Frp mener militærkuppet var en klok avgjørelse

Høyre: - Veldig spesiell situasjon.

- IKKE OVERRASKET: Karin Woldseth (Frp) er glad for at den egyptiske hæren valgte å avsette presidenten onsdag kveld. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- IKKE OVERRASKET: Karin Woldseth (Frp) er glad for at den egyptiske hæren valgte å avsette presidenten onsdag kveld. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts president Mohamed Mursi ble i kveld styrtet i et militærkupp. Fremskrittspartiets Karin Woldseth, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, sier at Det muslimske brorskap hadde fått for stor innflytelse i Egypt, og at det var en klok avgjørelse å avsette president Mohamed Mursi.

- Disse urolighetene har vart lenge, og jeg er ikke overrasket over at det endte slik. Mursi var valgt lovlig og demokratisk, men Brorskapet har fått for mye innflytelse og har diktert for mye av folks liv. Det fungerte ikke i det moderne Egypt, sier Woldseth til NTB.

Stortingsrepresentanten sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Frp, og legger til at hun har vært skeptisk til Mursis regjering lenge.
Woldseth er glad for at den egyptiske hæren valgte å avsette presidenten onsdag kveld.

- Hæren fulgte på en måte folkets vilje, og har forhindret borgerkrig. Den vurderingen var klok, for dette tror jeg kunne ha gått mye verre. Mursi ga egypterne løfter om at Brorskapet ikke skulle bli styrende, men det har det blitt, legger hun til.

Frykter flere drepte Pressetalsmann Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet sier UD ikke ønsker å kommentere hendelsene i Egypt ennå:

FRYKTER: Ine Marie Eriksen Søreide (H) frykter at menneskeliv vil gå tapt i Egypt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FRYKTER: Ine Marie Eriksen Søreide (H) frykter at menneskeliv vil gå tapt i Egypt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi avventer til bildet er litt klarere, sier Andersen til Dagbladet.

Leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, sier til Dagbladet at hun håper det blir satt i gang en politisk prosess i Egypt umiddelbart. Søreide mener situasjonen er eksplosiv, og sier hun frykter flere drepte.

- Dette var ikke uventet, men det er svært dramatisk, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

- Ikke bare fordi presidenten, som tross alt var demokratisk valgt, ble avsatt, men også fordi det er så mye væpnet uro i regionen. Vi har sett flere diktatorer falle, men ingen demokrati reise seg.

- Veldig spesiell situasjon Aps utenrikspolitiske talsmann Svein Roald Hansen, første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, håper de videre hendelsene i Egypt kan forbli uten tap av menneskeliv.

AVVENTER: Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AVVENTER: Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det man må få håpe på er at de som demonstrerer følger oppfordringen fra Mursi om å gjøre det med fredelige midler slik at man unngår tap av menneskeliv, sier Hansen til Dagbladet.

- Det er en veldig spesiell situasjon at du får et kupp mot en president som tross alt er demokratisk valgt. Det man jo også må håpe på er at det militære virkelig gjør det de sier - legger til rette for et raskt nyvalg, og at det ikke trekker ut slik at man får et militært styre.

- SPESIELL SITUASJON: Aps utenrikspolitiske talsmann Svein Roald Hansen, første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, håper de videre hendelsene i Egypt kan forbli uten tap av menneskeliv. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- SPESIELL SITUASJON: Aps utenrikspolitiske talsmann Svein Roald Hansen, første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, håper de videre hendelsene i Egypt kan forbli uten tap av menneskeliv. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer