Frp krymper på Stortinget

Stortingsrepresentant Jørn Stang fra Østfold meldte seg onsdag kveld ut av Fremskrittspartiet i protest. Stortingsgruppen har krympet fra 25 til 20 representanter siden januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere på dagen meldte alle de 17 medlemmene i Fedje Frp i Hordaland seg kollektivt ut av partiet, samt nestformann i Storfjord Frp i Troms, Rolf Bjørklund. Onsdag ble også Per Danielsen strøket fra Frps medlemsliste.

I et brev til partiledelsen skriver Stang, som er medlem av justiskomiteen, at han ikke lenger ser på Frps metoder som forenelig med partiets prinsipper, melder TV.2.no.

- Umenneskelig

- Det har blitt brukt harde og umenneskelige metoder i ulike udemokratiske prosesser i lengre tid overfor tillitsmenn og medlemmer av partiet. Jeg ser derfor ikke annet valg for undertegnede enn å melde meg ut, skriver Stang i brevet. Han har vært medlem av partiet siden 1979, ifølge Nettavisen.

Stang hevder han tar til følge oppfordringen fra Frp-formann Carl I. Hagen på års- og nominasjonsmøtet i Oslo i januar, om at folk som ikke likte utviklingen i partiet kunne «pelle seg ut».

- Dette har jeg nå tatt til etterretning, spesielt etter utrenskningen fra sentralledelsen ovenfor tillitsvalgte og medlemmer i Oslo, Vest-Agder, Hordaland, samt andre steder, skriver Stang.

Signalisert

Carl I. Hagen sa for et par dager siden til NTB at Jørn Stang nå burde bestemme seg for om han ville melde seg ut, siden han i lang tid har signalisert at han vurderer det.

Fredag sa Stang til NTB at han ville søke råd fra veteraner og grasrota i fylkespartiet, samt de som har lært ham opp, før han tok avgjørelsen om å melde seg ut.

Stang er nær venn av Vidar Kleppe, og det er ventet at han stiller på en av Frp-utbryternes alternative lister foran stortingsvalget, skriver Nettavisen.

20 representanter

Med Stangs utmelding har fem representanter forsvunnet fra Frps stortingsgruppe. Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen meldte seg ut tidligere i år, Terje Knudsen fra Hordaland Frp meldte seg ut fredag og Vidar Kleppe fra Vest-Agder Frp takket for seg søndag. Frp sitter igjen med 20 representanter på Stortinget, og er nå det fjerde største partiet på Stortinget, bak Arbeiderpartiet (65), KrF (25) og Høyre (23).

De fem utbryterne får med seg tilskuddet som tidligere er gått til stortingsgruppen. 10.000 kroner hver i måneden får de til å dekke utgifter til politiske rådgivere og sekretærer, og Stortingsgruppen får 50.000 kroner mindre i måneden. Torsdag skal imidlertid et utvalg som har sett på stortingsrepresentantenes arbeidssituasjon legge fram et forslag om å snevre inn ordningen med ekstrastøtte. Utvalget mener at representantene må dokumentere at støtten blir brukt slik den er tiltenkt.

Flere inn enn ut

På tross av flere utmeldinger fra Frp den siste tiden, hevder partiet på sine hjemmesider at det er flere som melder seg inn enn ut. Per 19. mars hadde 2.224 personer meldt seg inn og 661 meldt seg ut på eget initiativ.

- Vårt oppdaterte medlemsregister viser at for hver utmeldelse får vi mer enn tre innmeldelser. Etter årsskiftet er det bare Frp blant de politiske partiene som kan vise til medlemsvekst, sier organisasjonssjef Leif Hjeltnes i Frp.

(NTB)