seg på den måten. Samtidig innebærer det større utfordringer enn det mange norsk-pakistanere tar innover seg, og det er ganske problematisk å arrangere ekteskap mellom en som er vokst opp i Norge og en fra for eksempel Pakistan. Skikken henger dessuten tett sammen med tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Som 29-åring ser jeg ikke dette for meg for min egen del.»

Tre Frp-spørsmål Sylvi Listhaug ønsker svar fra Ap-nestleder Hadia Tajik på følgende spørsmål:

1.    Mener Ap at arrangert ekteskap er like legitimt som å forelske seg og gifte seg på den måten?

2.    Kan Ap forklare forskjellen mellom arrangert ekteskap og tvangsekteskap?

3.    Hvordan kan vi vite at ekteskap som inngås i kvinneundertrykkende miljøer er frivillige og ikke under tvang?