BORGERLIG STYRKE: Selv om Høyre faller mest på den nye målinga, trenger antageligvis ikke Erna Solberg (tv) trøst. Partiet er fortsatt klart størst på borgerlig side, med 28,7 prosent. Frp-leder Siv Jensen kan endelig registrere en opptur for sitt parti, som øker mest. Her er de to under valgkampstarten i sommer. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BORGERLIG STYRKE: Selv om Høyre faller mest på den nye målinga, trenger antageligvis ikke Erna Solberg (tv) trøst. Partiet er fortsatt klart størst på borgerlig side, med 28,7 prosent. Frp-leder Siv Jensen kan endelig registrere en opptur for sitt parti, som øker mest. Her er de to under valgkampstarten i sommer. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Frp øker og Høyre faller på ny måling

Men fremdeles er Høyre nesten dobbelt så stort som Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet øker oppslutningen med 2,2 prosentpoeng til 16,9 prosent. Høyre faller 1,9 prosentpoeng til 28,7 prosent.

Det er også bevegelser blant de øvrige partiene. Arbeiderpartiet går nest mest fram med 1,6 prosentpoeng til 33 prosent. Senterpartiet øker oppslutningen med 0,5 prosentpoeng fra oktober til 5,3 prosent på den nye novembermålingen. Sosialistisk Venstreparti ligger på stedet hvil under sperregrensen med støtte fra 3,5 prosent av de spurte.

Venstre faller 1 prosentpoeng til 4,8 prosent. Kristelig Folkeparti går tilbake 1,3 prosentpoeng til 4,8 prosent. Rødt går fram 0,7 prosentpoeng til 2 prosent.

Målingen bekrefter en betydelig politisk forskjell mellom kvinner og menn.

Frp vil ha kvinner Et rent flertall av mennene vil stemme på Høyre eller Fremskrittspartiet. 37 prosent av mennene vil stemme rødgrønt. Halvparten av kvinnene vil stemme rødgrønt, mens 39 prosent av kvinnene vil gi sine stemmer til Høyre (26 prosent) og Frp (13 prosent).

- Kvinnelige velgere utgjør halvparten av innbyggerne og halvparten av alle velgere, så dette tar jeg på største alvor, sier Frp-leder Siv Jensen til Nationen.

Geografiske forskjeller Nord-Norge er landsdelen hvor blåfargen er blåest. Der får Høyre og Frp rent flertall til sammen (53 prosent). De rødgrønne får 34 prosent i de tre nordligste fylkene.

Trøndelagsfylkene er den eneste regionen i Norge med rødgrønt flertall. De tre regjeringspartiene får til sammen 59 prosent her, skriver Klassekampen.

Jensen mener at oppslutningen rundt Frp i Nord-Norge har sammenheng med at folk der føler at regjeringen ikke lar dem få bestemme over og ta i bruk ressursene selv. Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU støtter argumentet.

- Det er nok mange som tidligere har sympatisert med regjeringen, men som ikke er så enige i regjeringens syn på oljeutvinning og slike spørsmål, sier hun til Nationen.

- Nord er viktig Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen avviser koblingen. Han viser til at regjeringen har utnyttet olje- og gassressursene i landsdelen bedre enn noen gang før.

- Vi har skapt mange arbeidsplasser i nord. Det å sikre sysselsetting i hele landet, og særlig i nord, er viktig for regjeringen, sier Johansen.

Han mener likevel at regjeringen må jobbe hardt for å mobilisere velgerne og øke den rødgrønne oppslutningen i nord.

(NTB)