Frp med tiltak mot sex-orvergrep

- Vi var uforberedt på en meget vanskelig sak, sa partiformann Carl I. Hagen etter Frps sentralstyremøte i kveld. Dette vil han slippe å oppleve flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet iverksetter flere tiltak for å stå bedre rustet dersom sexskandaler igjen skulle ryste partiet. Nå vil partiet innhente andre partiers retningslinjer og utarbeide sine egne.

- Vi har ikke hatt retningslinjer for hvordan slike saker skal behandles. Vi var uforberedt på en meget vanskelig sak, sa partiformann Carl I. Hagen etter Frps sentralstyremøte i kveld.

Dette vil han slippe å oppleve flere ganger.

Sentralstyret vedtok derfor å la Frps generalsekretær Geir Mo innhente andre partier og organisasjoner sine retningslinjer for å håndtere lignende saker. Mo skal så utarbeide et forslag innen Frps landsstyre møtes om en uke og etter planen skal vedta regler for hvordan seksuelle overgrep skal behandles.

Kristelig Folkeparti er blant organisasjonene som har utarbeidet regler for hvordan man skal håndtere seksuelle overgrep fra personer i partiet eller mot personer i partiet. Grunnprinsippet for retningslinjene er at det ikke skal tas hensyn til partiets situasjon, utelukkende reageres i forhold til de berørte.

- Det er en slik holdning vi har lagt til grunn i behandlingen av denne saken, sier Hagen.

Søviknes

I en uke har tidligere nestformann Terje Søviknes' seksuelle kontakt med ei 16 år gammel jente dominert nyhetsbildet. Jenta mener seg misbrukt, politiet etterforsker saken og Søviknes har status som mistenkt. Han er ikke anmeldt for forholdet. Søviknes skal forklare seg for politiet mandag.

Etter at forholdet ble kjent mandag denne uken har Søviknes trukket seg fra førsteplassen på stortingslisten til Hordaland Frp, som nestformann og etter eget ønske blitt permittert fra ordførervervet i Os kommune.

Sentralstyret vedtok i dag at det ikke skal konstitueres en ny nestformann fram til landsmøtet som er drøye to måneder unna.

Ryddes opp

Frps sentralstyre slår fast at det er uakseptabelt dersom enkeltpersoner i partiet eller ungdomsorganisasjonen utnytter sin posisjon for å oppnå seksuell kontakt med unge mennesker. Nå skal det ryddes opp og situasjonen for kvinnene i partiet skal granskes.

- Det er blitt hevdet at det er en spesiell kultur i Frp der kvinnene blir galt behandlet. Nå skal Siv Jensen og de andre kvinnene i sentralstyret kartlegge situasjonen og kontakte kvinnene i partiet og høre hvordan de opplever situasjonen. Om det er problemer, har ikke vi mennene i partiet vært klar over det, sier Hagen.

Også Frps ungdomsorganisasjon må rydde opp, krever sentralstyret. FpU får i oppdrag å sørge for retningslinjer som kvalitetssikrer arrangementer i ungdomspartiets regi. Det kan bli alkoholforbud på arrangementer der mange av deltakerne er under 18 år. Det kan også være aktuelt å sørge for at det er edru voksne på FpU-arrangement som ser til at forholdene ikke sklir ut.

(NTB)