- Frp må ta ansvar for hatske holdninger

AUF-leder Eskil Pedersen mener Fremskrittspartiet setter seg i en offerrolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eskil Pedersen står for sine uttalelser om det han mener er en hatsk holdning fra Fremskrittspartiet, og mener Per Sandbergs uttalelser på Stortingets talerstol i går illustrerer hva han mente.

- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, er det til de grader Arbeiderpartiet, sa Frp-nestlederen til sjokkerte tilhørere. Han ba seinere om unnskyldning.

- Men jeg er glad for at han har bedt om unnskyldning, og det skulle bare mangle. Det han sa var uverdig, og gjorde det til en trist dag for Stortingets talerstol, sier Pedersen til Dagbladet.

- Jeg synes det samtidig viser veldig godt det som jeg prøvde å starte en debatt på: I Norge har vi ytringsfrihet, men med den følger det også et ytringsansvar. Alle har det ansvaret, men særlig har ledende politikere, stortingspolitikere og nestelderen i Norges nest største parti det, fortsetter Pedersen.

- Ansvar for hatske holdninger - Gir du Frp skylda for Breiviks handlinger 22. juli?

- Nei. Jeg har sagt i alle intervju og debatter at det ikke er noen andre enn gjerningsmannen som har skylda for det som skjedde 22. juli. Det er forskjell på argumenter og vold, sier Pedersen og fortsetter engasjert:

- Det de har ansvaret for, er holdningene. Det gjelder både før og etter 22. juli, og få partier debatterer innvandring på en så krass måte, sier Pedersen til Dagbladet.

- At jeg sier dette, må Fremskrittpartiet tåle. Når de er så krasse i sine argument og ordvalg, må de tåle at jeg sier at de har bidratt til en en mer hatsk debatt, sier han videre.

- Frp setter seg i offerrolle Han mener mange med flerkulturell bakgrunn opplever krenkende ytringer hver dag i Norge - nettopp på grunn av Frp.

- Som eksempel skrev jo Christian Tybring-Gjedde at flerkultur er rotløshet satt i system, som kommer til å rive landet vårt i filler. Hvordan tror du det er for folk med flerkulturell bakgrunn å høre noe sånt? Han har lov til å si det, men jeg har også lov til å si at Frp har bidratt med en hatsk debatt.

Han mener Frp nå gjør det de kan for å unngå debatt om holdningene i eget parti.

- Per Sandbergs uttalelser illustrerer at ytringsfrihet har med seg et ansvar. Den debatten vil ikke Frp ha, og setter seg i en offerrolle og sier at vi knebler de. Det er ingen andre parti i Norge som argumenterer på den rollen. Hvis jeg går ut og kritiserer Høyre for å være et snobbe-parti og bare har en økonomisk politikk for de rikeste, setter de seg ikke i en offerrolle. De tar den debatten. Jeg etterlyser at Frp  tør å stå for det de mener, og aksepterer at andre er dypt uenig med dem, sier han videre.

På spørsmål om Frp-lederens karakteristikk av sine egne uttalelser som ufine sier Pedersen at hun dermed indirekte sier at Arbeiderpartiet ikke kan kritisere Frp's innvandringspolitikk etter 22. juli.  

- Det aksepterer jeg ikke, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer