Frp mener regjeringen har lurt svenskene

Vil sende jagerflykjøpet tilbake til ny utredning.

TAPTE: JAS Gripen ble utkonkurrert som nytt norsk kampfly. Frp er imidlertid ikke tilfreds med regjeringens behandling av svenskene. Foto: SCANPIX
TAPTE: JAS Gripen ble utkonkurrert som nytt norsk kampfly. Frp er imidlertid ikke tilfreds med regjeringens behandling av svenskene. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Frp, med Carl I. Hagen i spissen, krever at regjeringen på ny utreder beslutningsgrunnlaget for å velge amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) istedenfor svenske JAS Gripen som nytt norsk kampfly. Partiet mener svenskene er lurt opp i stry av regjeringen i prosessen, skriver Klassekampen i dag.

- Vi viser her at regjeringen lurte svenskene trill rundt ved å gi det norske folk inntrykk av at det var en reell anbudskonkurranse, sier Carl I. Hagen til Klassekampen.

Hagen forteller at han er blitt bedt om å engasjere seg i saken av partiformann Siv Jensen.

Lang dragkamp
Etter en lang dragkamp besluttet den rødgrønne regjeringen i fjor å satse på JSF når dagens F-16-fly skal erstattes. Dette på tross av sterke røster som hevdet at Saabs JAS Gripen er en bedre investering i det som er den største statlige norske enkeltinvesteringen noensinne.

Frp mener svenskene ble ført bak lyset og villedet til å tro de hadde en sjanse til å vinne anbudet helt fram mot regjeringens innstilling, selv om de for lengst var utkonkurrert av amerikanerne.

Etter planen skal flykjøpet vedtas av Stortinget før sommerferien. Forsvarskomiteen på Stortinget skal denne uka gi sin innstilling om flykjøpet - og det er i denne anledning Frp's komitéfraksjon krever forslaget sendt i retur der det kom fra.

Regjeringen «bes om å presentere et langt bedre, grundigere gjennomarbeidet og mer forsvarlig beslutningsgrunnlag for Stortinget, hvor de to alternativene er vurdert mot hverandre kostnadsmessig og militært».

Uenighet om pris
Det har ikke manglet på murring rundt regjeringens beslutningsgrunnlag; alt fra kritikk mot at JSF muligens ikke dekker det norske Forsvarets reelle behov, til at det blir altfor dyrt, har svirret i offentligheten.

PÅ BANEN: Frp's Carl I. Hagen fronter partiets krav om ny utredning av beslutningsgrunnlaget for å velge amerikanske JSF framfor svenske JAS Gripen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
PÅ BANEN: Frp's Carl I. Hagen fronter partiets krav om ny utredning av beslutningsgrunnlaget for å velge amerikanske JSF framfor svenske JAS Gripen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Frp's forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width har hele tida vært en sterk kritiker av prosessen og plasserer skylda for det angivelige narrespillet helt tilbake til Bondevik II-regjeringen, som inngikk forpliktende utviklingssamarbeid med amerikanske Lockheed Martin, produsenten av JSF.

I tida etter offentliggjøringen av regjeringens beslutning hevdet svenskene at norske myndigheter har gjort en rekke feil i utregningsgrunnlaget for kostnadene ved Gripen. Påstandene er blitt tilbakevist av de rødgrønne, som står fast på at det beste flyet er valgt, til de beste betingelsene.

Det er godt kjent at det spesielt innad i SV var sterke krefter som heller ville ha et svensk enn et amerikansk fly. Likevel ble regjeringens beslutning godtatt av partiet uten dissens.

UTPEKT PÅ FORHÅND?: Lockheed Martins Joint Strike Fighter er utpekt til å bli det nye norske kampflyet. Men gikk prosessen riktig for seg? Foto: AFP/SCANPIX
UTPEKT PÅ FORHÅND?: Lockheed Martins Joint Strike Fighter er utpekt til å bli det nye norske kampflyet. Men gikk prosessen riktig for seg? Foto: AFP/SCANPIX Vis mer