Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frp må styre asylhåndteringen, eller så kan vi gå ut av regjeringen

Carl I. Hagen stiller krav til eget parti.

FRP-KRAV: Hvis ikke regjeringens håndtering av asylkrisa preges av Frps strenge asyl- og integeringspolitik, har Frp-veteran Carl I. Hagen problemer med å forstå hvorfor partiet skal fortsette i regjering. Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
FRP-KRAV: Hvis ikke regjeringens håndtering av asylkrisa preges av Frps strenge asyl- og integeringspolitik, har Frp-veteran Carl I. Hagen problemer med å forstå hvorfor partiet skal fortsette i regjering. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp advarte i vår på det sterkeste mot å ta imot flere kvoteflyktninger, men tapte saken. Regjeringen må følge opp stortingsflertallets vedtak, og Frp-satsråder må sikre at de 8000 syriske kvoteflyktningene blir tatt imot og bosatt i Norge i løpet av de tre neste årene.

Men mottak av flere FN-flyktninger er ingenting mot den den eksplosive asylstrømmen som kommer fra Midtøsten opp gjennom Europa, også til Norge, nå. Den setter hele det norske samfunnet på en ny prøve.

50 milliarder Statsminster Erna Solberg har anslått at mottak av 50 000 asylsøkere de neste fem årene vil koste 50 milliarder kroner. Nå jobber regjeringen på spreng for å finne dekning, men samtidig krympe regninga.

Frp må i regjering administrere tidenes asylstrøm til Norge. Samtidig ser man i Frp nå en ny mulighet til å prege asyl- og integreringspolitikken.

Overfor VG advarer leder for kommunalkomiteen Helge André Njåstad (Frp) mot å bruke høyfjellshoteller og konferansesentre som nødløsninger. Han mener det sender uheldige signaler.

Neste helg møtes Frp's landsstyre. Partiets regjeringsdeltakelse blir et tema.

Frp-veteran Carl I. Hagen gir regjeringen oppskriften på hvordan Norge bør håndtere asylkrisa. Hvis de ikke kommer med politikk i tråd med hans forslag, ser han ikke poenget med at Frp fortsetter i regjering.

- Send asylsøkerne til nabolandene - Regjeringen må gå inn for at EU og FN internasjonalt får opprettet asylsentre i Tyrkia, Libanon og Jordan, så kan vi sende en del milliarder fra oljefondet. Jeg har tidligere foreslått 10 milliarder kroner. De som nå er i asylmottak i Norge, sendes dit. Mange av de som nå kommer til Europa, sniker nemlig i køen. Det er ikke de svakeste som kommer, men de mest ressurssterke. De flykter ikke fra krigen i Syria, men fra dårlig drevete leire i nabolandene fordi FN ikke har nok penger. De som har bodd noen måneder i Tyrkia, trenger ikke beskyttelse i Norge, sier Hagen.

Han gjentar dermed utspillet han kom med i valgkampen om å sende 10 milliarder kroner til FNs Høykommissær for flyktninger til å fullfinansiere leirene i Syrias naboland.

Han mener asylstrømmen primært må håndteres internasjonalt, ved at asylsøkerne får sine saker vurdert i mottak i Syrias naboland.

- Hvis ikke EU eller FN lykkes, bør Norge ta kontakt med landene og inngå avtaler slik at søknadene kan behandles der. De som får innvilget opphold i Norge, venter der til det er en kommune som kan ta imot med bosetting og forsvarlig integering. Hvis asylsøkerne venter i asylmottak i nabolandene, hjelper vi langt flere.

Moelvenbrakker - Hvis ikke dette lykkes, må det bygges midlertidige mottak her. Moelven-brakker og tidligere militærleire kan brukes. Mange av de som kommer, er lykkejegere som ikke trenger asyl. De må returneres fortest mulig. Det er meningsløst å ikke bruke en overslagsbevilgning til dette! Til retur av grunnløse asylsøkere, må man bruke de pengene som trengs, sier Hagen.

Han mener det også er svært viktig at Norge ikke framstår som et attraktivt reisemål.

- Asylsøkere og flyktninger i Norge skal ikke sende meldinger via sine koner og fortelle at her i Norge er det flott, og her trenger de ikke å gjøre det slag. Det bør sende meldinger om at her får de det nødvendigste, men de tvinges til å lære norsk, og de må være i arbeid. Det må være strenge krav til aktivitet for å få ytelser. Hvis folk ikke møter opp til norskopplæring, da bør ytelsene kuttes. I Norge er det «gjør din plikt, krev din rett» som gjelder. Og plikten først, sier Hagen.

Frps regjeringsdeltakelse - Regner du med at regjeringen følger opp dine råd?

- Hvis de ikke kommer med noe i denne gata, da får jeg store problemer med å forstå hvorfor Frp skal være i regjering.

- Regner du med at landsstyremøtet til helga vil drøfte dette?

- Landsstyret må avklare dette og gi instruksjon til Stortingsgruppa, sier Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!