Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp og Siv flyr høyt

Frp er i medvind, men får ikke noe Muhammed-byks på MMIs februarmåling. SV sliter og går mest tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende partileder Siv Jensen er ikke skuffet over at Frp\'s oppsiktsvekkende ferd mot himmelen forrige helg neppe er et pålitelig uttrykk for partiets styrke.

Godt fornøyd

-  Vi tok VG-målingen sist søndag med betydelig fatning. Men vi har stabilisert oss på et nivå godt over valgresultatet, og det er vi godt fornøyd med. Det er bedre å vokse sakte enn å gjøre byks, sier Jensen.

Hun tror ikke at Muhammed-tegningene har hatt så stor positiv effekt for Frp.

Alternativet

-  Jeg tror vår framgang først og fremst skyldes at vi framstår som det klareste alternativet til regjeringen. Tydelige og synlige i mange saker, også i Muhammed-saken.

-  Bakgrunnstallene viser at veksten dere har hatt siden valget, først og fremst skyldes tilslutning fra hjemmesitterne, og de kan dere ikke stole på på valgdagen?

-  Velgerne er nådeløse, og det skal de være. Meningsmålinger er ikke valg. De gir oss en indikasjon på formkurven. Bare valgresultatet teller, fastslår Siv Jensen.

image: Frp og Siv flyr høyt

Et varsel

I så måte er dagens måling et varsel for regjeringspartiene: Hadde dette resultatet vært valg, ville de mistet flertallet med klar margin og vært nede på bare 79 mandater. Ap går ikke tilbake med mer enn ett prosentpoeng i forhold til valgresultatet. Men partiet fikk stang inn i mandatuttellingen ved valget og mister fem mandater straks ett prosentpoeng blir borte.

De rødgrønnes mandatfall kunne fort sett enda verre ut.

Venstres oppslutning er rundet av oppover til 4,0 prosent i målingen, men partiet ligger rett under sperregrensa og har derfor ikke fått de automatiske 7- 8 mandatene partiet ville ha fått ved en tiendedels større oppslutning. De fleste av disse mandatene ville Venstre tatt fra de rødgrønne.

SV sliter

SV har størst tilbakegang og dratter ned på valgresultatet etter fire måneder med 10- 11 prosent oppslutning. Det bekrefter partiets problemer med å tilpasse seg oljeboomen i nord. Mange SV-velgere er blitt tvilere og satt seg på gjerdet. Andre har gått til Ap.

Målinger MMI har gjort, viser ellers at SV-statsrådene Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal ikke blir vurdert som spesielt vellykkede.

Støtter Støre

Vellykket er derimot utenriksminister Jonas Gahr Støre.

MMIs måling viser at Støres håndtering av Muhammed-karikaturene har bred støtte i folket. Hele 65 prosent sier han har håndtert saken på en god måte, 21 prosent sier middels og bare åtte prosent sier han har gjort en dårlig jobb. Blant de misnøyde er det først og fremst folk som stemmer KrF eller Frp.

Målingen ble gjennomført i perioden 21. til og med 23. februar med 933 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg.

GODT OVER VALGRESULTATET: Frp\'s nestleder Siv Jensen er godt fornøyd med partiets høye oppslutning, selv om det ikke er på vei til himmels.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!