SELVFØLGE: Torbjørn Røe Isaksen, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité for Høyre, sier det er en selvfølge at arbeidsinnvandrere har samme arbeidstakerrettigheter som norske statsborgere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SELVFØLGE: Torbjørn Røe Isaksen, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité for Høyre, sier det er en selvfølge at arbeidsinnvandrere har samme arbeidstakerrettigheter som norske statsborgere. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Frp liker at Høyre vil ha kontantstøtte med boplikt

Vurderer å knytte velferdsutbetalinger til skatteseddelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp er glade for at Høyre vil ha kontantstøtte med boplikt. Selv vurderer partiet å knytte velferdsutbetalinger til skatteseddelen.

Veksten i antall utenlandske statsborgere som mottar velferdsmidler gjennom folketrygden og tar med seg pengene til hjemlandet, har skapt debatt. Nestleder Per Sandberg i Fremskrittspartiet tror problemet bare vil bli større.

- Slik vi har det i dag er det ikke bærekraftig, og jo flere som ser det desto bedre. Med de økonomiske problemene i Europa vil en sverm med folk bli trukket til Velferds-Norges honningkrukke, sier Sandberg til NTB.

Kontantstøtte Aftenposten skrev torsdag at Høyre vil gjennomgå EØS-reglene for å finne muligheter til å begrense eksporten av norske velferdsutbetalinger.

Torbjørn Røe Isaksen, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité for Høyre, sier det er en selvfølge at arbeidsinnvandrere har samme arbeidstakerrettigheter som norske statsborgere. Men han mener likevel det er på tide å se om EØS-avtalen gir rom for å endre norske velferdsordninger.

- Kontantstøtten er knyttet til å ikke bruke norske barnehageplasser, og er ikke ment å være støtte til hjemmeværende mødre i andre deler av verden, sier Isaksen.

Sandberg ønsker Høyre velkommen etter.

- Tidligere har EU-vennlige Høyre alltid vært mot når Frp har kommet med slike forslag. Men hvis de nå er i ferd med ta problemet på alvor er det veldig bra, sier han.

Skattetrekk Sandberg leder FrPs programkomité, og ett av tiltakene de vurderer for å demme opp for at norske velferdskroner blir tatt med til utlandet er at man bare skal få kontantytelser hvis man har betalt skatt til Norge.

- Vi vil vurdere å knytte støtteordninger som kontantstøtte og barnetrygd til skatteytelse. Slik at man f.eks. må ha betalt skatt i en periode, for så å trekke fra det som nå betales ut kontant på skatten i stedet. Jeg er ikke sikker på om det er mulig, men det må vurderes, sier Sandberg.

Frp har nå tatt til orde for en grundig gjennomgang av EØS-avtalen.

- Selv regjeringen er usikker på hvilket handlingsrom vi har etter avtalen. Det beste hadde vært om det var greit at velferdsgoder var knyttet til boplikt eller krav om statsborgerskap. Det er spennende hvis Høyre nå er enige med oss i det, sier Sandberg.

(NTB)

- IKKE BÆREKRAFTIG: - Slik vi har det i dag er det ikke bærekraftig, og jo flere som ser det desto bedre. Med de økonomiske problemene i Europa vil en sverm med folk bli trukket til Velferds-Norges honningkrukke, sier Sandberg til NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- IKKE BÆREKRAFTIG: - Slik vi har det i dag er det ikke bærekraftig, og jo flere som ser det desto bedre. Med de økonomiske problemene i Europa vil en sverm med folk bli trukket til Velferds-Norges honningkrukke, sier Sandberg til NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer