Borch mener Frp feiger ut. - Tull, svarer Dale.

Frp og Sp i knallhard ulvekrangel

Sandra Borch hevder Frp mister tillit i ulvesaken: – Jeg hadde aldri trodd at Frp skulle feige ut, sier hun. Jon Georg Dale (Frp) mener Sp driver et spill som gir økt politisk forakt.

FRP-SVIKT: Sandra Borch (Sp) beskylder Fremskrittspartiet for å svikte befolkningen i ulveområdene. Hun får kraftig svar på tiltale fra Jon Georg Dale. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FRP-SVIKT: Sandra Borch (Sp) beskylder Fremskrittspartiet for å svikte befolkningen i ulveområdene. Hun får kraftig svar på tiltale fra Jon Georg Dale. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sandra Borch frykter at manglende støtte fra Frp vil hindre skyting av 10–12 ulver i revirene i Mangen og Rømskog i Akershus.

– Jeg er blitt spurt direkte fra Frp om å trekke forslaget. Det er bare til å le av, og er selvsagt helt uaktuelt. Jeg hadde aldri trodd at Frp skulle feige ut. Hvis Frp stemmer mot oss, vil de miste all tillit i rovdyrpolitikken, sier Sandra Borch, rovdyrpolitisk talsperson for Senterpartiet.

Frp: – Bare tull fra Sp

Jon Georg Dale (Frp) som i likhet med Borch sitter i energi- og miljøkomitéen, forklarer hvorfor Frp har bedt Sp om å droppe forslaget sitt.

SP-SPILL: Jon Georg Dale mener Senterpartiet er mer opptatt av spill enn at ulvene blir skutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SP-SPILL: Jon Georg Dale mener Senterpartiet er mer opptatt av spill enn at ulvene blir skutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

– Grunnen til oppfordringen er at Frp er opptatt av resultater, ikke spill. Det Senterpartiet driver med nå er bare tull, og er ikke troverdig for fem flate øre. Alle vet at det ikke hjelper om Stortinget vedtar noe som ikke står seg i rettssalen, sier Jon Georg Dale.

Sp: – Gjemmer seg bak dommen

Ulveforslaget

I Senterpartiets forslag, som Energi- og miljøkomitéen på Stortinget ferdigbehandler torsdag 6. februar, heter det:

«Stortinget ber regjeringen umiddelbart følge opp rovviltnemndenes vedtak om å gi lisensfelling på ulvene i revirene i Mangen og Rømskog, slik at fellingen kan skje i inneværende lisensfellingsperiode. Lisensfellingsperioden forlenges hvis det er nødvendig, slik at de nevnte ulveflokkene blir tatt ut.»

Forslaget er fremmet av Senterpartiets representanter Sandra Borch, Trygve Slagsvold Vedum, Ole André Myhrvold, Emilie Enger Mehl og Sigbjørn Gjelsvik.

Stortinget stemmer over forslaget i salen tirsdag 11. februar.

I en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett heter det at Miljødepartementets vedtak fra desember 2017 om lisensfelling av ulv var ugyldige. Opprinnelig ble det gitt tillatelse til å felle 50 ulver, men Miljødepartementet reduserte antallet til 42. Av dem ble 28 felt. WWF gikk til sak fordi organisasjonen mente ulvejakta truet bestandens overlevelse, tapte i tingretten, men vant delvis fram i lagmannsretten.

- Flere politikere forsøker å gjemme seg bak dommen. Men den har ingen ting å si for det vedtaket vi skal gjøre i Stortinget i neste uke, sier Sandra Borch.

Frp: – Ikke en eneste ulv

Jon Georg Dale mener Sp-representanten tar grunnleggende feil.

– Vår holdning i ulvepolitikken er kjent. Vi har sagt hele tida at vi vil skyte ulvene i Rømskog og Mangen. Det betyr at om ikke dommen hadde kommet fra lagmannsretten ville vi stemt for forslaget, sier han.

– Senterpartiet foreslår å bruke akkurat den samme hjemmelen i loven for å skyte disse ulvene som domstolene i forrige uke sa at ikke er et godt nok lovgrunnlag. Det kommer derfor ikke til å bli skutt en eneste ulv med Senterpartiets forslag. Derfor er vi mer opptatt av beslutninger som gir en reell og effektiv forvaltning av ulvestammene, der Senterpartiet nå bare driver et politisk spill, sier Jon Georg Dale.

– Høye og mørke

Den nylig avgåtte Frp-statsråden er dundrende uenig i Sandra Borchs beskrivelse av partiet hans.

SKUTT: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark ble skutt første dag av lisensjakten i 2020. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix
SKUTT: Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark ble skutt første dag av lisensjakten i 2020. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix Vis mer

– Frp feiger ikke ut. En slik frykt fra Sp er fullstendig ubegrunnet. Vi kommer til å sikre flertall for å forvalte bestandsmålet som er satt, og må gjøre det som virker, sier Dale.

– Et symbolvedtak i Stortinget som ikke er mulig å gjennomføre i praksis vil føre til at Senterpartiet kan gå høye og mørke gjennom gangene her i omtrent fire timer, før vedtaket blir satt til side av domstolene, uten at en eneste ulv kan skytes, sier han.

– Sp-spillet avslørt

Jon Georg Dale er helt klar på at dommen må ankes av staten.

– Men når Senterpartiet nå vil bruke den samme loven som staten tapte på i forrige uke, så fører det til at forakten for politiske beslutninger øker, mens ulven fortsatt lever i beste velgående.

– Nå må vi rydde av veien Senterpartiets politiske spill, og faktisk få gjort vedtak som gjør at vi kan få tatt ut disse ulvene. Senterpartiets spill er avslørt, og de står avkledd tilbake. Jeg kan love Sandra Borch og Senterpartiet at Frp kommer tilbake med forslag som faktisk gjør det mulig å skyte mer ulv, sier Jon Georg Dale.

Sp: – Støttehjul for Venstre

Sandra Borch forventer likevel at Frp-representantene tenker seg om.

– Alle mennesker som bor i ulvesonen har håpet på støtte fra Frp når de slapp å være ansvarlig for regjeringspartnerne sine. Hvis Frp ikke stemmer sammen med oss om dette, så viser de jo bare at opposisjonsrusen allerede har lagt seg, sier hun.

– Det betyr at Frp ikke mente alvor om at det skulle bli endring i rovdyrpolitikken etter at de gikk ut av regjering. Frp ønsker tydeligvis å fortsette som et støttehjul for Venstre i ulvesaken, sier Sandra Borch.

Og legger til:

– Nå har vi endelig sjansen til endring med Ap og Frp på laget. I fjor stemte Arbeiderpartiet sammen med oss på et forslag om å ta ut to ulveflokker. Det nye nå er at vi har mulighet til å få flertall i Stortinget.

Avgjøres i gruppemøte

Terje Aasland (Ap) opplyser at Arbeiderpartiet ikke har bestemt seg for om å støtte forslaget fra Senterpartiet om lisensfelling i Akershus-revirene.

– Vi vil avklare hvilke grep som bør tas gjennom vår gruppebehandling, sier Terje Aasland, nestleder i næringskomitéen på Stortinget.

Ulvesaken vil bli tema på Arbeiderpartiets gruppemøte onsdag 5. februar.

– Det er ingen tvil om at regjeringen har sviktet i oppfølgingen av vedtakene om ulveforvaltningen. Regjeringen har nok en gang ansvaret for at konfliktnivået mellom ulv og mennesker forsterkes og ikke reduseres. Det er beklagelig, sier Terje Aasland.

Oppfordrer regjeringen

Han mener derfor det er nødvendig at regjeringen umiddelbart tar grep og sikrer at Stortingets vedtatte bestandsmål på fire-seks ulveynglinger per år blir fulgt opp.

– Vi mener det er regionalt vedtakene om forvaltning av ulv skal skje så lenge bestanden av ulv er innenfor bestandsmålet. Bestandsmålet på fire-seks ynglinger er et faktisk mål, det vil si et minimums- og et maksimumsmål. Dessverre kan vi ikke se at regjeringen har fulgt dette. Nå må de gjøre det, sier Terje Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer