Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp og SV er verst

10 av de 165 stortingsrepresentantene er så dårlige betalere at de neppe ville fått godkjent en lånesøknad uten videre. Frp og SV er verstingene blant partiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gode og dårlige betalere

Lindorff Decision lager en rangering av gode og mindre gode betalere, inndelt i fem kategorier eller soner. Dette kalles Decision score, og kredittverdigheten fordeler seg slik:

  • Sone 1: Høy risiko. Statistisk sannsynlighet for mislighold er 61,2 prosent innen 12 måneder.
  • Sone 2: Moderat risiko. Statistisk sannsynlighet for mislighold er 17,9 prosent innen 12 måneder.
  • Sone 3: Lav risiko. Statistisk sannsynlighet for mislighold er 11,7 prosent innen 12 måneder.
  • Sone 4: Lav risiko. Statistisk sannsynlighet for mislighold er 6,3 prosent innen 12 måneder.
  • Sone 5: Lav risiko. Statistisk sannsynlighet for mislighold er 1,5 prosent innen 12 måneder.

Dette framgår av analyseselskapet Lindorff Decisions risikomodell, når den anvendes på Stortingets 165 representanter. Betalingsdyktigheten rangeres etter en skala fra én til fem, med fem som best.

Hele ti av stortingsrepresentantene ligger i de to dårligste kategoriene eller sonene, med fem i hver. Her er kredittrisikoen vurdert å være så høy at om de søkte om lån, ville de neppe fått det.

Halvparten av de ti stortingsrepresentantene som har dårligst kredittverdighet, befinner seg i Frp og SV. Frp har dessuten fleste betalingsanmerkninger - seks av totalt ni.

Dårlige betalere

Stortinget vedtar lover og fastsetter skatter og avgifter. Men ikke alle stortingsrepresentantene klarer å følge de økonomiske spillereglene.

Materialet viser at sju folkevalgte har betalingsanmerkninger, med et samlet beløp på 160 000 kroner i ubetalt gjeld.

Av de sju som er på «svarteliste» hos kredittselskapene med betalingsanmerkninger, har fire ennå ikke gjort opp for seg. Samlet skylder de snaue 106 000 kroner. Størst uoppgjort gjeld har en Ap-representant, med en ubetalt regning på 55 500 kroner.

Regninger i skuffen

Resten av de til sammen seks uoppgjorte regningene ligger i skuffen hos to Frp-representanter - som har fire av dem - og en SV-representant, som i likhet med Ap-politikeren har én uoppgjort betalingsanmerkning. Men denne er til gjengjeld bare på 724 kroner.

De siste tre har betalt for seg, og står registrert med oppgjorte betalingsanmerkninger på til sammen 53 600 kroner. Her har to Frp-politikere og en SV-er hver sin.

Det framgår ikke av det anonymiserte tallmaterialet i Lindorff-analysen om det er samme personer i Frp og SV som sitter med både uoppgjorte og oppgjorte fordringer.

En tilsvarende kredittsjekk av regjeringens 19 medlemmer viser at blant statsrådene er kredittverdigheten på topp, med alle 19 plassert i de to beste kategoriene.

Flest kredittverdige

Til stortingsrepresentantenes forsvar skal det sies at også her er det store flertallet gode betalere. Fire av fem - 82 prosent - plasserer seg i de to beste kategoriene.

Blant partigruppene er Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet i en klasse for seg. Her ligger ni av ti i de to beste kategoriene.

KrF har hele 95,4 prosent av sine representanter i dette toppsjiktet.

De tre øvrige partiene scorer dårligere, med tre av fire i de to beste kategoriene. Frp er best med 76 prosent, mens SV ligger lavest med snaue 70 prosent. Høyre plasserer seg midt mellom.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media