Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frp-kutt gjør verden farligere

De rokker ved Norge som fredsnasjon, sier Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I debatten om utenriksdepartementets budsjett i dag går utenriksministeren til frontalangrep på Fremskrittspartiet.

Støre mener Frp\'s alternative budsjett gir et dramatisk signal om et brudd med Norges rolle som fredsnasjon.-  På mitt område er det slik at «money talks». Når Frp kutter over en milliard i tiltak til fred, forsoning og demokrati, og det bare er én av ti milliarder som Frp kutter i bistand, ligger det en historie og et menneskesyn bak, sier Støre. 

- Det er min plikt i en demokratisk debatt å rette søkelys på konsekvensene av kuttene. Frp\'s budsjett gjør noe med vårt omdømme som fredsnasjon. Det holder ikke å vise til Nansen og Nobels fredspris. Det Frp glatt sier, er at Norge kan stille seg bak i køen og ikke ha ambisjoner om å utrette noe. Summen av alle kuttene betyr også en svekket sikkerhet for Norge, sier Støre til Dagbladet.

Kutter én milliard

Han har gått gjennom Frp\'s alternative statsbudsjett og funnet at partiet kutter over én milliard kroner - eller drøye 60 prosent - i posten «Fred, forsoning og demokrati.» Under denne posten tar Frp grovt av penger satt av til demokratitiltak, fredsmekling og interreligiøs dialog, til nedrustningstiltak og styrking av demokratiske institusjoner på Balkan og i land med «frosne konflikter» som Ukraina, Hviterussland og Moldova.

-  Frp salderer sine budsjetter med disse pengene, men for oss er dette penger vi bruker av daglig. Vi har nettopp vært med på å få med Serbia med i Partnerskap for fred. På hele Balkan er det forventninger om at Norge kan gjøre noe. I tiltak til Balkan kutter Frp 70 prosent. Skulle vi gjennomføre dette kuttet, ville vi fraskrive oss en historisk mulighet til å bruke våre nettverk på Balkan.

- Norge er et av få land som kan bistå partene i konflikter. På grunn av midlene vi bidrar med, får vi framskutte posisjoner og mulighet til å påvirke, fra Afghanistan, via Afrika til Colombia. Og det nytter. En rapport fra Fredsforskningsinstituttet (PRIO) viser at antall væpnede konflikter i verden går ned. Det skyldes blant annet økt internasjonalt engasjement, sier Støre.

Signal om egoisme

Milliardkutt: Gahr Støre mener Frps milliardkutt i budsjettet til freds- og demokratitiltak rokker ved Norge som fredsnasjon og gjør verden farligere. Foto: Scanpix
Milliardkutt: Gahr Støre mener Frps milliardkutt i budsjettet til freds- og demokratitiltak rokker ved Norge som fredsnasjon og gjør verden farligere. Foto: Scanpix Vis mer

Han peker på at Frp også kutter i tiltak for nedrustning og for ikke-spredning.

-  Her kutter Frp nærmere 90 prosent. Det er tørre tall, men i virkeligheten handler det om tiltak i utviklingsland for å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen, sier Støre.

Han mener det er et dramatisk signal dersom Norge, som blir rikere og rikere, kutter i tiltak for demokrati og fredsbygging ute i verden.-  Det er et signal om egoisme og mangel på solidaritet og vilje til å ta ansvar, sier Støre, som også utfordrer Høyre:

-  Jeg vil uttrykke stor anerkjennelse for måten Jan Petersen og Vidar Helgesen jobbet med fred og forsoning. Men spørsmålet er hvilken retning Høyre går, for nå kutter de i bistanden. Det har vært en vesensforskjell mellom Høyre og Frp i utenrikspolitikk. Spørsmålet er jo nå om partiene ønsker å snakke seg sammen for å bygge et politisk alternativ, sier Støre.

image: - Frp-kutt gjør verden farligere
Hele Norges coronakart