Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp og SV enige: «Løskrutt» fra Ap i innvandringspolitikken

Både SV og Frp beskylder Ap for å være tøff i kjeften uten å komme med konkrete løsninger. - Både SV og Frp er for meg uinteressante, svarer Aps innvandringstopp.

OMSTRIDT: Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (AP).

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OMSTRIDT: Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (AP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps Jon Helgheim har kritisert Ap for å komme med løskrutt i innvandringspolitikken, etter flere avisutspill fra innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani de siste ukene.

I politisk kvarter tirsdag morgen beskyldte han Ap for å drive politisk spill - og skryte på seg innstramminger som ikke er innstramminger.

- Dette er nok bare tomt prat fra Ap, for de avviser jo ethvert forslag til å gjøre noe. Forslagene de fremmet forrige uke var også bare tomme ord. Ikke ett av forslagene handlet om innstramminger i innvandringspolitikken, de ønsker bare å prate om det, fordi de nå skal skape et inntrykk av at de nå skal ha en streng linje, sa Helgheim i en opprivende debatt mot Gharahkhani på NRK tirsdag morgen.

Nå får han overraskende støtte fra SV, som også lar seg irritere over mangelen på konkrete løsninger fra Ap.

- Mitt inntrykk er at de kjører fram dette som et kappløp om å være strengest, uten den politiske eller faglige ballasten som trengs for å komme opp med konkrete løsninger. Hvis Ap mener man skal stramme ytterligere, får de legge konkrete forslag på bordet i stedet for å bare konkurrere med Frp om å være tøffest i kjeften, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

Foreslo flere tiltak

Hun påpeker at SV foreslo flere tiltak som ikke fikk flertall i 2015, deriblant at Norge skulle initiere dialog med EU om bedre fordelingsmekanismer for flyktninger og reforhandling av Dublin-avtalen, uten at Ap støttet dem den gang.

Også hun påpeker at Ap-forslagene som ble foreslått forrige uke ikke kan regnes som innstramminger.

- Jeg oppfatter ikke at Ap har kommet med noen forslag til innstramminger. Ja, de har levert noen forslag knyttet til sosial kontroll, men det har vi også, og jeg vil nesten påstå at våre forslag går lengre og er mer helhetlige, sier Kaski, som beskylder partiet for å blande sammen begreper i innvandringspolitikken.

- Vi vil gjerne diskutere integrering i Norge, men når Ap parallellt forsøker å gjøre det til en diskusjon om det europeiske asylinstituttet og flyktninger, blir det bare en sammenblanding. Samtidig må Ap også erkjenne at de bare bidrar til å sparke opp støv og en debatt hvor en later som at Norge er i krise, mens det er menneskene som er på flukt som egentlig er det, sier Kaski.

Bekymrer

Samtidig legger hun ikke skjul på at Aps nye signaler bekymrer henne - ikke minst fordi det kan bidra til et enda tøffere offentlig ordsskifte og en mindre human politikk.

- Jeg synes det er stusselig at de største partiene i norsk politikk har en total mangel på handlingsvilje, nytenking og forslag for å løse utfordringene vi står i, samtidig som unger risikerer å fryse i hjel i flyktningleirer i landene rundt Middelhavet. Det internasjonale perspektivet er dessverre fullstendig borte fra den norske debatten, og det forsterker Ap nå, sier Kaski.

Aps nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani sier han ikke tar til seg kritikken fra verken SV eller Frp.

De to partiene vil alltids få se hva Ap mener, hevder han.

- For meg er verken SV eller Frp interessante. De kan få mene hva de vil, sier han.

Gharahkhani er ikke enig i at de konkrete forslagene partiet lanserte mot æreskultur og sosial kontroll i forrige uke ikke inneholder tiltak som kan ha innstrammende effekt - og argumenterer blant annet for at det foreslåtte forbudet mot søskenbarneekteskap kan ha innstrammingseffekt på familieinnvandringsområdet.

- Vi har faktisk foreslått konkrete ting, og skal bli en dominerende stemme, og folk kommer til å høre mer om hva vi mener framover, sier Gharahkhani i en kommentar til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!