GARANTI: - Vi sitter i regjering, og det kommer aldri til å bli fremmet noe nytt lovforslag om datalagring i Stortinget uten at Frp er enige, sier Harald T. Nesvik i Frp. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
GARANTI: - Vi sitter i regjering, og det kommer aldri til å bli fremmet noe nytt lovforslag om datalagring i Stortinget uten at Frp er enige, sier Harald T. Nesvik i Frp. Foto: Anette Karlsen / NTB ScanpixVis mer

- Frp og alle våre statsråder er imot DLD

Frps parlamentariske leder garanterer at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vil jobbe imot masseovervåking i en eventuell ny norsk datalagringslov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp's parlamentariske leder ber Høyre og Ap legge ideen om masseovervåking av nordmenn stein død.

- Frp er imot datalagringsdirektivet og har hele tiden vært imot det. Flertallet i Stortinget, bestående av Ap og Høyre har vedtatt dette. Vi vil innstendig oppfordre de to partiene til å gå i seg selv, og se på hvordan de kan sørge for at datalagringsdirektivet ikke blir implementert i noen form i norsk lov. Det er bra hvis statsministeren har sagt at datalagringsdirektivet er stein dødt. Dette er en for stor inngripen i folks privatliv. Vi er helt avhengig av at Høyre og Ap kommer til en annen konklusjon, sier Harald Tom Nesvik til Dagbladet etter møtet.

Statsminister Erna Solberg sa i dag at EUs datalagringsdirektiv ikke lenger eksisterer, etter at EU-domstolen kjente den ugyldig i går. Men hun ønsker like fullt en norsk datalagringslov.

Garanterer for Solvik-Olsen Frps samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har det formelle ansvaret for saken. Han deltok i Frp-gruppemøtet på Stortinget i ettermiddag.

Harald Tom Nesvik sier at signalet fra stortingsgruppa var entydig, og at Solvik-Olsen vil følge stortingsgruppas linje.

- Jeg er helt sikker på at våre statsråder kommer til å jobbe langs denne aksen. Vi sitter i regjering, og det kommer aldri til å bli fremmet noe nytt lovforslag om datalagring i Stortinget uten at Frp er enige, sier Nesvik.

Godtar overvåking av kriminelle Han sier at Frp kan være med på en lov, men bare dersom den blir seende vesentlig annerledes ut enn det datalagringsdirektivet Ap og Høyre vedtok i 2011.

- Det er klart at vi trenger en del muligheter for at politiet kan samle og lagre informasjon knytt til avdekking av grov kriminalitet. Men det er milevis fra det og til å lagre alt av eposter, smser og telefonsamtaler. Vi kommer til å kjempe for personvernet når et eventuelt nytt lovverk skal på plass. Stortingsgruppa kommer til å sørge for at det blir ivaretatt, sier Nesvik.

I går uttrykte Ketil Solvik-Olsen seg forsiktig om saken i en epost til Dagbladet:

- Inntil EU eventuelt vedtar et nytt og justert direktiv, må EU- og EØS-landene selv ta stilling til hvilke lover man skal ha på dette området. Regjeringen vil nå bruke litt tid på å vurdere dommen og dens implikasjoner nøye, skrev statsråden.

Dagbladet har ikke lyktes i å få Ketil Solvik-Olsen i tale i ettermiddag.