<strong>UT MOT HØIE:</strong> Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) feirer endringene i bioteknologiloven, som ble vedtatt av Stortinget forrige uke. Bruun-Gundersen mener Høie skammer seg over de private. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UT MOT HØIE: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) feirer endringene i bioteknologiloven, som ble vedtatt av Stortinget forrige uke. Bruun-Gundersen mener Høie skammer seg over de private. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Frp og Høyre i ordkrig: - Skammer seg

Helseminister Bent Høie (H) saboterte fritt behandlingsvalg, hevder Åshild Bruun-Gundersen (Frp). Politisk spinn, svarer Høie.

Publisert

Da coronasmitten kom til Norge reverserte helseminister Bent Høie (H) og regjeringen en av de tydeligste «Høyre-reformene» innenfor helsesektoren.

Fritt behandlingsvalg ble innført i 2015 og gir pasienter med henvisning til spesialisthelsetjenesten mulighet til å velge mellom offentlige eller private tilbydere.

Les mer om hvordan fritt behandlingsvalg fungerer på helsenorge.no.

Men ingen pasienter fikk mulighet til å velge private tilbydere da helsetjenesten måtte prioritere coronapasientene. Rettigheten ble inndratt 27. mars.

- Noe av det første Høie gjorde under coronakrisen var å sabotere fritt behandlingsvalg. I ei tid med helsekøer som eksploderer er dette helt vilt. Fritt behandlingsvalg hadde i praksis betydd at private aktører kunne bidratt i denne krisen, og dermed bidratt til å holde køene nede, sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet.

- Høie tok til fornuft

Frp-toppen mener coronakrisen har avslørt Høies innerste tanker.

- Gjennom hele coronakrisen har Høie vist hva han egentlig mener om private aktører. Vi har dessverre eksempler på aktører som har blitt forespurt om å bidra, investert millioner av kroner for så å oppleve at Høie har kuttet kontakten. Pandemien har vært tøff for oss alle, det gjelder særlig for de private aktørene, og Høie har ikke gjort det noe lettere for dem, sier Bruun-Gundersen.

Siden coronaloven om å fjerne fritt behandlingsvalg var midlertidig fram til 27. mai, utvidet Stortinget vedtaket 19. mai og slo fast at det ikke ville være fritt behandlingsvalg ut resten av 2020.

Regjeringen gjeninnførte imidlertid fritt behandlingsvalg 27. mai - etter at Frp presset på, ifølge Bruun-Gundersen.

- Et av Frp's viktigste argumenter de siste ukene har vært at private blir helt nødvendig for å redusere sykehuskøene, og vi har etterspurt dette i lang tid. Derfor er vi glade for at Høie nå tar til fornuft og innfører dette igjen, selv om han ikke sier det i klartekst. Private aktører er ikke noe å skamme seg over - tvert imot. Uten dem er vi sjanseløse for å løse neste krise, sier Bruun-Gundersen.

- Spinn

<strong>SLÅR TILBAKE:</strong> Helseminister Bent Høie (H) mener både Frp og Ap tar feil i sine angrep på ham og regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Helseminister Bent Høie (H) mener både Frp og Ap tar feil i sine angrep på ham og regjeringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er en forundret helseminister Høie som blir konfrontert med Bruun-Gundersens påstander om at han skammer seg over private aktører og at det er takket være Frp at regjeringen gjeninnførte fritt behandlingsvalg.

- Jeg er veldig glad for at Frp er blitt så glad i Høyres reform fritt behandlingsvalg, men dette er nok politisk spinn fra Åshild Bruun-Gundersen. Faktum er at hun ble informert av meg før saken ble fremmet på Stortinget om at jeg ville innføre fritt behandlingsvalg igjen umiddelbart, sier Høie på telefon til Dagbladet med henvisning til at Høyre-reformen ble gjeninnført 27. mai.

Høie avviser helt Bruun-Gundersens versjon:

- Bruun-Gundersen prøver å framstille det som at hun presset meg. Jeg hadde allerede informert Bruun-Gundersen om hva som skulle skje da hun fremmet forslag om at fritt behandlingsvalg skulle gjeninnføres, sier Høie.

Bruun-Gundersen minnes også samtalen mellom henne og Høie, men sier hun likevel fremmet forslaget fordi hun ikke stolte på at helseministeren ville følge opp.

- Bent Høie sa til meg at han ville gjeninnføre fritt behandlingsvalg, men i samme åndedrag tviholdt han på å be Stortinget gi ham mandat til å avvikle det. Jeg syns Høie har herjet så mye med private, at vi trenger Frp til å stramme ham opp, så han faktisk husker at privat sektor er en del av løsningen for å fjerne helsekøene, sier Frp-toppen.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

- Avkledd

Høie sier det var nødvendig å avvikle Høyre-reformen da coronasmitten spredde seg i befolkningen for å sikre at helsepersonell og utstyr ble brukt der behovet var størst.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener krisen avkledde Høyre og trakk fram blant annet at regjeringen fjernet Høyre-reformen da krisen inntraff.

- Fritt behandlingsvalg er stoppet. Det er ikke mulig å tappe sykehusene våre i krisetid, sa Støre til Dagbladet 18. mai.

Høie mener tvert imot at coronakrisen er et eksempel på at Høyre-politikken faktisk virker.

- Det Støre sier grunnleggende feil. Da vi var i en beredskapssituasjon, styrte vi også den private delen av helsetjenesten. Det er blitt økt kø og ventetid som følge av dette, derfor har vi også gjeninnført fritt behandlingsvalg, sier Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer