UNDERSØKER: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (t.h) og Erlend Wiborg, nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, vil ha Frp-landsmøtet med seg på å rette på skjevhetene som er opppstått etter at uførereformen ble vedtatt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDERSØKER: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (t.h) og Erlend Wiborg, nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, vil ha Frp-landsmøtet med seg på å rette på skjevhetene som er opppstått etter at uførereformen ble vedtatt. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Frp krever nye uføretiltak

- Hjerteskjærende historier gjør inntrykk. Vi skal snu hver stein, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Skatteetatens nye tall viser at 127.000 mennesker kommer dårligere ut av den nye uførereformen.

- Vi må grundig gjennom hele situasjonen og iverksette nye uføretiltak for å unngå at mennesker får urimelig økonomiske tap som følge av omleggingen, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Sårbar situasjon - Vi har fått mange fortvilte henvendelser fra folk i en sårbar situasjon. De melder om svekket økonomi.

- Deres sterke og hjerteskjærende historier gjør inntrykk på oss. Vi skal snu hver eneste stein for at færre mennesker skal få en svekket familieøkonomi, sier han.

Arbeidsministeren oppfordrer folk som har tapt på omleggingen til å sjekke om de kan ha blitt trukket for mye i skatt.

Må gjøre noe - Alle partiet er enige om at intensjonen bak reformen er god, understreker Erlend Wiborg, nestleder for Frp i Stortingets arbeids- og sosialkomitè.

- Problemet er at effekten av reformen har slått ut annerledes for noen enn man trodd. Det er flere som taper enn den rødgrønne regjeringen la opp til.
- Alle tilbakemeldingene vi får viser behovet for å gjøre noe. Det er jeg overbevist om at landsmøtet er enige med oss i, sier Wiborg.

Verdigheten Robert Eriksson mener at prinsippene i uførereformen er bra for mange som kan kombinere arbeid og uføretrygd.

- Mange forteller meg at de nå bruker de nye fleksible uførereglene og at det å kunne være en del av arbeidslivet gir dem både stolthet og verdighet tilbake. Derfor er det viktig at vi klarer å ivareta to hensyn samtidig, sier han.

- Vi er opptatt av å legge til rette for at dem som kan ta ut sin restarbeidsevne. Samtidig må vi sikre en akseptabel levestandard for dem som er for syke til å jobbe, sier Robert Eriksson.

30.000 Arbeids- og sosialministeren opplyser at 30.000 personer som tapte på uførereformen nå kommer ut med pluss etter at overgangsordningen er innført.

- I tillegg kom 188.000 mennesker bedre ut, eller likt ut, etter innføringen av de nye reglene i uførereformen, sier Eriksson.

Taper - Overgangsordningen gjelder personer som tidligere hadde skattebegrensning og renteutgifter. I tillegg anslås om lag 14 000 personer som ikke omfattes av overgangsordningen å tape mer enn 6000 kroner.

- Halvparten av de 14 000 i denne gruppen har tjenestepensjon eller annen uførepensjon som ikke er fra folketrygden, opplyser arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Fordelingen Uføre som ikke kommer inn under overgangsordningen fordeles slik:

•    94 017 personer får en økning i nettoinntekt på mer enn 6 000 kroner.

•    176 356 personer får en endring i nettoinntekt fra pluss 6000 kr til minus 6000 kr.

•    14 345 personer får en nedgang i nettoinntekt på mer enn 6 000 kroner.