- Frp lekker til Høyre og Ap

Men suksessmåling for SV og rødgrønt flertall i dag.

EFFEKTEN GIR SEG? Begynner effekten av Frps landsmøte allerede å gi seg? Her er Frp-leder Siv Jensen sammen med nestleder Per Sandberg under pressekonferansen om partiets landsmøte.
Foto Knut Falch / SCANPIX
EFFEKTEN GIR SEG? Begynner effekten av Frps landsmøte allerede å gi seg? Her er Frp-leder Siv Jensen sammen med nestleder Per Sandberg under pressekonferansen om partiets landsmøte. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — Opp- muntrende, men jobben er ikke gjort. Jeg er struttende av kamplyst for å gjøre det som kreves for at SV skal gjøre et godt valg 14. september, sier partileder Kristin Halvorsen.

I Synovatives partibarometer for mai få SV 11,1 prosent — nesten en fordobling av oppslutningen fra april.

Noe av økningen kan ha gått på bekostning av Arbeiderpartiet, ned 2,6 prosent, og Senterpartiet, ned 0,7 prosent. Men den rødgrønne regjeringen styrker likevel posisjonen fra 47,6 prosent ved forrige måling til 49,0 prosent i mai.

Frp tilbake
Høyre har verken tjent eller tapt etter at Erna Solberg på landsmøtet åpnet døra for Fremskrittspartiet. Høyre får en liten framgang på en halv prosent. Frp går imidlertid tilbake 4,6 prosent og havner på 20,6 prosent, det dårligste resultatet siden januar. Erna Solberg og Siv Jensen har i øyeblikket 35,1 prosent av velgerne med seg.

Hvis Synovates maimåling var resultatet av stortingsvalget, ville de rødgrønne fått 87 mandater, Høyre/Frp 61 mandater
og KrF/Venstre/Høyre 44 mandater. En mindretallsregjering med Arbeiderpartiet alene ville hatt et fundament på 59 Stortingsmandater.

Vinner tilbake
Ifølge Synovates bakgrunnstall har SV vunnet tilbake en stor andel gjerdesittere som tidligere har støttet partiet. Kristin Halvorsen minner om at meningsmålingene svinger, men at maitallene viser at SV har et stort potensial.

— Folk ser at SV gjør en forskjell i regjeringen, og at vår oppslutning avgjør hvor langt vi kommer i miljøpolitikken. Dessuten tror jeg mange, ikke minst kvinner, har lagt merke til vårt engasjement for likelønn.

Tok brodden?
Avdelingsdirektør Håkon Kavli i Synovate synes Fremskrittspartiets tilbakegang er mest overraskende.

— Frp var veldig synlige i media i forbindelse med forrige helgs landsmøte. Målingen er tatt opp denne uka, der Jens Stoltenberg gikk i rette med Frp i alle kanaler. Det kan ha tatt brodden av begeistringen etter landsmøtet. Stoltenberg nyter stor tillit som statsminister
av langt flere enn Ap-velgere. Våre tall viser at 46 prosent av velgerne mener statsministeren gjør en god jobb, sier han.

Færre hjemmesittere Kavli peker på at målingen for Frp er ganske stabil sett over tid, med unntak av sterke tall i mars/april.

— Frp har tiltrukket seg færre tidligere hjemmesittere og nye velgere i mai enn i april, samtidig som lekkasjen til andre partier, stort  sett Høyre og Ap, er noe større enn den var i april, opplyser Kavli.

- Frp lekker til Høyre og Ap