Oslo 20150408
Trine Skei Grande
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Oslo 20150408 Trine Skei Grande Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Frp må bestemme seg nå, ikke i oktober. De kan ikke sitte «litt» i regjering

Grande er klar for å sitte i regjering, men Hareide avventer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis Frp går ut av regjering, så er vi klare til å gå inn, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Uttalelsen ble først gitt til NRK Nyheter.

Tidligere i dag sa Frps første nestleder Per Sandberg til NRK at Frp kan vurdere å ta dissens eller stille kabinettspørsmål dersom forhandlingene om kvotflyktningene fører til et stortingsvedtak som partiet ikke kan leve med.

- Vi kan ta dissens, kabinettspørsmål. Det er mange løsninger på det, men alt avhenger av hva og hvilket vedtak som Arbeiderpartiet klarer å presse gjennom i Stortinget, sa Sandberg til NRK i Politisk kvarter.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, trekker Sandberg-uttalelsene ned.

- Jeg ser nok at Sandbergs uttalelser blir tolket annerledes i media enn hva jeg gjør. Sandberg viser til at Frps landsmøte i oktober skal gjøre opp regnskapet for regjeringsperioden hittil, noe jeg antar de fleste andre partier også vil, sier Nesvik.

- Må bestemme seg Men Skei Grande er tydelig på at Frp ikke kan utsette dette spørsmålet.

- De må bestemme seg nå, ikke i oktober. Frp kan ikke sitte «litt» i regjering, sier Grande.

Hun hadde ikke forberedt seg på dagens utspill, og er overrasket over uttalelsen til Sandberg.

- Ingen kan forutsi hva Sandberg sier. Og dette må være først gang en nestleder stiller kabinettsspørsmål, nesten mot sin egen partileder, sier Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Krevende for Frp KrF-leder Knut Arild Hareide ble også overrasket over dagens politiske utvikling.

- Når ledelsen i Frp sier dette, så er det fordi de sitter som regjeringsparti som må utføre den politikken flertallet på Stortinget ber om. Jeg forstår at det er krevende for Frp å gjennomføre politikk de ikke kan støtte opp om.

FORHANDLINGER: Partene kom i dag til enighet i forhandlingene om kvoteflyktningene. Fra venstre Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Jonas Gahr Støre (Ap),  Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORHANDLINGER: Partene kom i dag til enighet i forhandlingene om kvoteflyktningene. Fra venstre Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ble du overrasket?

- Jeg ble noe overrasket over at ledelsen i Frp bevisst sier at de vurderer dette. Men jeg vet at de jobber grundig med dette spørsmålet, så vi får avvente deres konklusjon. Dette kommer ikke til å påvirke forhandlingene rundt kvoteflyktningene.

- Er KrF klar til å gå i regjering?

-Vi gikk til valg på en regjering med Høyre, Venstre og KrF, men det er ikke riktig å spekulere i dette før Frp har tatt en beslutning. Men det er alltid politisk mer attraktivt å sitte i regjering.

Hareide visste ikke at Skei Grande skulle komme med dagens utspill, men har snakket med henne i etterkant.

- Vi snakket om det hun hadde sagt, og jeg sa at jeg kom til å ha en noe annen vinkling i det jeg kom til å si.

Enighet om Syria-flyktninger Partiene som har forhandlet om Syria-flyktninger er blitt enige om en avtale. Resultatet av avtalen blir kjent seinere onsdag.

Etter det Dagbladet erfarer går avtalen ut på å ta i mot 8 000 syriske flyktninger i løpet av tre år.

- Jeg vil berømme Frp og SV for å ha vært med på forhandlingene, og så endte vi med et bredt flertall, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre etter møtet.