Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp mener «Støre har begynt å vingle igjen». - Tøv, svarer Ap-lederen

Full strid mellom partiene.

STRAMMET INN: Venstre-leder Trine Skei Grande, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp's parlamentariske leder Marit Arnstad, Høyres parlementariske leder Trond Helleland og Frp's parlementariske leder Harald Tom Nesvik ble i november enige om innstramminger i asylpolitikken. Partiene var enige om mer midlertidige beskyttelsesformer for flyktninger. Nå er Ap skeptisk til å utvide midlertidig opphold fra tre til fem år, slik statsråd Sylvi Listhaug har foreslått. Nesvik mener Støre vingler og sender ut signaler som motvirker innstrammingen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRAMMET INN: Venstre-leder Trine Skei Grande, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp's parlamentariske leder Marit Arnstad, Høyres parlementariske leder Trond Helleland og Frp's parlementariske leder Harald Tom Nesvik ble i november enige om innstramminger i asylpolitikken. Partiene var enige om mer midlertidige beskyttelsesformer for flyktninger. Nå er Ap skeptisk til å utvide midlertidig opphold fra tre til fem år, slik statsråd Sylvi Listhaug har foreslått. Nesvik mener Støre vingler og sender ut signaler som motvirker innstrammingen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er full strid mellom Frp og Ap om hva de ble enige om i asylforliket og forliket om integrering.

- Det jeg frykter aller mest, er at Ap's uklare signaler undergraver innstrammingen vi har et bredt forlik om, sier Frp's parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Dagbladet.

I et intervju med Dagbladet uttrykker Ap-leder Jonas Gahr Støre skepsis til å utvide perioden for midlertidig opphold for flyktninger fra tre til fem år, slik innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har foreslått.

Støre mener en lang ventetid på asylbehandlingene pluss en så lang tid med midlertidig opphold kan svekke mulighetene for integrering.

  - Meget betenkelig Frp's parlamentariske nestleder mener Støres signaler er svært uheldige.

- Det han gjør her, er meget betenkelig. Nå har vi jobbet for å sende et bredt signal fra det politiske Norge om at vi må gjøre noe med asyltilstrømmingen. Det klarte vi. Nå er nedgangen i asylankomster kraftigere enn det som forklares med sesongsvingninger.

Men vi vet ikke hvordan utviklingen vil bli framover. Det vi vet, er at signalene vi sender ut er viktige. Da det ble vedtatt å ta imot 8000 kvoteflyktninger, gikk pilene for asyltilstrømming opp. Vi så det i hele Europa, men også i Norge. Derfor fikk vi på plass innstrammingstiltak og integreringstiltak for de som skal bli. Alle tiltakene henger sammen, sier Nesvik.

- Så kommer de 40 tiltakene fra Sylvi, som er en oppfølging av det Stortinget har vedtatt. Da er det signalet Jonas sender ut meget spesielt. Det viser at han har begynt å vingle igjen. Det vi trenger mot det som kan komme til våren, er minst av alt usikkerhet rundt politikken som skal føres, sier Nesvik.

- Skal reise hjem - Men Ap har jo ikke forpliktet seg til å støtte en utvidelse av midlertidighet fra tre til fem år?

- Nei, men han går mot helheten i asylforliket, som handler om hvilke signaler vi sender ut. Prinsippet om økt midlertidighet har Ap vært med på, påpeker Nesvik.

- Hvis asylinstituttet skal gjelde, så må de personene som får beskyttelse, reise tilbake til sitt hjemland når forholdene endrer seg. 
Dette er ett av de viktige punktene i avtalen! Forlenget midlertidighet er svært viktig slik at man ikke skaper unødige forventninger om at bare man klarer å holde ut lenge nok, får man bli. Nei, du skal tilbake og bygge opp landet ditt, dersom forholdene ligger til rette for det. Økt midlertidighet er en forutsetning for at dette punktet skal fungere på skikkelig måte. Derfor er Jonas' vingling veldig skadelig. Hvis nå Ap begynner å si at bare du holder ut lenge nok i Norge, så får du bli, da er det nettopp en invitasjon til å ikke reise hjem, mener Nesvik.

- Skader ikke integreringen Han mener økt midlertidighet ikke skader integreringen, tvert imot.

- Overhodet ikke. Enhver person vil være interessert i å gjøre det best mulig ut fra den situasjonen man er i. Det må alltid være slik at integrering er en pakke, med både krav og muligheter. Men signalet fra Norge er at vi forventer at du reiser tilbake for å bygge opp landet ditt, når forholdene ligger til rette for det. Det siste vi må gjøre nå er å sende ut utydelige signaler. Nå må vi få vite hvor Ap står, sier Nesvik.

- Har ikke gitt Frp blanko
Jonas Gahr Støre avviser kritikken og sier Nesvik må leve med Ap's kritikk.

- Arbeiderpartiet har tatt ansvar og inngått forlik om en lang rekke tiltak for å få kontroll med en situasjon ved grensene som var i ferd med å komme ut av kontroll. Vi la stridssaker til side og bidro til samlende løsninger i en ekstraordinær situasjon for landet.

- Det betyr selvsagt ikke at vi har gitt Frp blankofullmakt til å foreslå integreringshemmende forslag. Kommer vi til at forslagene er dårlige, så stemmer vi i mot. Kommer vi til at det er mangler, så fremmer vi egne forslag. Det må Nesvik leve med, sier Ap-leder Støre til Dagbladet.
 
- Vi har aldri sluttet oss til å øke perioden med midlertidig opphold fra tre til fem år. Vi tar til etterretning at regjeringen har flertall for dette med Venstre og KrF. Vi står selvsagt fritt til å vurdere forslagene regjeringen kommer med, både i oppfølging av forlikene og på eget grunnlag. Så påstandene fra Nesvik holder ikke vann, sier Støre.

Tenker helhet - I motsetning til Nesvik og Frp har Arbeiderpartiet en helhetlig og ansvarlig politikk. Det har vært bred enighet mellom partiene på Stortinget når det gjelder innvandring, asyl- og flyktningpolitikk. Men det er tydelige skiller når det kommer til praktisk politikk for integrering som virker. Arbeiderpartiet vil ha en aktiv politikk for integrering, som er avgjørende for å sikre et samfunn med små forskjeller og for å unngå ulike rettigheter i arbeidslivet, til forskjell fra Frp.

- Vi vil gå mot forslag som vanskeliggjør muligheten for at folk som skal bli i landet, kan komme i gang med livene sine, lære norsk, skaffe seg ferdigheter, komme i aktivitet, bli bidragsytere, sier Støre.

Han tar avstand fra Frps påstand om at vedtaket om å ta imot 8000 kvoteflyktninger bidro til asylstrømmen.

- Det er tøv fra Nesvik at Stortingets vedtak om kvoteflyktninger, støttet av Nesviks partner Høyre, er forklaring på den store flyktningstrømmen til Europa.

- Påstanden blir ikke mer sann av at Frp gjentar den gang på gang. Hadde flere land gjort som Norge, og tatt i mot et kontrollert antall flyktninger etter avtale med FN, ville dette dempet flyktningstrømmen, ikke økt den. Regjeringen anslo i august at antallet asylsøkere kom til å gå ned. Det var lenge etter Stortingets vedtak om å ta imot flere kvoteflyktninger. Det viser at Nesvik er uenig med sin egen regjering om hvordan virkeligheten henger sammen, sier Støre. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling