KRITISK: Parlamentarisk nestleder i Frp Gjermund Hagesæter kritiserer Arbeiderpartiet i sterke ordelag etter at Ap samlet hele opposisjonen mot regjeringen i saken om elektrifisering av Utsirahøyden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Parlamentarisk nestleder i Frp Gjermund Hagesæter kritiserer Arbeiderpartiet i sterke ordelag etter at Ap samlet hele opposisjonen mot regjeringen i saken om elektrifisering av Utsirahøyden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Frp med knallhardt Utsira-angrep på Ap

- De har presset gjennom sympolpolitikk bare for å tvinge regjeringen i kne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget i dag, gjorde opposisjonspartiene det klart at de er enige om et kompromiss som sikrer elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden.

Det betyr at støttepartiene Venstre og KrF vender regjeringen ryggen.

Parlamentarisk nestleder i Frp, Gjermund Hagesæter, sier imidlertid at Frp ikke har noe usnakket med sentrumspartiene. Han gir Arbeiderpartiet skylden.

- Det er først og fremst måten dette blir gjort på, som gjør at jeg kaller dette symbolpolitikk og spill. Symbolpolitikken går på at man ikke har noen kost-nytte-vurdering, og at dette muligens vil koste langt, langt mer i forhold til hvert tonn CO2 man får kuttet, enn hvis man hadde brukt pengene på andre områder.

LES OGSÅ: Feirer Utsira-enigheten med sjampanje

- Uforsvarlig - Det virker på meg som dette bare var viktig å få gjennom. At Utsirahøyden er gjort til en symbolsak, og ikke det å få mest mulig kutt i CO2 for hver milliard man bruker, sier han.

- Så etter ditt syn var det viktigere for Arbeiderpartiet å tvinge regjeringen i kne, enn gjennomslag for selve saken?

- Ja, på mange måter kan man nesten få mistanke om det. At det er den typen symboler det var viktig å få gjennom. Men jeg vil ikke lage noe dramatikk ut av dette her. Regjeringen sitter godt, og det kommer vi til å gjøre i mange år videre, sier Hagesæther.

Arbeiderpartiets Terje Aasland har vært saksordfører for saken i energi- og miljøkomiteen. Han gir Hagesæter svar på tiltale:

- At slike ting kommer fra en som har sitt hjerte i et parti som fornekter menneskeskapte klimaendringer, så har jeg forståelse for den typen uttrykk. For alle andre, vil det et uforsvarlig uttrykk å komme med, sier Aasland, og fortsetter:

- Vi må klare å innfri våre forpliktelser i klimaforliket. Det dreier seg om vår framtid. Vi mener det er fullt mulig å ivareta klimaforlikets målsettinger, og samtidig legge til rette for en fantastisk verdiskaping i en viktig sektor knyttet til naturressurser i Norge i tida framover. Vi må gjøre de riktige grepene og vi må gjøre det sammen - og det er det vi nå gjør.

- Brudulje Det er Arbeiderpartiet som for kort tid siden tok initiativ til prosessen som i dag endte med isolering av regjeringspartiene Høyre og Frp. Både Høyre og Frp mener beslutningen er umoden.

KAKEFEST: SVs Heikki Eidsvoll Holmås (i midten) gleder seg over at samtlige på Stortinget utenom regjeringspartiene stiller seg bak hans forslag om kraft fra land til Utsirahøyden. Jon Evang (t.h) fra miljøstiftelsen Zero hadde med kake til opposisjonspolitikerne for å feire gjennomslaget. Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland til venstre tok initiativ til prosessen som samlet opposisjonen. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
KAKEFEST: SVs Heikki Eidsvoll Holmås (i midten) gleder seg over at samtlige på Stortinget utenom regjeringspartiene stiller seg bak hans forslag om kraft fra land til Utsirahøyden. Jon Evang (t.h) fra miljøstiftelsen Zero hadde med kake til opposisjonspolitikerne for å feire gjennomslaget. Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland til venstre tok initiativ til prosessen som samlet opposisjonen. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

- Men jeg tror denne måten å fatte beslutninger på - at det skjer på Stortinget og at det skjer uten at man har all nødvendig kunnskap og alle tall på plass, så vil det kunne påføre skattebetalerne unødvendige kostnader og det vil også skape usikkerhet og uforutsigbarhet om norske rammebetingelser, sier Hagesæter.

