Frp-lederen vil ikke røpe om hun er enig i Sandbergs KrF og Venstre-refs, men sier det er bra at kritikken kommer fram

- Vi har sagt hele tida at vi skal være ærlige og si det vi mener. Det gjør Per, og det gjør jeg, sier Siv Jensen.

SIV «M» JENSEN: Frp-lederen holdt i dag pressekonferanse for å oppsummere regjeringspartiet Frp's første semester. Etterpå møtte hun Dagbladet for å snakke om Frp-nestleder Per Sandbergs gjentatte utfall mot regjeringens støttepartier Venstre og KrF, og Frank Aarebrots James Bond-analyse av partiets kommunikasjonsstrategi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIV «M» JENSEN: Frp-lederen holdt i dag pressekonferanse for å oppsummere regjeringspartiet Frp's første semester. Etterpå møtte hun Dagbladet for å snakke om Frp-nestleder Per Sandbergs gjentatte utfall mot regjeringens støttepartier Venstre og KrF, og Frank Aarebrots James Bond-analyse av partiets kommunikasjonsstrategi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag gikk Per Sandberg (Frp) knallhardt ut mot KrF og Venstre, som han mener er milliardsløsende «utgiftspartier» (krever Dagbladet Pluss-innlogging).

Frp-nestlederens utfall mot Høyre/Frp-regjeringens støttepartier i Stortinget, var langt fra det første dette året.

Professor og valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen karakteriserer det hele som taktikk, der Siv Jensen har gitt Sandberg oppdraget med å dekke over Frp-statsrådenes nederlag i regjering, ved å skylde høylytt på sentrumspartiene og samtidig signalisere til grasrota at Frp's utålmodige sjel lever i beste velgående.

- Jeg analyserer Frp's taktikk med følgende analogi: Siv Jensen er «M» fra James Bond-filmene. Per Sandberg er «James Bond», og hun har gitt ham «license to cry in the parliament». Sandbergs jobb er å holde på kjernevelgerne, sier Aarebrot.

- Frp's kjernevelgere vil kjøre gamle amerikanere og skuter i utmark. Men velgerne til Frp er ikke dumme. Det er ikke mange av dem som er opptatt av segway - de ser på bensin- og bompengeregningen hver måned. Ser de at regningen øker, blir de sure. Og dette er felter Frp ikke kan levere på i regjering. Så har man en Per Sandberg som sitter i Stortinget og brøler at Venstre og KrF hindrer Frp i å gjennomføre Frp-politikk, og slik har han en viktig rolle.

- Bra at det kommer ut Overfor Dagbladet gir Frp-leder Siv Jensen uttrykk for at hun ikke har noe imot «M»-sammenligningen.

Det later imidlertid til at hun har litt mer imot å svare på hvor enig eller uenig hun er i Sandbergs kritikk av KrF og Venstre.

- Er du enig i alt, i deler, eller ingenting av det Per Sandberg har beskyldt KrF og Venstre for?

- Det han først og fremst gjør, er å gi en bredere refleksjon av en uenighet som av og til oppstår mellom partiene i Stortinget. Det mener jeg er helt greit at kommer til uttrykk. Jeg vil understreke at overordnet sett så går samarbeidet mellom partiene veldig bra, men at det også oppstår uenigheter er ikke overraskende. Det vil det fortsatt gjøre i tida som kommer. Det mener jeg er greit, og da mener jeg det også er greit at man har gir et nyansert bilde av hvordan man opplever dette, sier Jensen.

- Spørsmålet var om du er enig med Sandberg.

- Mitt poeng er at det vil være mange som fra tid til annen vil komme med refleksjoner og synspunkter. Mye av det Per Sandberg sier, er det mange som er enig med ham i, svarer hun.

- Men er du enig med din egen nestleder? Uttaler han seg på vegne av Frp-ledelsen?

- Min overordnede oppgave er å bidra til at vi fortsetter det gode samarbeidet mellom de fire partiene, og det gjør vi.

- Samarbeidet høres ikke så godt ut, når man karakteristikkene fra Per Sandberg av Venstre og KrF til grunn.

- Jeg har ingen problemer med at det kommer fram et nyansert syn i det offentlige ordskiftet. Det er helt legitimt, og det er greit.

- Du støtter altså Sandberg i dette?

- De refleksjonene han kommer med, er refleksjoner som jeg tror mange i perioder deler. Jeg vil også tippe, og det har vi også hørt fra tid til annen, at det kommer uttalelser fra KrF og Venstre som reflekterer noe av det samme i de partiene. Jeg synes det er mye bedre at dette kommer ut i det offentlige rom, enn at det blir forsøkt begravet, sier Frp-lederen.

- Underlig av Hareide I Venstre og KrF har Sandbergs utspill blitt møtt med skuldertrekk, og tatt som en bekreftelse på at sentrumspartiene har gjennomslagskraft som støttepartier for regjeringen. Mandag hadde imidlertid KrF-leder Knut Arild Hareide behov for å slå tilbake:

- Dette er en del av Frp's strategi for dobbeltkommunikasjon. Jeg undrer meg over at Siv Jensen ikke har mer kontroll over sin egen nestleder, sa Hareide til Dagbladet da.

Jensen viser nettopp til at sentrumspartiene ikke har tatt utspillene så ille opp.

- Jeg har også sett uttalelser fra Hareide sammen med Trine Skei Grande, der de har gitt uttrykk for at dette er helt greit, fordi det understreker at KrF og Venstre har gjennomslag og innflytelse, sier hun.

- Men her undrer Hareide seg over at du ikke har mer kontroll over nestlederen din. Hva sier du til det?

- Jeg synes egentlig det er en underlig påstand. Jeg har ikke noe behov for å kontrollere mine nestledere, vi er et kollegium som samarbeider godt, svarer Frp-lederen.

- Hareide sier også at det ikke hadde gjort noe om du kom med en beklagelse.

- Ja, er det dette fløypartiet Frp han sikter til, som han kalte oss i et radiointervju? Jeg har ikke noe beholv for å kommentere dette mer. Vi samarbeider godt, og at det av og til faller ord og uttrykk synes jeg er helt greit.

Avviser spill Frp-lederen avviser blankt at Sandbergs refserrolle overfor Venstre og KrF, er avtalt spill:

- Dette er ikke avtalt spill, dette er ærlighet. Vi har sagt hele tida at vi skal være ærlige og si det vi mener. Det gjør Per, og det gjør jeg.

- Varsler han deg om disse utspillene?

- Altså, varsler og varsler. Han holder det hvert fall ikke hemmelig for meg. Men han trenger ikke klarer sånt med meg heller. Mitt poeng er at jeg synes det er helt greit. Jeg leser flere enn Aarebrot som tror de vet fryktelig mye om det indre liv i Frp. Det er ikke alltid alt stemmer.

- Er det noe av det Sandberg har sagt, som du reagerer på?

- Nei.

007 SANDBERG: Valgforsker og professor Frank Aarebrot mener Frp-leder Siv Jensen har sendt ut sin nestleder Per Sandberg for å ramme Venstre og KrF. Illustrasjon/Foto: Kjell Erik Berg / Dagbladet / Jaques Hvistendahl / Dagbladet
007 SANDBERG: Valgforsker og professor Frank Aarebrot mener Frp-leder Siv Jensen har sendt ut sin nestleder Per Sandberg for å ramme Venstre og KrF. Illustrasjon/Foto: Kjell Erik Berg / Dagbladet / Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer