Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp med formidabel framgang i fersk meningsmåling:

Frp med kjempebyks: - Støtteerklæring fra folkedypet

Etter bråket rundt Sylvi Listhaug (Frp) sin avgang gjør Frp et formidabelt hopp på bekostning av Høyre - men ekspertene tror framgangen kan være kortvarig.

GÅR TILBAKE: Statsminister Erna Solberg (H) og hennes parti går tilbake på meningsmålingen, mens Frp fosser fram. Valgforskerne er ikke i tvil om at grunnen er bråket rundt Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GÅR TILBAKE: Statsminister Erna Solberg (H) og hennes parti går tilbake på meningsmålingen, mens Frp fosser fram. Valgforskerne er ikke i tvil om at grunnen er bråket rundt Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en begivenhetstrik uke i norsk politikk. Lenge risikerte landet en regjeringskrise.

Så, tirsdag denne uka, gikk Sylvi Listhaug (Frp) av som justisminister.

Nå strømmer velgerne til Frp:

På Ipsos sitt partibarometer for mars, får Frp en oppslutning på 20,8 prosent, noe som er hele 7,2 prosentpoeng høyere enn i februar, og det beste partiet har fått på instituttets målinger siden februar 2011.

Tallene er hentet inn fra mandag til onsdag denne uka.

- Støtteerklæring fra folkedypet

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger er ikke i tvil om at Listhaug-bråket er forklaringen på Frp-bykset.

- Dette er en støtteerklæring fra det folkedypet Sylvi Listhaug elsker å appellere til, sier Tuastad.

Ved valget i 2013 fikk Frp en oppslutning på 16,4 prosent, mens de ved fjorårets valg endte opp med 15,2 prosent, og 27 mandater på Stortinget.

Hvis Ipsos sin mars-måling hadde vært valgresultat, ville partiet økt med 12 representanter på Stortinget til 39.

Tuastad advarer samtidig om at målingen er gjort på en «stemningstopp», og at den ikke nødvendigvis vil vare.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Det mener også valgforsker Johannes Bergh, som tror Frp risikerer å dale igjen på målingene etterhvert.

- Det er en uvanlig sterk fremgang for Frp, og det er sjelden man ser så store endringer fra en måned til en annen. Det kan man ikke tolke på noen annen måte enn at Frp har tjent på debatten rundt Sylvi Listhaugs avgang, sier Bergh:

- Det er sannsynlig at Frp vil falle nedover på målingene igjen når denne saken legger seg, men disse tallene illustrerer hvordan Frp kan mobilisere når det blir en diskusjon om innvandring, og når de blir utsatt for kritikk. Dette er et spesielt dramatisk eksempel på det, sier han.

Går utover Høyre

Frp-leder Siv Jensen hadde ikke mulighet til å bli intervjuet på telefon innimellom regjeringskonferansen hun satt i torsdag, men kommenterer følgende på sms til Dagbladet:

- Dette er en veldig god løypemelding. Vi opplever stor støtte for Frp's politikk, og jeg tror folk flest mener at vi må kunne snakke om de viktige sakene. De begynner å bli lei av debatten om debatten, skriver Frp-lederen.

Frp-framgangen skjer imidlertid på bekostning av blant annet Høyre, som får sin laveste oppslutning på noen Ipsos-måling siden valget.

- Frp tar først og fremst velgere fra Høyre, og en del hjemmesittere, sier valgforsker Bergh.

- Årsaken til at Høyre går tilbake er at Frp mobiliserer voldsomt. De tiltrekker seg velgere som har sympati med dem, og mange av dem finnes i Høyre. De to partiene har en tendens til å utveksle velgere. Det er ingenting som tyder på at Høyre-velgere er misfornøyd med Solberg. Når Frp går frem så gå Høyre tilbake, sier han.

Mens både Høyre og Erna Solberg har strålt på målingene i flere måneder nå, faller partiet til en oppslutning på 23,9 prosent på Ipsos sin februarmåling.

Dårligere periode

De holder altså såvidt plassen som landets største parti, men scorer nå dårligere enn i fjorårets stortingsvalg, da de fikk en oppslutning på 25,0 prosent.

Samtidig viser målingen av Erna Solberg fortsatt står sterkt som statsminister.

52 prosent mener at hun gjør en god jobb som statsminister, mens 9 prosent mener at hun gjør en dårlig jobb, og 36 svarer middels er likevel en tilbakegang fra februar, da 59 prosent mente at hun gjorde en god jobb.

- Det er en liten nedgang etter en svært urolig periode, og jeg synes det er gledelig at Høyre fortsatt er størst, at Erna står sterkt som statsminister, og at den blågrønne regjeringen har flertall. Så er det selvsagt viktig at vi alle lærer av uka vi nå har lagt bak oss, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

- Ja, hvordan lærer Høyre av den?

- Vi som politiske ledere må ikke polarisere debatten, tillegge hverandre meninger man ikke har, og vi må bidra til at debatten holdes anstendig, sier Sanner, og legger til at han håper politiske saker får større oppmerksomhet framover.

Soleklart blågrønt flertall

Venstre går også tilbake på målingen, ned til 3,2 prosent oppslutning, og under sperregrensa de såvidt tangerte med 4,4 prosent oppslutning ved forrige stortingsvalg.

Hvis målingen var valgresultat, ville partiet ha redusert fra hele åtte til to stortingsrepresentanter.

På tross av dette, sørger Frps formidable framgang for at regjeringspartiene har rent flertall alene på målingen, uten ryggdekning fra KrF.

KrF har slitt under sperregrensa på målingene i månedsvis, men tar 0,3 prosentpoeng musesteg fram på februarmålingen sammenlignet med januar.

Sliter i myra

Ap har slitt på meningsmålingene helt siden det katastrofale valgresultatet i fjor høst, og havnet dypere ned i hengemyra i forbindelse med Metoo-skandalen som rammet partiledelsen og eks-nestleder Trond Giske hardt.

På marsmålingen til Ipsos går de svakt tilbake - selv om det var Ap som ble offer for den omdiskuterte facebookposten som gjorde at Listhaug måtte gå.

- Man kunne tro at de som har sympati med Ap, som jo er flertallet av befolkningen, ville mobilisert også, men det har ikke skjedd. Det er først og fremst Frp som tjener på denne typen diskusjoner som handler om eliten mot folket. Arbeiderpartiet kommer ikke godt ut av denne typen debatter, sier valgforsker Bergh.

Omdiskutert facebookinnlegg

Facebook-innlegget hvor Sylvi Listhaug anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet, satte sinnene i kok på Stortinget.

Det hele endte med at Listhaug selv valgte å trekke seg for å unngå å bli felt av et mistillitsforslag i Stortinget.

- Dette er et nivå vi har hatt på flere målinger, et stabilt altfor lavt nivå for Arbeiderpartiet. Nå fokuserer vi på politikken og jobber sakte, men sikkert for å øke oppslutningen vår, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!