Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp krever svar på 12 punkter fra Ap

Per Sandberg ber statsministeren forklare hva partiet egentlig mener.

KRANGLER: Nestleder Per Sandberg i Fremskrittspartiet forsvarte nylig Siv Jensen mot Aps beskyldninger om løftebrudd. Nå går Sandberg til motangrep. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
KRANGLER: Nestleder Per Sandberg i Fremskrittspartiet forsvarte nylig Siv Jensen mot Aps beskyldninger om løftebrudd. Nå går Sandberg til motangrep. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For et par uker siden utfordret Arbeiderpartiet sine politiske motstandere i Frp på 12 konkrete områder, der Ap mente Frp ikke hadde holdt det de lovet. Nå får Ap svar på tiltale.

Til Dagbladet sier Frps nestleder Per Sandberg at statsminister Jens Stoltenberg viser manglende lederskap.

- På en lang rekke områder har Ap-politikere enten uttalt seg uklart, eller tatt til orde for en politikk som Ap ikke støtter. Statsministeren har konsekvent unnlatt å rydde opp. Jeg fatter ikke hvorfor Jens ikke griper inn, sier Sandberg..

Sandberg opplever at Arbeiderpartiet driver røntgenfotografering av Fremskrittspartiet.

- De krever avklaringer fra oss ned til det minste øre. Da er det rett og rimelig at Jens forteller velgerne hva partiet hans egentlig mener. Vi ber nå om avklaring på 12 områder, men det finnes drøssevis av andre fra valgkampen, hevder nestleder Per Sandberg.

Her er Frps 12-punktsanklage mot Arbeiderpartiet:


1. Oljeboring i nord

Alle andre partier har tatt standpunkt, ikke Arbeiderpartiet. Skal ikke velgerne få vite hva Arbeiderpartiet vil gjøre dersom de får fortsette i regjering?

2. Skatt og avgift

Stoltenberg sier at noen skatter og avgifter skal øke. Hvilke? I forrige periode økte han en rekke avgifter som rammer dem med lavest inntekt verst, blant annet ved bensinavgiften.

3. Lovfestet pleie

Jan Bøhler har sagt at han ønsker en lovfestet rett til sykehjemsplass for eldre som har et slikt behov. Arbeiderpartiet stemte imot dette 3. juni. Er Stoltenberg for eller imot lovfestet juridisk rett til sykehjemsplass?

4. Nekte bistand

Arild Stokkan Grande uttalte at Norge måtte nekte å betale bistand til land som ikke skrev under på utleveringsavtaler med Norge. Jonas Gahr Støre sa dette var en dårlig idé. Kan statsministeren redegjøre for hvem av de to kandidatene som står for Arbeiderpartiets syn?

5. Dommer-hijab

Arbeiderpartiet har sendt uklare signaler om det skal være tillatt å bære hijab for dommere i norske domstoler. Kan Stoltenberg si ja eller nei til hijab for dommere i norske domstoler?

6. Radikal islam

Martin Kolberg har uttalt at det er et problem med radikal islam, Jonas Gahr Støre sa til NRK at det ikke var et problem. Kan Stoltenberg svare på om det er et problem med radikal islam i Norge?

7. Kjønnslemlestelse

Flere Ap-politikere har tatt til orde for obligatorisk underlivssjekk for å bekjempe kjønnslemlestelse, blant andre Saera Kahn som er Aps politiker i kommunalkomitéen. Kan Stoltenberg avklare hva som er Arbeiderpartiets politikk?

8. Melodi Grand Prix

Trond Giske har uttalt at NRK-lisensen må økes for å finansiere Melodi Grand Prix. Kan Stoltenberg fortelle velgerne om lisensen skal økes i 2010?

9. Datalagring

Jonas Gahr Støre har presisert at verken han, Arbeiderpartiet eller regjeringen har tatt standpunkt om Datalagringsdirektivet. Dette er en viktig sak for velgerne som trolig skal avgjøres i neste periode, hva mener Stoltenberg?

10. Private sykehjem

Rune Gerhardsen garanterte at private sykehjem ikke hadde noe å frykte med Arbeiderpartiet ved makten. I rødgrønne Trondheim har private sykehjem blitt skviset. Vil Stoltenberg fortsette kampen mot private aktører i eldreomsorgen på riksplan?

