Frp om Niqab-dommen: - Viser at vi har hatt rett hele tida

- Hovedargumentet mot et norsk forbud har falt

FIKK RETT: Frp's utenrikspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener dagens dom i Den europeiske menneskerettigehtsdomstolen gir Frp rett.  FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
FIKK RETT: Frp's utenrikspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener dagens dom i Den europeiske menneskerettigehtsdomstolen gir Frp rett. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fremskrittspartiet har lenge vært en ensom svale på Stortinget som agitator for et norsk forbud mot heldekkende hodeplagg som burka og niqab i det offentlig rom.

Partiet fremmet forslag om dette i 2010 og i 2013,  men ble nedstemt av alle de andre partiene begge gangene.   
 
Stortingsflertallet viste begge ganger til det da rødgrønne Justisdepartementet, som mente at et forbud sannsynligvis vil være i strid med artikkel 9 om religionsfrihet i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

- Vi må heller finne fram til virkemidler som ikke rammer kvinnene og som faktisk gir bedre virkning. Et lovforbud, med tilhørende straffesanksjoner, rammer jo først og fremst de kvinnene som er undertrykt og som allerede bærer mye på sine skuldre, sa daværende justisminister Knut Storberget (Ap) til Aftenposten i 2010.

- Vi hadde rett Som Dagbladet har fortalt, har Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i dag kommet til motsatt konklusjon: Et generelt forbud mot å dekke til ansiktet på offentlig sted strider ikke mot menneskerettighetene.

Det er Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari glad for.   

- Dette viser med all tydelighet at vi har hatt rett hele tida når vi har anført at et generelt forbud mot niqab på ingen måte utgjør noe  brudd på menneskerettighetene. Dett var et hoved-stråargument mot oss i 2010, og vi er veldig glad for at EMD i dag har slått fast at det er feil. Heldekkende plagg som burka og niqab er kvinnediskriminerende plagg, som ikke høres hjemme i det moderne demokratiet, sier han til Dagbladet.    

- Begrunnelsen for plagget, er avskyelig: Kvinner pålegges å dekke seg til for ikke å vekke mannlig begjær. Det er en forkastelig. Man nedverdiger både menn og kvinner når man omtaler mennesker slik, sier Keshvari.

- Vi har ikke flertall Nå har Fremskrittspartiet justisministeren, men det er lite trolig at det kommer et nytt Frp-forslag om å forby niqab med det første: 

- Vi mener fortsatt at det burde være forbudt mot denne uskikken, dessverre har vi ikke flertall for det synet. Men jeg er spent på hva våre mostandere på venstresida og de såkalt liberale mener nå som dere hovedstråargument har falt, sier Keshvari.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer