Frp-Listhaug: - Jeg trekker meg

Men inntil videre holder First House-rådgiver Sylvi Listhaug muligheten åpen for en telefon fra Erna.

PERMITTERT: First House-rådgiver Sylvi Listhaug opplyser til Dagbladet at hun har søkt og fått innvilget permisjon fra Frp's sentralstyre. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
PERMITTERT: First House-rådgiver Sylvi Listhaug opplyser til Dagbladet at hun har søkt og fått innvilget permisjon fra Frp's sentralstyre. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Oslo-byråden - nå First House-rådgiveren - Sylvi Listhaug opplyser til Dagbladet at hun vil trekke seg fra Frp's sentralstyre - men ikke helt ennå.  

- Da det ble aktuelt for partiet å vurdere deltakelse i regjeringsforhandlinger, søkte jeg - og fikk selvsagt innvilget - permisjon fra mitt verv som sentralstyremedlem i Frp. Dette ble gjort for å forhindre envher spekulasjon om min rolle, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

Varsler at hun vil trekke seg På spørsmål om hvor lang permisjonen er, svarer hun:

- Denne permisjonen vil vare inntil videre. Neste sentralstyremøte er 25. oktober.

- Så du blir i politikken? 

- Som jeg sa, er neste sentralstyremøte 25. oktober. På det tidspunktet regner jeg med at Frp vil være en del av regjeringen, og jeg vil følgelig trekke meg fra mitt verv som sentralstyremedlem. Og jeg har altså permisjon fra det samme vervet fram til det tidspunktet.

Dermed holder PR-rådgiveren og politikeren alle muligheter åpne - også for en telefon fra Høyre-leder Erna Solberg, som er i gang med å legge regjeringskabal sammen med  Frp-leder Siv Jensen.  

Frp snudde I våres fikk Frp hard kritikk for å ta lett på Listhaugs dobbeltrolle. Frp-leder Siv Jensen mente først at dobbeltrollen var uproblematisk. Listhaug selv kalte spørsmålet oppkonstruert:

- Hvis det var et problem, hadde ikke jeg blitt valgt av landsmøtet. Så enkelt er det, sa hun til Dagens Næringsliv.
 
Kritikken haglet - også fra politiske allierte. Høyres Per-Kristian Foss kalte Listhaugs holdning uakseptabel i en borgerlig regjering, og Venstre-leder Trine Skei Grande mente dobbeltrollen var prinsippløs og amatørmessig.

Flere sentrale Frp-ere også reagert på hvor lett partiledelsen og Listhaug selv avviste at dobbeltrollen kunne bli problematisk.

- Det er naturlig å vurdere Listhaugs plass i sentralstyret på nytt hvis Frp kommer i regjering fordi sentralstyret da vil være nært knyttet til prosesser i regjeringen. Hvis hun skal fortsette i sentralstyret, må partiledelsen vurdere hvilke saker hun kan være med på å behandle, og hvilken informasjon som skal tilflyte sentralstyret, sa Frp's Øyvind Korsberg til Dagens Næringsliv.

Den harde kritikken fikk konsekvenser, og Frp valgte å snu. Dobbeltrollen som noen dager i forveien var «uproblematisk», var nå en «relevant problemstilling».

Generalsekretær Finn Egil Holm i Frp skrev i en epost til Dagens Næringsliv at «det stilles spørsmål om hvorvidt hun kan fortsette i Frp's sentralstyre dersom partiet havner i regjering etter høstens valg. Dette er en relevant problemstilling og må selvsagt diskuteres på helt ordinær måte dersom situasjonen etter valget skulle tilsi det».