Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avgjorde «knalltøff» sykehusstrid på Helgeland

Frp kritiserer sykehusvedtak

Helseminister Bent Høie (H) går inn for to sykehus på Helgeland, hvorav Sandnessjøen får hovedsykehus.
Frp beskylder Høie for å forlate sine prinsipper.

SE NÅ: Helseminister Bent Høie kunngjør hvor hovedsykehuset på Helgelandskal ligge. Video: Scanpix. Vis mer

I dag er det tre sykehus på Helgeland, nemlig i Sandnessjøen, Mosjøen og i Mo i Rana.

I 2015 startet prosessen for å få til en ny sykehusstruktur.

Den har utviklet seg til en betent lokaliseringsdebatt ,hvor det store spørsmålet er om det skal være ett eller to sykehus igjen i regionen - og hvor disse i så fall skal ligge.

AVGJORDE: Helseminister Bent Høie (H) skar gjennom i betent sykehusstrid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AVGJORDE: Helseminister Bent Høie (H) skar gjennom i betent sykehusstrid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Mandag skar helseminister Bent Høie gjennom - og sa at han vil gå inn for to akuttsykehus på Helgeland, ett i Rana og ett i Sandnessjøen og omegn.

- På bakgrunn av en samla vurdering, basert på anbefalingen fra styret i Helse Nord og fylkestinget i Nordland, har jeg slutta meg til Helse Nord sitt styrevedtak, og ber Helse Nord følge opp dette arbeidet, sier Høie.

- Helt konkret vil dette bety at man på Helgeland nå skal planlegge med å ha fortsatt to sykehus, ett i Rana og ett i Sandnessjøen og omegn, sier Høie.

Sprikende anbefalinger

Helse Nord altså har anbefalt to sykehus, hvorav Sandnessjøen får hovedssykehus, et mindre sykehus lokaliseres til Mo i Rana, i tillegg til et distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund.

Akuttsykehuset i «Sandnessjøen og omegn» skal være hovedsykehus.

Høie erkjente at det har vært harde fronter.

- Dette er knalltøft. Det er mye tøffere for dem som bor og jobber på Helgeland enn det er for meg. Jeg har stor respekt for dem som har stått i denne diskusjonen i lang tid, sa Høie.

Frp på krigsstien

Frp er rystet over avgjørelsen fra regjeringen, som de inntil nylig satt i selv.

Partiet har vært tydelig på at de mener ett stort sykehus på Helgeland er mer framtidsretta enn to.

- Jeg er overraska over at Høie legger til grunn andre prinsipper enn tidligere, og at han nå mener at et befolkningsgrunnlag på cirka 80 000 innbyggere er grunnlag for å opprettholde to sykehus, sier helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Dagbladet.

- Det var helt fremmed for oss at Høie skulle lande på en så lite robust sykehusstruktur på Helgeland, sier stortningsrepresentanten.

Varsler omkamp

KRITISK: Åshild Bruun-Gundersen, som representerer Fremskrittspartiet i Stortingets helse- og omsorgskomité, er kritisk til sykehusvedtaket fra regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Åshild Bruun-Gundersen, som representerer Fremskrittspartiet i Stortingets helse- og omsorgskomité, er kritisk til sykehusvedtaket fra regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hun mener Høie forlater sine prinsipper - og varsler at Frp nå kan ta en omkamp for sykehustilbudet i Alta og på Nordmøre, hvor befolkningen blir stående uten sykehus i Kristiansund når det nye sykehuset i Molde er ferdig.

I Finnmark er det nå klart at det blir bare ett sykehus, i Hammerfest, noe som har falt altaværingene tungt for brystet.

- Jeg mener man må ha samme prinsipp for hvordan man skal drive sykehus ulike steder i landet. Dette endrer fullstendig på forutsetningene for sykehusstrukturen på Nordmøre og Vestfinnmark. Det må Frp sin stortingsgruppe diskutere, sier Bruun-Gundersen.

Støtter beslutningen

Dersom Frp tar omkampen i Stortinget, vil det trolig falle på steingrunn.

Ap - en nødvendig støttepartner for å sikre flertall - er langt fra like forarget over dagens sykehusvedtak.

Det er i tråd med det Ap også har ønsket.

- Vi har sagt at det må være skreddersøm, for ingen regioner er like. Dette ble en løsning jeg tror man kan leve med, og så var det ingen som hadde noen illusjon om at alle skulle bli fornøyde her, sier helsepolitiker Ingvild Kjerkol.

- Det er fortsatt mange vanskelige prosesser igjen, og vi i Ap vil fortsatt understreke behovet for en styrking av ambulansetjenestene i regionen, understreker hun.

Hun er ikke enig med Frp i at man må ha likebehandling mellom de ulike regionene hva gjelder antall sykehus.

- Hver region i Norge er forskjellig. Det må være lokal tilpasning og skreddersøm. Så har Frp sagt høyt og tydelig at de skal prøve å lage mest mulig bråk i Stortinget, og det får bli Bent Høies hodepine. Det påvirker ikke Aps politikk, sier Kjerkol.

Fornøyd

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra samme parti, er også fornøyd med avgjørelsen i dag.

Høies beslutning er i tråd med anbefalingen fra det parlamentarisme-styrte fylkestinget i Nordland, hvor Norvoll altså er «statsminister».

– Dette har vært en krevende sak for mange i hele Nordland, og spesielt helgelendingene, sier Norvoll til NTB.

Også for berørte kommuner, virker avgjørelsen å bli relativt godt mottatt, alle fall så langt.

- I dag er vi lettet og fornøyde over at enhver tvil om fremtiden til sykehuset i Mo i Rana er ryddet av veien. Vi vil rette en stor takk til de sykehusansatte og til alle som har engasjert seg og stilt opp for sykehuset vårt. Deres stemme har blitt hørt, sier Rana-ordfører Geir Waage og varaordfører Anita Sollie i en pressemelding gjengitt av Rana Blad.

De er samtidig bekymret over signalet om at ledelsen skal flyttes fra Rana til Sandnessjøen, skriver de i pressemeldingen.

«Godt kompromiss»

Tolv kommuner sør på Helgeland har i motsatt retning egentlig gått inn for ett sentralt sykehus i Sandnessjøen-området.

Det er nå klart at det skal planlegges for et sykehus i «Sandnessjøen og omegn», men at sykehuset i Rana uansett består i tillegg.

Kommunene kaller det et «godt kompromiss».

Våre kommuner er glade for at denne langvarige prosessen nå endelig har nådd sitt foreløpige punktum ved helseministerens vedtak i dag. Helseministerens vedtak gjenspeiler dessverre ikke våre 12 kommuners primære ønske om ett felles sykehus sentralt plassert for hele Helgeland.Vi innser imidlertid at dagens vedtak inneholder en god porsjon politisk kompromiss, som våre kommuner erkjenner kan være nødvendig i en region der sykehusstriden har vært svært splittende over tid, skriver de i en uttalelse gjengitt av Helgelands Blad.