Frp krever at Stortinget stemmer over Nobel-Hagen

Frp holder fast på at partiveteran Carl I. Hagen skal være partiets kandidat til Nobelkomiteen. - Det er fortsatt håp i hengende snøre, sier Hagen selv.

UKLAR NOBELSKJEBNE: Nobel-kandidat Carl I. Hagen i Vandrehallen på Stortinget mandag etter at det ble vedtatt en hastebehandling av nye regler for valg til Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UKLAR NOBELSKJEBNE: Nobel-kandidat Carl I. Hagen i Vandrehallen på Stortinget mandag etter at det ble vedtatt en hastebehandling av nye regler for valg til Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Valgutvalget på Stortinget kom i går med en foreløpig innstilling til hvilke representanter som skal velges inn i Nobelkomiteen.

Den innebærer ifølge flere medier en løsning hvor Frps plass blir stående tom i forslaget Stortinget skal stemme over fredag, noe som igjen skal føre til at Carl I. Hagen ikke blir valgt inn i komiteen.

Krever votering

Frp vil likevel ikke bøye av - ennå. Torsdag formiddag leverte partiet inn sine merknader til valgkomiteens innstilling, som skal presenteres senere i dag.

Der krever Frp at Stortinget voterer over Carl I. Hagens kandidatur.

- Det vi ønsker er rett og slett at Stortinget voterer over vårt forslag på medlem til Nobelkomiteen, sier parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i en kort kommentar til pressen utafor sitt kontor på Stortinget torsdag.

Vil ikke gi opp

Det mener Frp å ha rett til etter stortingets forretningsorden.

«Vi ønsker å få votert over vår kandidat, som er Carl I. Hagen, i Stortinget. Vi legger til grunn Stortingets mangeårige praksis med å kunne stemme for det vi er for og imot det vi er imot, og vil derfor henvise til Stortingets forretningsorden §59», skriver Frp i et pressenotat utdelt i forbindelse med merknadene i dag.

Denne bestemmelsen sier at det, dersom det i en sak foreligger flere forslag, «skal presidenten sette hvert av dem under avstemning i logisk rekkefølge».

Det har imidlertid kommet fram at valgutvalget - og til sist også valgkomiteen - ønsker å innrette valgkomiteens innstilling slik at det ikke skal være mulig å votere over Frps plass i Nobelkomiteen.

Frp-nestor Carl I Hagen vil ikke gå med på at slaget er tapt.

Diskusjon om finjuss

Til NRK i går kveld, sa han at flertallet på Stortinget ikke kan reglene på Stortinget.

- Flertallet kan ikke hindre votering over mindretallets forslag. Hvordan har de tenkt å hindre det? Da må dere lese stortingets forretningsorden §§ 59, 60 og 61, sier Hagen til Dagbladet tirsdag.

Han sier han er glad for at Frp står fast på at han skal være partiets nobelkandidat.

Limi i Frp gir heller ikke opp.

- Det er nok slik valgkomiteen nå ønsker å legge opp voteringsordenen, men så gjenstår det å se, fordi vi fremmer forslag om at Hagen skal velges til Nobelkomiteen med henvisning til forretningsorden og de paragrafer som gjelder der, og så vil det være opp til Stortinget å ta stilling til det, sier Limi, som ellers ikke tok seg tid til å kommentere spørsmål fra pressen torsdag formiddag.

Viser til forretningsorden

Det framstår altså fortsatt uklart hva som skjer videre med Hagens nobelkandidatur.

- Nå får vi se. Det er fortsatt håp i hengende snøre, sier Hagen til Dagbladet. .

- Vi stiller jo opp på Stortingsmøtet i morgen med et håp om å få dette gjennom, men det gjenstår å se, sa Limi til pressekorpset torsdag formiddag.

Forhåpentligvis vil situasjonen virke mer oversiktlig når valgkomiteens innstilling legges fram offentlig senere i dag.

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) har varslet at han da vil kommentere innstillingen.

Saken oppdateres

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer