Fremskrittspartiet vil ekskludere sin listetopp på Nesodden

Frp-listetopp kastes ut av partiet

Frp-topp i Nesodden John Brungot (70) ligger an til å bli kastet ut av partiet for sine holdninger til islam og muslimer. Han vil likevel kunne bli valgt inn i kommunestyret.

<strong>EKSKLUDERES:</strong> Kort tid etter at Filter Nyheter publiserte saken om John Brungots aktiviteter på internett. Lørdag deltok han på en demonstrasjon for SIAN foran Stortinget i Oslo. Foto: Filter Nyheter
EKSKLUDERES: Kort tid etter at Filter Nyheter publiserte saken om John Brungots aktiviteter på internett. Lørdag deltok han på en demonstrasjon for SIAN foran Stortinget i Oslo. Foto: Filter Nyheter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frp-ledelsen handlet raskt da Filter Nyheter publiserte en artikkel om John Brungots aktiviteter på internett tidligere i dag.

I artikkelen framgår det at det 70 år gamle toppkandidaten til Frp ved kommunevalget i Nesodden i Akershus kaller muslimer «våre dødsfiender», hevder at asylsøkere er «forkledd invasjon», sprer falske nyheter om skytemassakrer og mener nyhetsjournalisten Kadafi Zaman er en muslimsk «muldvarp» i TV 2.

RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

- Jeg ble gjort oppmerksom på dette i dag. Jeg kan ikke se noe ved denne saken som ikke skulle tilsi at han vil miste sitt medlemskap, sier Alf E. Andersen som leder organisasjonsutvalget i Frp til Dagbladet.

Filter Nyheter omtalte den trolige ekskluderingen først.

- Ikke forenlig

- For Fremskrittspartiet er religionsfrihet en grunnleggende verdi og gjelder uansett hvilken religion man bekjenner seg til. John Brungots holdninger til islam og muslimer er ikke forenlig med å være medlem av Frp. Jeg har derfor bedt fylkeslaget om å starte prosessen med å ta fra han medlemskapet, sier Andersen i en uttalelse som er sendt Dagbladet og flere andre medier.

Filter Nyheter skriver at Brungot – som har vært organisatorisk nestleder i Nesodden Frp siden oktober 2017 – i flere år har vært aktiv i organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), blant annet på offentlige demonstrasjoner på Østlandet.

Filter Nyheter har gjennomgått 70-åringens åpne Facebook-profil og funnet en rekke innlegg han har skrevet selv, eller kommentert og delt andres innlegg med muslimfiendtlig innhold. Han har selv brukt ordet «dødsfiender» om muslimer flere ganger.

Ifølge Andersen og Frp-ledelsen er SIAN en organisasjon som «bryter klart med det Frp står for».

- Frp er kritisk til politisk og radikal islam, men å forby eller bekjempe islam som religion er ikke Frps politikk. Frp er like sterke forsvarere av religionsfriheten som vi er av ytringsfriheten. Frp skal derfor ikke assosieres med SIAN, sier Andersen.

Dagbladet har ikke lykkes å få kontakt med John Brungot i dag.

Kan bli valgt inn

Arbeiderpartiets ordfører på Nesodden Truls Wickholm understreker at Brungot kan bli valgt inn i kommunestyret selv om han er ekskludert, dersom Frp får tilstrekkelig med stemmer.

- Valglistene er satt og kan ikke gjøres om. Det er den typen retorikk Brungot står for som fører til hat og vold. Nå kan dette hatet og alle konspirasjonsteorierne få en plass i kommunestyret på Nesodden. Det er Frps ansvar, sier Wickholm til Dagbladet.

Han finner det rart at ingen i Frp har reagert og grepet inn mot Brungot tidligere.

- Han har delt disse postene åpent på Facebook. At ingen har reagert før nå sier meg at Frp aksepterer dette så lenge det går under radaren, men tar oppgjør når de blir konfrontert, sier Wickholm og spør om Frp nå vil gjennomgå sine medlemslister og ekskludere alle som måtte være medlem av SIAN.

Dagbladet har videreformidlet spørsmålet til Alf E. Andersen i Frps organisasjonsutvalg, som svarer som følger:

- Når vi får tips om at våre tillitsvalgte eller folkevalgte fremmer hatefulle ytringer ber vi først og fremst lokallaget eller fylkeslaget vurdere hver enkelt sak oppimot våre vedtekter og etiske og organisatoriske retningslinjer. Vår ambisjon er at interne saker håndteres internt og på lavest mulig nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer