Frp-leder i Bamble må gå etter Utøya-kommentarer

Knut Røe-Berntsen får marsjordre etter omtale av AUF-leder Eskil Pedersens flukt fra Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAMBLE (Dagbladet): Dermed ser det ut til at 2012 begynner der det slapp for Frp. Med medlemmer som skaper støy i partiapparatet, gjennom å begå store overtramp.

Slik som Knut Røe-Berntsen i Bamble. Et utspill han i sin ytterste konsekvens kan bli ekskludert for, men som trolig ikke blir benyttet i denne saken.

Dette skrev Røe-Berntsen den 19. desember.  

«Lurer på hvorfor Eskil Pedersen stakk av med denne (foto av MS Torbjørn jour. anm.) uten å prøve å redde noen? Var det modig gjort? Som tidligere marine-/antiterrorsoldat, vet jeg hva jeg ville gjort, men så har ikke alle den erfaringen»  

Lokallagslederen beklaget umiddelbart uttalelsen.  

- Jeg har aldri ment å hetse noen. Stilte bare spørsmål. Jeg beklager dette, sier Røe-Berntsen til Dagbladet.  

Legning Saken kunne ha stoppet der, men da Frp-lederen også blandet inn Pedersens seksuelle legning i debatten på Facebook, i den hensikt å skryte av AUF-lederen, virket det hele mot sin hensikt.

Frp-lederen ble permittert.  

LEDER: Permittert lokallagsleder Knut Røe-Berntsen i Bamble Frp. Foto: Privat
LEDER: Permittert lokallagsleder Knut Røe-Berntsen i Bamble Frp. Foto: Privat Vis mer

- Ser du ikke at utspill som dette kan oppfattes feil i en slik situasjon?  

- Jo, i ettertid ser jeg at dette er uheldig. Jeg mener imidlertid at Eskil Pedersen er en modig person, uansett, sier Røe-Berntsen.  

Etter permitteringen sa han til lokalavisene at han så det som rimelig å trekke seg som leder. Noe han senere har endret syn på, og som har skapt nye bølger.  

Ba ham roe seg Frp-ordfører Jon Pieter Flølo i Bamble forteller til Dagbladet at han, sammen med styret, raskt tok kontakt med Røe-Berntsen etter det famøse utspillet.  

- Vi hadde en samtale med ham. Der ble han anmodet om å roe ned aktiviteten sin på de sosiale nettverkene, og ta permisjon noen måneder, for så å kunne komme tilbake. Han lovet dette, men gikk likevel i gang, sier Flølo.  

Ordføreren legger til at folkevalgte med verv, og andre i utsatte posisjoner, ikke kan påberope seg privatlivets fred.  

- De må nok i større grad tenke gjennom hva de sier og gjør. Også om det skulle skje i opphetede øyeblikk.  

Jon Pieter Flølo sier videre at det for framtiden vil bli lagt mer vekt på hvordan medlemmene i partiet skal møte mediene, og hvordan de skal forholde seg til saker som blir offentlige. Grunnen er at slike personlige utspill skal erstattes av det som er partiets kjerne, nemlig politiske saker.  

Lavest mulig nivå Frp sentralt vil ikke kommentere saken i Bamble.  

BA OM RO: Bambles Frp-ordfører Jon Pieter Flølo ba om ro. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BA OM RO: Bambles Frp-ordfører Jon Pieter Flølo ba om ro. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Nei, det vil vi av prinsipp ikke. Vårt utgangspunkt er at slike saker håndteres på lavest mulig nivå. Noe jeg har registrert har skjedd i Bamble, forklarer Per Arne Olsen, nestleder i Frp.  

Han utdyper etter spørsmål fra Dagbladet om hvorvidt ikke opplæring av medlemmer, og ikke minst ledere, skal være med å redusere faren for slike saker om i Bamble.  

- Dette tar vi svært alvorlig, og har et utstrakt skoleringsopplegg for både medlemmer og tillitsvalgte i form av faste kurs og tidsangitt opplæring, helt ute i fylkene og kommunene.

BRYR SEG IKKE: Nestleder Per Arne Olsen forteller at partiet sentral ikke bryr seg med problemer i lokallagene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BRYR SEG IKKE: Nestleder Per Arne Olsen forteller at partiet sentral ikke bryr seg med problemer i lokallagene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer