ALVORLIG SYK:  Adam har en økende ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste. Om han ikke få behandling, vil han følge legene havne i respirator. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Adam har en økende ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste. Om han ikke få behandling, vil han følge legene havne i respirator. Foto: PrivatVis mer

Frp: Nei til norsk operasjon

- Vi kan ikke la enkeltskjebner som klarer å få oppslag i avisene få unntak, sier Kari Kjønaas Kjos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vårt Land skriver i dag om ni år gamle Adam Dzartov med uavklart asylsøkerstatus, som risikerer å havne i respirator og dø innen få år fordi norske leger ikke får lov til å operere ham. Adam har en vært plaget med en økende ryggskjevhet de siste årene, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste.

- Situasjonen hans er akutt. Ryggsøylen hans er i ferd med å kollapse. Det er en tragisk situasjon for foreldrene, sier familiens advokat, Olga Halvorsen, til Dagbladet.

Niåringen har bodd i Norge nesten like lenge som i hjemlandet, men norske myndigheter har bestemt at han og familien må tilbake til Russland. Familien har fått flere avslag, og saken skal føres på nytt i lagmannsretten i desember.

- Retten skal vurdere om at det å sende ham tilbake er i strid med menneskerettighetenes artikkel 3 som omhandler tortur. Vi er forberedt på å ta saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om nødvendig, sier Halvorsen.

Ikke enkeltskjebner Leder i helskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier at så lenge regelverket som er vedtatt av Stortinget er fulgt, så er det ikke så mye de kan gjøre med det.

- Vi kan ikke la enkeltskjebner som klarer å få oppslag i avisene få unntak. Alle som oppholder seg i landet har krav på akutt helsehjelp. Dersom det ikke er akutt, er reglene veldig klare, sier Kjønnaas Kjos til Dagbladet.

I motsatt fall kunne vi risikere at mange kom til Norge bare fordi de trengte medisinsk behandling, sier hun.

- Dette er ikke første gangen jeg ser en sak hvor et barn burde hatt operasjon. Det som er felles for disse sakene, er at de gjentatte ganger har fått avslag på søknad om opphold.

Hvis det er til ulempe for barnet ikke å starte behandling, burde foreldrene ta avslaget til etterretning og reise hjem, slik at behandling kan påbegynne, sier Kjønaas Kjos.
Uenig
Hennes nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite, Kjersti Toppe er uenig:

- Dette synes jeg går innunder det vi kan tolke som nødvendig helsehjelp. Normalt omfatter reglene akutthjelp, men i tolkningen bør også ligge en vurdering av alvorligheten i konsekvensene av ikke få behandling, sier Kjersti Toppe.

Hun mener at i tilfellet med niåringen er konsekvensene så alvorlige at han bør opereres i Norge.

- Vi må lytte til legene og ikke lage politiske hindringer, sier Kjersti Toppe.

Norges ansvar Også Audun Lysbakken, SVs medlem i helsekomiteen, mener gutten bør opereres i Norge.

- Jeg mener det er et grunnleggende prinsipp at det ikke er folks status som avgjør om de får nødvendig helsehjelp i Norge, sier Audun Lysbakken.

- Når legene vurdere at denne gutten trenger hjelp, er det helt feil å nekte ham det. Alle barn som bor i Norge er Norges ansvar. Det gjelder også de som kanskje må reise ut seinere.

- Legene gjør det rette. Jeg synes det er et bekymringsfullt trekk med norsk politikk om dagen at fordi vi er redde for at noen blir her for lenge, så gjør vi oss veldig smålige, sier Audun Lysbakken.