FORHANDLINGER: Knut Arild Hareide er ikke selv med i regjeringsforhandlingene, men sitter i KrFs viktige referansegruppe. Fra partiet sitt får Frp-leder Siv Jensen klar beskjed om å ikke forandre seg for å tekkes Hareide og co. Foto: Cornelius Poppe /NTB Scanpix
FORHANDLINGER: Knut Arild Hareide er ikke selv med i regjeringsforhandlingene, men sitter i KrFs viktige referansegruppe. Fra partiet sitt får Frp-leder Siv Jensen klar beskjed om å ikke forandre seg for å tekkes Hareide og co. Foto: Cornelius Poppe /NTB ScanpixVis mer

Frp nekter å forandre seg for å blidgjøre KrF: - Det er vanskelig å legge munnkurv på Frp-ere

Slik skal Frp beholde partisjela - og kjernevelgerne - dersom KrF blir en del av regjeringen Solberg.

Frp-leder Siv Jensen erkjente før jul at regjeringsforhandlinger med KrF ikke skapte den største begeistreringen i partiet hennes.

FORHANDLER: Frp-leder Siv Jensen forhandler om en regjeringsutvidelse på Hadeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORHANDLER: Frp-leder Siv Jensen forhandler om en regjeringsutvidelse på Hadeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er politikken Frp og Frps velgere skal få begeistring for, ikke forhandlingene, sa finansministeren.

På grasrota i partiet er det frykt for at Frp-stempelet skal vaskes ut dersom KrF trer inn og landet får en flertallsregjering. Statsminister Erna Solberg (H) har krevd full lojalitet fra partiene som sitter i regjering.

- Jeg forventer at kompromisser gjort i regjeringen bæres gjennom i Stortinget, sa Solberg da hun oppsummerte høsten på en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig før jul.

- Frp må være Frp

Fra Frp-hold er svaret til statsministeren klart: «Frp må være Frp», sier Dagbladets kilder.

Oppskriften på å beholde kjernevelgerne er å fortsette å snakke høyt og tydelig om typiske Frp-saker, selv om det måtte gå på akkord med regjeringens linje.

- Det er vanskelig å legge munnkurv på Frp-ere. Hvem skal vedta noe sånt? Jeg tror ikke vi kommer til å se et endret Frp, selv om KrF går inn i regjeringen. Frp-ere er ikke kranglevorne, vi ønsker bare gjennomslag for Frp-politikken, sier Åshild Bruun-Gundersen, partiets helsepolitiske talsperson.

Ingen partipisk

Avgått nestleder Per Sandberg, som selv var sentral i begge Frps to tidligere regjeringsforhandlinger, tror ikke KrF våger å kreve at partiledelsen svinger partipisken mot frittalende Frp-ere.

- Det er et «skalkeskjul» for å legge lokk på politisk debatt. Det skal forundre meg mye hvis forhandlingene vil berøre dette spørsmålet, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Han understreker at gjennomslag i forhandlingene blir helt avgjørende for å unngå å miste kjernevelgere fram mot valget i 2021.

Kravliste med omhu

Før jul kringkastet Siv Jensen tydelig hvilke saker Frp skal kjempe for i regjeringsforhandlingene:

* Betydelige gjennomslag for videre redusering av skatte- og avgiftstrykket.

* Mer penger til samferdsel.

* Ytterligere innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.

- I tillegg til disse sakene er eldreomsorg en viktig sak for Frp å markere seg på. Vi kommer aldri til å gi oss i kampen for en bedre eldreomsorg i Norge, sier Bruun-Gundersen videre.

Sentrale Frp-ere Dagbladet har snakket sier kampsakene er valgt med omhu, for å vise grasrota i partiet at partiledelsen vil kreve mer Frp-politikk framover, ikke mindre.

- Frp har i utgangspunktet ingenting å gi på disse områdene. Å redusere skatter og avgifter med KrF i regjering blir iallfall ikke enklere, sier Per Sandberg.

To Frp

Han tror prioriteringslista vil variere fra landsdel til landsdel. Frp-ere i nord og i vest tror Sandberg vil sette samferdsel foran innvandring og skattelette.

- På innvandringsfeltet blir det spennende å se hvor Frp kan hente ytterligere innstramminger etter betydelige innstramminger fra de siste forhandlingene, sier den nylig avgåtte fiskeriministeren.

Flere Frp-kilder uttrykker skepsis for hvordan partiledelsen nå skal vekte balansegangen mellom «Frp på Stortinget» og «Frp i regjering».

Enkelte sier de ikke forstår hvordan det i hele tatt skal være mulig å finne en politisk plattform som forener KrF og Frp.

- Det er ingen vits å sitte i regjering dersom vi ikke får gjennomslag for vår politikk. Vi må sørge for å jobbe med kjernesakene våre, sier Anita Gilde, fylkesleder i Trøndelag Frp.

Avviser todelt parti

Samferdselsminister Jon Georg Dale avfeier all frykt for at Frps partiprofil vannes ut ved at KrF trer inn i regjering og Norge får en flertallsregjering.

- Dette med at det skal finnes et Frp i regjering og et annet Frp på Stortinget er overdrevet og opphauset. Det er ikke snakk om dobbeltkommunikasjon, men handler om at vi i regjering må inngå kompromisser, mens vi på Stortinget kan vise fram vår primærpolitikk, sier han til Dagbladet.

Dale gir følgende eksempel:

- Alle vet at jeg skulle hatt mindre bompenger i dette landet, og det har jeg aldri vært bekymret for å si. Så kan jeg fortsette å si det i en flertallsregjering? Svaret er ja, selvsagt kan jeg det.