Han peker på at dialogen om rammebetingelser og konsesjonskrav vanligvis foregår mellom regjeringen og oljeselskapene, og Hagesæter mener prosessen har vært uryddig.

- Her blir det altså et pålegg til oljeselskapene fra Stortinget. Jeg tror ikke partiene her har vært i dialog med selskapene, her gjør de bare et vedtak. Stortinget har selvsagt juridisk mulighet til å gjøre det, men det betyr en helt ny arbeidsmåte som jeg synes det er trist vi nå ser.

Hagesæter sier at forholdet til støttepartiene Venstre og KrF fortsatt er det samme, og at samarbeidsavtalen står seg godt på tross av prosessen som førte til at sentrumspartiene vendte regjeringen ryggen.

- Arbeiderpartiet har pløyd fram, og de har hatt saksordfører i denne saken. De har på mange måter presset dette fram, og det er derfor jeg mener de har vært mer opptatt av å lage brudulje, enn at Stortinget skal opptre som et politisk verksted, sier han.

- De ble invitert først Overfor Dagbladet sier Ap's Aasland, som er første nestleder i energi- og miljøkomiteen, at Høyre og Frp var de første partiene som ble invitert med da Ap tok initiativ til et forlik om Utsirahøyden.

- URYDDIG: Miljøpolitisk talsmann Nikolai Astrup i Høyre mener de fire samarbeidspartiene kunne blitt enige seg i mellom dersom de kunne fortsatt forhandlingene i energi- og miljøkomiteen. Han mener en samlet opposisjon har opptrådt uryddig. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
- URYDDIG: Miljøpolitisk talsmann Nikolai Astrup i Høyre mener de fire samarbeidspartiene kunne blitt enige seg i mellom dersom de kunne fortsatt forhandlingene i energi- og miljøkomiteen. Han mener en samlet opposisjon har opptrådt uryddig. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

Han avviser påstandene om en uryddig prosess.

- Høyre og Frp var de første som ble invitert. Og jeg var veldig åpen om hva jeg hadde til hensikt å gjøre. De synes det var ok å bli invitert - deretter hørte jeg ikke noe mer. Så gikk jeg til de andre partiene, og jeg hadde også gitt utrykk for at jeg skulle gjøre nettopp det siden vår hensikt var et bredt flertall, fortrinnsvis med alle partiene på Stortinget siden dette er en så viktig sak. De andre partiene takket ja umiddelbart, og vi har konstruktivt siden da jobbet fram dette forliket.

- Jeg synes dette er med på å skape forutsigbarhet om det et flertall på Stortinget står for, ikke mindre det den rødgrønne regjeringen sto for. Nå er det ingen tvil om hva Stortinget mener skal ligge i konsesjonsvilkårene, sier Aasland.

Astrup: Veldig uryddig - Vi mener det hadde vært mulig å finne fram til gode løsninger i komiteen, hvis saken hadde vært gjenstand for ordinær behandling. Det har den ikke vært, og det beklager vi, sier andre nestleder i energi- og miljøkomiteen, Nikolai Astrup (H).

- Regjeringen må har vært, og er fortsatt, full områdeeletrifisering på Utsira, i tråd med klimaforliket. Så har vi vært opptatt av å få mer informasjon på bordet før vi trekker en endelig konklusjon - ikke minst vite mer om hva dette kommer til å koste.

Han viser til at utbygginga av Utsirahøyden er det største industriprosjekt i moderne tid, og at det er enorme verdier som står på spill. Derfor hadde saken fortjent en ryddig behandling i Stortinget, sier Astrup.

- Dette mener jeg er veldig uryddig av alle partiene. Alle står fritt til å si hva de selv mener, men i en så viktig og omfattende sak for norsk industri, så hadde det vært ryddig med en ordinær komitébehandling, og at vi hadde brukt tida vi hadde til rådighet for å se hva vi kunne kommet til enighet om på tvers av komiteen, sier han.

I samarbeidsavtalen som knytter KrF og Venstre til regjeringspartiene Høyre og Frp, er det bygget inn en forutsetning om at de fire partiene skal snakke sammen først - før de søkes alternative flertall.

- Har de fire samarbeidspartiene gått de nødvendige rundene i forkant av dette?

- Jeg mener det hadde vært mulig å komme til enighet mellom de fire borgerlige partiene gjennom komitébehandlingen i Stortinget. men den sjansen har vi altså ikke fått, sier Astrup.