11. Asylmottak utenlands

Jonas Gahr Støre har tatt til ordet for egne omsorgssenter i Afghanistan for å gjøre det enklere for asylsøkere. Støtter Stoltenberg det gamle Frp-forslaget om at det bør opprettes mottak for asylsøkere i nærområdene?

12. UPs ressurser

Knut Storberget har tatt til orde for Frps forslag om å bruke ressurser fra UP til å bekjempe omreisende kriminelle bander. Støtter Stoltenberg justisministerens utspill?

Ap: -  Frp rømmer
Arbeiderpartiet tilbakeviser påstander om manglende stø kurs i valgkampen.

- Disse 12 punktene fra Fremskrittspartiet handler om reelle politiske uenigheter mellom dem og oss. Uenighet gir grunnlag for politisk debatt, og vi svarer gjerne, sier partisekretær Raymond Johansen som kommenterer på vegne av Jens Stoltenberg.

- Våre utfordringer til Frp som sto på trykk tidligere i uka handlet imidlertid om noe annet:

Fremskrittspartiet rømmer fra standpunktene sine bådeéen, to og tre ganger, slik at verken andre partier eller velgerne kan være sikre på hva partiet faktisk mener. Vi har sett stadig flere eksempler på dette gjennom valgkampen, hevder Johansen.


Slik svarer Ap på Frps anklagepunkter:

1. Oljeboring i nord
Å gå inn for oljeboring før man har sett på konsekvensene, slik Frp gjør, er uansvarlig og et brudd med den måten Norge alltid har gått fram på i oljesaker.

2. Skatt og avgift

Arbeiderpartiet vil holde skatte- og avgiftsnivået som vi har i dag.

3. Lovfestet pleie

Vårt mål er å få full sykehjemsdekning innen 2015. Det betyr at alle som trenger det skal ha sykehjemsplass.

4. Nekte bistand

Norsk bistand skal rettes mot de land der fattigdomsproblemene er størst, og bidra til en mest mulig effektiv bekjempelse av fattigdom. Mye av norsk bistand går ikke til stater, men til organisasjoner eller humanitær hjelp. Det gjør ikke situasjonen i for eksempel Somalia bedre om vi fjerner bistanden dit — som alt er kanalisert gjennom FN og andre organisasjoner. Bistand brukes allerede i dag til å hjelpe fattige land å ta imot egne borgere som returneres fra Norge.

5. Dommer-hijab

Arbeiderpartiet har sagt nei til å tillate bruk av hijab i tilknytning til politiuniformen. Det samme bør gjelde for dommere.

6. Radikal islam

Arbeiderpartiet står fast på at vi vil kjempe mot radikal islamisme.

7. Kjønnslemlestelse

Arbeiderpartiet har lagt fram en omfattende plan mot kjønnslemlestelse, hvor politi, barnevern, skoler, barnehager og helsevesenet er involvert i arbeidet.

8. Melodi Grand Prix

Det stemmer ikke at Trond Giske har uttalt dette. Om NRK-lisensen skal endres for 2010 er ikke avgjort.

9. Datalagring

Arbeiderpartiet har som holdning til aktuelle EU-direktiver at vi må få alle konsekvenser på bordet før vi tar stilling.

10. Private sykehjem

Påstanden stemmer ikke. Flere sykehjem i Trondheim drives av private aktører — frivillige organisasjoner som gjør en viktig jobb med å ta vare på de eldre. Den enkelte kommune bestemmer selv hvordan de vil organisere omsorgen, og vi har ingen planer om å overstyre dette.

11. Asylmottak utenlands

Vi oppretter omsorgssenter for mindreårige barn blant annet i Afghanistan. Slik kan vi sende enslige mindreårige asylsøkere som ikke har krav på opphold i Norge trygt tilbake til hjemlandet, hvor de kan få utdanning og omsorg. Dette er noe helt annet enn å opprette mottak for asylsøkere som skal ha behandlet søknaden sin.

12. UPs ressurser

Nok et eksempel på Frps historiefordreining og sprikende standpunkt. Allerede 1. august varslet Knut Storberget at UP skulle settes inn mot kriminelle bander. Tre måneder tidligere ønsket Frp å legge ned UP. Så mente de at UP måtte bevæpnes om Aps forslag skulle gjennomføres. Så mente de igjen 15. august at UP måtte av veien, før de 16. august valgte å følge opp Arbeiderpartiets forslag 15 dager tidligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling