TAPERNE: Ifølge kommunikasjonsekspertene Dagbladet har snakket med vil ingen av disse partilederne gjøre et godt valg.  Siv Jensen i Frp og Kristin Halvorsen i SV var fredag kveld på partilederdebatt i Lillestrøm Kulturhus. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
TAPERNE: Ifølge kommunikasjonsekspertene Dagbladet har snakket med vil ingen av disse partilederne gjøre et godt valg. Siv Jensen i Frp og Kristin Halvorsen i SV var fredag kveld på partilederdebatt i Lillestrøm Kulturhus. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

- Frp og SV er valgets tapere

Frp har gått på gummisåler under årets valgkamp og Carl I. Hagen har tatt politisk selvmord, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti er årets tapere i kommunevalget. Det melder kommunikasjonseksperter som Dagbladet har snakket med.

- Det skal veldig mye til for at de klarer å bli best under årets valgkamp, sier Elizabeth Hartmann, kommunikasjonrådgiver i Siste Skrik.

Hun mener Carl I. Hagen på mange måter har ødelagt for Frp.

PR-ekspert Haakon Schrøder synes veteranen har begått politisk selvmord.

- Den største ydmykelsen i årets valgkamp er Carl I. Hagen. Det er ingen som ønsker et comeback fra ham, sier han.

Schrøder håper likevel at valget ikke ødelegger veteranens politiske ettermæle.

Munnbind og håndjern SV får som ventet, forsetter Schrøder. SV var mer opportunistisk før de kom i regjering.

- Nå har de fått både munnbind og håndjern, og fremstår som dydigheten selv.

Elizabeth Hartmann mener partiet lever i skyggen av Arbeiderpartiet.

- Deres febrilske innspurt, gjør ikke saken noe bedre, fortsetter hun.

Feil fordeling Trond Blindheim er enig. Men rektoren ved Norges Markedshøyskolen mener også at årets valgkamp har vært helt spesiell.

- Veldig mye av valgkampen har vært knyttet opp i mot tema som ikke har noe med valget å gjøre, sier han med klar referanse til terroren i Oslo og på Utøya.

Blindheim mener de grufulle hendelsene på en måte har ødelagt årets valgkamp.

- Fordelingen av oppmerskomheten har vært veldig feil. Det er Arbeiderpartiet og AUF som har fått all spalteplass. Siden 22. juli har medieomtalen på en eller annen måte omhandlet det som har skjedd dem, mener han.

Hartmann synes også at valgkampen fikk en treg start.

- Man snakket mer om hvordan man kunne drive valgkamp, enn å drive valgkamp, sier hun.

Schrøder er uenig.

- Hartmann og Blindheim har åpenbart basert analysen på riksmediene. Lokalavisene har vært fulle av godt lokalt politisk stoff, forteller han.

Frp på gummisåler Rektor Blindheim gir likevel statminister Jens Stoltenberg rosende ord for hvordan han har håndtert media etter 22. juli.

- Men vant Arbeiderpartiet valget på grunn av terrorangrepet?, spør han.

- Det går ikke an å drive vanlig valgkamp etter en slik hendelse. Fremskrittpartiet har ikke vært på banen i det hele tatt. De har gått på gummisåler, konkluderer han.

De tre ekspertene er likevel enige om at Arbeiderpartiet har kommet best ut av årets spesielle valg. Men også andre har fått et løft.

- Senterpartiets Ola Borten Moe har imponert alle. Han blir en ny høvding for partiet. Hans filleristing av Bellona-leder Fredrik Hauge er kanskje det sprekeste vi har sett så langt i valgkampen, sier Blindheim.

Rødt har hevdet seg En gjennomgang av pressedekningen så langt i valgkampen bekrefter Arbeiderpartiets suksess. For SV derimot er en gjennomgang av avisbunken ikke like hyggelig.

- SV er en av taperne, samtidig som Kristin Halvorsen har gjort det greit. Trine Skei Gradne i Venstre har også markert seg, sier analysesjef i Retriever Kristina Nilsen til Dagbladet.

KÅRER VINNER: Elizabeth Hartmann mener Arbeiderpartiet har gjort et godt valg. Om ikke lenge skal hun kåre en vinner på TV.
KÅRER VINNER: Elizabeth Hartmann mener Arbeiderpartiet har gjort et godt valg. Om ikke lenge skal hun kåre en vinner på TV. Vis mer

Hun forteller at Rødt er det partiet som greier seg best av de partiene som ikke sitter på tinget. Analysesjefen synes likevel det er tullete å påstå at fordelingen mellom partiene i media har vært veldig skjev.

- Det har vær en edruelig og nyansert valgkamp i media.

Flest PR-rådgivere i Ap Partiene med flest kommunikasjonsrådgivere er også de partiene som tradisjonelt gjør det best under et valg.

Det hevder daglig leder Trine Larsen i Hammer og Hanborg, som har spesialisert seg på å rekruttere kommuikasjonsrådgivere til det norske næringslivet.

Larsens opptelling viser at Arbeiderpartiet er det partiet med flest PR-rådgivere.

FRAVÆRENDE: Det er Trond Blindheims dom over Frp i året valgkamp.
FRAVÆRENDE: Det er Trond Blindheims dom over Frp i året valgkamp. Vis mer